Bulvár útočí: Klausi a Nečasi, málo truchlíte za mrtvé hokejisty

12.09.2011 10:24

Že si deník Blesk dnes opět jako otvírák zvolil hokejovou tragédii, je vcelku pochopitelné. Včerejší tryzna na Václavském náměstí za tři tragicky zesnulé reprezentanty – Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka téma totiž logicky ospravedlňuje. Jenže Blesk se krom toho strefuje do nejvyšších představitelů státu. Proč? Prostě proto, že včera na Staroměstském náměstí nebyli. A to ani prezident Václav Klaus a ani premiér Petr Nečas.

Bulvár útočí: Klausi a Nečasi, málo truchlíte za mrtvé hokejisty
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem

„Bylo to důstojné rozloučení s hokejisty, kteří v minulosti nadělili fanouškům mnoho radosti. Emotivní projevy vháněly slzy do očí úplně všem," uvádí ve svém dnešním úvodním článku Blesk.

Dále popisuje, jak na černě vyzdobeném pódiu s portréty tří hráčů Jaroslavle se sešli jejich kamarádi a spoluhráči z české reprezentace v čele s Jaromírem Jágrem. Patrikem Eliášem, či Dominikem Haškem. Nechyběli samozřejmě ani členové vedení hokejového svazu a trenéři, kteří několikrát spolu s hokejisty Čechům vybojovali cenné kovy - Alois Hadamczik či Vladimír Růžička stáli na pódiu také v černém.

Bulvár také emotivně popisuje, jak všichni při decentním pietním vzpomínání na zesnulé hokejisty doprovázené televizními šoty a hlasem Roberta Záruby jen těžko potlačovali slzy.

SLEDUJEME téma Tragická smrt hokejistů

„Tak těžko mu při komentování nikdy nebylo. Z reproduktorů se při jeho proslovech místo nápaditých hlášek a vzrušených výkřiků linula jen slova plná bolesti a zármutku," píše Blesk k tomu, jak svůj zármutek cítil sportovní komentátor Záruba.

Putin i Radičová mezi fanoušky přišli

Ale najednou pieta končí a bulvár se po svém „obouvá" do premiéra Petra Nečase a prezidenta Václava Klause. „Zatímco v Rusku přišel vyjádřit úctu prezident Medveděv a na Slovensku premiérka Radičová, čeští politici nedorazili," plísní deník Nečase s Klausem.

Deník si všiml i toho, že sociálně demokratický politik - poslanec Jiří Šlégr a také bývalý hokejista - byl jediným, kdo na náměstí reprezentoval politickou suitu.

„Právě on byl z představitelů státu jediný, kdo na pietní akt dorazil. Prezident státu a velký hokejový fanoušek Václav Klaus, ani premiér Petr Nečas na poslední rozloučení se zlatými hochy nepochopitelně nepřišli," poznamenává list.

Smrt hokejistů ve sněmovně:

Nečas volí raději osobní vzpomínku

A aby si „nepochopitelné" absence všimli i lidé, kteří chodí do trafiky, tak na ně křičí z otvíráku kromě velké fotografie smutného Jágra i velké titulky: „Jágr a tisíce lidí na Staromáku vzdali hold našim hochům." „Kde byli Klaus a Nečas?"

„Pan premiér volí raději osobní, tichou vzpomínku," vysvětlil pak neúčast předsedy vlády jeho mluvčí Jan Osúch. „Vyjádření Hradu, proč se tryzny neúčastnil prezident Václav Klaus, se nepodařilo získat," připsal Blesk.

Poznamenejme ale, že v den úmrtí hokejistů, tedy minulou středu vydal český prezident prohlášení, v němž zmínil, že je hluboce otřesen dnešní tragickou zprávou. Premiér pak zmínil, že tragédie nepochybně zasáhla celý sportovní svět.

Vyjádření Klause a Nečase zde:

Šéfredaktor sportu: Mohli kytku položit

„Nevadí mi to, že tam nebyli, ale mohli tam být," odvětil pro ParlamentníListy.cz šéfredaktor sportovní redakce Ota Černý velmi stroze na otázku, zda i jemu vadí, že Klaus s Nečasem na Staromáku nebyli.

K tomu, že se jen den po tryzně bulvár strefuje tak trochu nečestným způsobem do politiků a jejich absenci načechrává olbřímími titulky, pak dodal: „To nebudu komentovat."

Obsáhlejší názor už má mediální analytik Milan Kruml.  „Já myslím, že to je v pořádku, když se takhle Blesk ptá, protože když něco hokejisté vyhrají, tak se tam politici snaží být mezi prvními, takže vcelku logicky se očekávalo, že budou i tady, na Staroměstském náměstí" řekl ParlamentnímListům.cz Kruml.

Kruml: Kdyby použili jméno Štěcha, tak to „nepřítáhne"

Kde byli Klaus a Nečas je tak podle něj legitimní otázkou. „Tak, jak je to prezentováno na titulní stránce, tak máte pravdu, že si lidé všimnou okamžitě toho titulku, takže i toho negativního sdělení, že někde předseda vlády či prezident nebyli, anebo že se nechovali tak, jak by se od nich očekávalo," zamyslel se dále Kruml.

Jenže podle něj jsou právě toto prostředky, se kterými bulvár pracuje. „Navíc Blesk se stylizuje do role politického bulváru, takže tohle je logický způsob, jak tu událost zpracovává," zmínil dále s tím, že ale takzvaně na hraně příběh o absenci nejvyšších představitelů státu není.  

„Na hraně to není, je to součástí toho, jak tenhle typ médií pracuje: Odlišit se od ostatních, a použít jména, která čtenáře zaujmou. Kdyby použili jména předsedy Senátu, což je také další vysoký ústavní činitel, tak to nikdy takovou razanci mít nebude," vysvětlil dále analytik.

Podle něj jiné deníky téma „vzaly" a zpracovaly tak, jak se očekává. Například Právo naopak vypočítává, kdo všechno se rozloučit přišel.

„S tím, s čím přišel Blesk, tak to je naopak typické pro český bulvár. Že vlastně pracuje s tím negativním sdělením a že nepoužil pozitivní sdělení jako tahák. Je to zároveň způsob, jak se odlišit od ostatních médií a proto i titulek je jiný a hodně provokující," dodal Kruml s tím, že se ale nedá očekávat, že v právě v tomhle bude Blesk pokračovat i zítra. To by musely přijít hodně ostré výpady proti představitelům státu a navíc třeba i ze zahraničí.

„Je to asi jen výkřik na jeden den," uzavřel Kruml.

Nutno poznamenat, že z deníkových vydavatelů má nejvíc čtenářů společnost Ringier Axel Springer (38,3 procenta trhu), následována mediální skupinou MAFRA (28,8 procenta trhu). Třetí je Vltava Labe Press, která sahá na 18,6 procenta trhu.

Právě Ringier Axel Springer ale vydává bulvární tituly jako je Aha! či Blesk. Deník Blesk si podle nedávných údajů rozsáhlé studie společnosti MÉDEA RESEARCH denně koupí 350 tisíc čtenářů. Je tak stále nejprodávanějším deníkem v Česku.

Dále čtěte:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…