Starostové Šluknovska kritizují Nečase za nečinnost, žádají pomoc

12.09.2011 18:15

Starostové měst a obcí ve Šluknovském výběžku napsali otevřený dopis premiérovi Petru Nečasovi. V listu jej jednak obviňují z nečinnosti a nezájmu o problémy severních Čech a zároveň jej žádají, aby přijel a pomohl jim.

Starostové Šluknovska kritizují Nečase za nečinnost, žádají pomoc

"Vaše mlčení v nás vzbuzuje obavy, že naše problémy buď nechcete, nebo neumíte řešit, anebo v horším případě, že nemáte zájem je řešit," píší starostové premiérovi. "Nemůžeme se ubránit dojmu, že Vám nezáleží ani na problémech starostů měst a obcí Šluknovského výběžku, ani na občanech tohoto státu, zejména těch, na které nedohlédnete z oken Strakovy akademie," vytýkají Nečasovi.

Nepřehlédněte:
"Proticikánský" zákon Řápkové nejspíš projde. Má podporu i v ČSSD

Pod dopisem jsou podepsáni starosta Rumburku Jaroslav Sykáček, starosta Varnsdorfu Martin Louka, starostka Šluknova Eva Džumanová a starosta obce Jiřetín pod Jedlovou a předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska Josef Zoser.

Sledujeme téma Šluknovsko

Mezi extremisty se premiérovi nechce

Od premiéra žádají, aby sever Čech osobně navštívil a pomohl zastavit nárůst kriminality a násilí, které jsou podle starostů hlavně dílem "skupin nepřizpůsobivých osob, jejichž jediným zdrojem obživy, kromě sociálních dávek, jsou krádeže, loupeže a přepadávání lidí". "V tuto chvíli na Vás zde čeká 60.000 občanů, naštvaných, že za poslední čtyři týdny vyhrocené situace nepadla ani z Vaší strany ani ze strany vlády žádná jasná slova, jakým způsobem chcete a budete problémy s kriminalitou a násilím ze strany nepřizpůsobivých v tomto regionu, ale i v celé republice, řešit," napsali.

Nečas o situaci na Šluknovsku jednal v pátek se zástupci Svazu měst a obcí. Novinářům potom představil sadu opatření, které vláda připraví, například zavedení rejstříku přestupků. Uvedl, že region se chystá navštívit, nikoli však v nejbližších dnech, kdy je vzhledem k demonstracím organizovaným extremisty řada na policii. Na dopis starostů odpoví podle informací ČTK zřejmě písemně.

SLEDUJEME téma Romové

Ve Šluknovském výběžku eskalovalo napětí mezi starousedlíky a Romy v polovině srpna. Situace se vyhrotila už na začátku měsíce, kdy skupina pěti Romů údajně zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později pak zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku obyvatel v Rumburku. Místní od té doby už několikrát svolali demonstrace namířené proti Romům a připojují se k nim i extremistická hnutí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…