Nečas bude spolu se čtyřmi ministry jednat s Izraelem

15.09.2011 7:53

Rozsáhlé rozhovory čekají ve čtvrtek premiéra Petra Nečase a čtyři ministry jeho vlády v Izraeli. Mezivládní konzultace se mají dotknout širokého spektra otázek od hospodářské problematiky přes spolupráci ve vědě, výzkumu, ale i bezpečnostní oblasti, až po diplomacii a politickou kooperaci. ČR vnímá Izrael jako svého strategického partnera.

Nečas bude spolu se čtyřmi ministry jednat s Izraelem

Je také možné, že právě v Izraeli Nečas oznámí, jak se ČR hodlá postavit k očekávané žádosti představitelů palestinské autonomie o přijetí do OSN jako řádného člena. Oficiálně nechce česká diplomacie k věci zatím nic říct. Izrael takový krok odmítá, média v obou zemích spekulují o tom, že Praha jeho postoj bude sdílet stejně jako například USA, Německo či Nizozemsko.

Česko se nejspíš postaví na stranu Izraele

Palestinci usilují o status člena světové organizace a předpokládají, že se pro ně vysloví nejméně 150 zemí. Chtějí také dosáhnout uznání svého státu v hranicích z června 1967 před takzvanou šestidenní válkou. Území by zahrnulo celé Předjordánsko (západní břeh Jordánu), pásmo Gazy a východní část Jeruzaléma.

Nečase do Jeruzaléma doprovází ministři obrany Alexandr Vondra, průmyslu a obchodu Martin Kocourek, školství Josef Dobeš a pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

První česká mezivládní konzultace v zahraničí

Cesta je výjimečná tím, že půjde o první českou mezivládní konzultaci v zahraničí. Na takto široce pojaté schůzce se ČR a Izrael dohodly letos v dubnu, kdy byl v Česku Benjamin Netanjahu jako první izraelský premiér od vzniku státu. Židovský stát podobné konzultace pořádá se svými nejbližšími evropskými spojenci, například s Itálií, Německem či Polskem.

K tématům schůzek mají patřit také politická a bezpečnostní spolupráce, vývoj v regionu Blízkého východu, kulturní a vzdělávací výměny a v neposlední řadě i vzájemný obchod a investice.

Izrael je po Číně, Indii a USA pro české firmy čtvrtým největším vývozním trhem mimo evropský kontinent.

Spolupracují i armády obou zemí a také jejich obranný průmysl. V Izraeli se v minulých letech cvičili čeští vojenští piloti před svým nasazením v Afghánistánu a také příslušníci českých speciálních sil.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …