Obří ekozakázka: Ministerská komise otevře obálky s nabídkami

13.09.2011 8:53

Devítičlenná komise složená z ministerských úředníků dnes otevře obálky s nabídkami firem na odstranění starých ekologických škod. Do obřího tendru se přihlásily celkem tři subjekty: Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services ze skupiny J&T. Ministerstvo financí by mělo zároveň zveřejnit, jaké ceny nabídli tito zájemci.

Obří ekozakázka: Ministerská komise otevře obálky s nabídkami

O skutečné ceně zakázky se stále spekuluje, ale hovoří se o 115 miliardách korun. Obří zakázku na likvidaci starých ekologických škod nakonec musí schválit vláda, ovšem politická podpora této akce není zdaleka jednoznačná.

 „V prvním kole se posuzovaly kvalifikační předpoklady uchazečů a v tuhle chvíli - podle podmínek, které byly vypsány - budou ty dodávky a ta služba pro stát naceněna, a bude se posuzovat skutečně cenová nabídka," upřesnil v rozhovoru pro Český rozhlas náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček.

Závazek je právně vymahatelný

Jak dále rozhlas upozornil, zakázka je vypsána už od roku 2008, stejně dlouho se o ní vedou spory a spekulace. Například premiér Petr Nečas by preferoval variantu několika menších zakázek. Mladá fronta Dnes dokonce připomněla, že Nečas hrozí - pokud by ekozakázka prošla- rezignací.

Ministr financí Miroslav Kalousek, jehož resort tendr organizuje, už v lednu připustil, že se vítěze nemusí podařit vybrat.  Stát ale musí staré ekologické škody odstranit, protože to slíbil vlastníkům zamořených území. Závazek je navíc právně vymahatelný a pokud by nebyl splněn, mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Tendr se týká více než 500 zamořených areálů a lokalit po celé republice., které patří asi stovce firem. Jde například o areál Kovošrotu Praha v Kolíně, Českých Budějovicích nebo Praze. Dále o Papírny Jindřichov, areály společností Paramo, Unipetrol, Spolana, Mora Moravia, Velamos, Škoda Auto, OKD, Benzina nebo Avia.

Rozhlas v souvislosti se zakázkou připomněl, že proti jedné velké zakázce jsou ale i další politici. Například i předseda Věcí veřejných Radek John.

Organizace Transparency International zase vyzvala vládu, aby vítěze v tendru nevybrala. Podle ní by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země.

Hrozí, že propadnou povolení

Mladá fronta Dnes (MfD) k ekotendru uvedla, že si nejvíce znečištěné podniky na ekologický tendr stěžují. Od roku 2008, kdy byl tendr vypsaný, totiž jakékoliv sanace stojí.

To, že to není dosud dořešeno, nám významně komplikuje živit. Máme zpracovány všechny projekty, stavební povolení i demoliční výměry. Ale realizace stojí a hrozí, že povolení propadnou," uvedla k problému mluvčí strojírenského holdingu Vítkovice Eva Kijonková.

„Došlo k paradoxní situaci - holding už si sehnal evropské dotace na stavbu interaktivního muzea nebo golfového hřiště na bývalé nebezpečné haldě. Teď však musí čekat, až stát zaplatí vytěžení zamořené půdy v areálu, jak slíbil," dodala k tomu MfD s tím, že podobně jako holding Vítkovice, je na tom i pardubická Synthesia.

Čtěte:

Nečas a Véčka mají plán. Zamáznout Kalouskovi miliardový ekotendr

Cenové nabídky na ekotendr odevzdány

Nečas o ekotendru: Nechci, aby moje vláda za sebou měla něco typu pandur

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…