Pozor, aby nepokoje nevyhouply do sněmovny radikály. Expert varuje

17.09.2011 17:36

O rostoucí nespokojenosti ve společnosti hovořila politoložka Vladimíra Dvořáková (VŠE) již na jaře letošního roku. A varovala před tím, že může dojít k nárůstu extremismu a radikalismu. Současná situace na Šluknovsku její slova potvrzuje. Podle specialisty na extremismus Miroslava Mareše se dá navíc očekávat, že nepokoje budou trvat a mohou se vyskytnout i v dalších regionech.

Pozor, aby nepokoje nevyhouply do sněmovny radikály. Expert varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ve Varnsdorfu

Podle Mareše bylo velkou chybou to, že se podceňovaly signály toho, že něco není v pořádku.

"Pokud nikoho nezaráželo sestěhovávání Romů a dalších sociálně vyloučených chudých lidí do jednoho místa, zvlášť poté, co jsme měli možnost vidět, že se stalo ve stejných souvislostech v Janově u Litvínova, bylo to fatální podcenění situce," řekl pro ParlamentníListy.cz Miroslav Mareš.

Čtěte také:

Podle něj by bylo důležité i do budoucna, k prevenci vzniku dalších takovýchto situací, udělat podrobnou analýzu  trestných činů a přestupků, ke kterým tam dochází.

SLEDUJEME téma: Romové

"Víme totiž, že spouštěčem k nepokojům byla událost v Novém Boru, kdy zaútočili Romové v herně mačetami. Ovšem i to může být důsledkem toho, že se kriminalita u sociálně vyloučených skupin podceňuje, nezkoumá, dokonce se nevedou ani statistiky. Přitom by bylo potřebné prozkoumat i to, jak se na celkovém počtu kriminálních činů i přestupků podílejí děti a mladiství," pokračoval dále ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Mareš.

Čtěte také:

Podle něj se tak dá očekávat, že nepokoje na Šluknovsku budou trvat i nadále, v dalších týdnech. Přesto by snad neměly eskalovat.

"Musíme si jen všichni přát, aby tam nedošlo k nějakému excesu. Aby nedošlo třeba k nějakému nočnímu lynči či jiným vyhroceným událostem, jež by vše vyostřily. Problémem však může být to, že se mohou ozvat stejné typy chování i z jiných oblastí České republiky. Lidé si tam totiž mohou říci: když mlčíme o tom, co se tady děje, nikdo se na nás nedívá a nikdo nám nepomůže. Pak by mohl ten pomyslný "sud s prachem" bouchnout prakticky na mnoha místech. Problémem nejsou totiž jen Romové a soužití s nimi. V lidech je obrovská nespokojenost také v souvislosti s tím, jak se zhoršuje ekonomická situace v zemi. A těchto souvislostí se velmi rádi mohou chytnout různí extremisté a radikálové," varuje Mareš.

Další názory politologů na českou politickou scénu čtěte ZDE

Čtěte také:

Jak dodal pro ParlamentníListy.cz dále, do jisté míry o štěstí se dá v Česku hovořit proto, že jsou zdejší extremisté zatím spíše podivné, nedůvěryhodné osobnosti. Pokud by se však našel charismatický vůdce, je riziko, že by se veřejnost přikláněla k radikálům podstatně více než dosud.

Související TÉMA: Šluknovsko 

"Podhoubí na to, aby extremismus a radikalismus posiloval, tu je. Pokud mohl Vandas se svojí Dělnickou stranou posílit v Krupce, mohlo by dojít i k tomu, že v důsledku dlouhodobých problémů na Šluknovsku a v jiných regionech severních Čech, by mohla Dělnická strana přesáhnout pětiprocentní hranici v Ústeckém kraji v dalších volbách," řekl dále ParlamentnímListům.cz specialista na extremismus.

Čtěte také:

Podle něj zatím brzdí podobné snahy o posilování a radikalizaci to, že se o problematiku intenzívně zajímají různé politické parlamentní strany zprava i zleva, čemuž v minulosti nebývalo.

Politoložka Dvořáková varovala už v březnu a dubnu

Vladimíra Dvořáková hovořila přitom už v březnu tohoto roku o rostoucí nespokojenosti ve společnosti. A upozorňovala na to, že jde ruku v ruce s radikalizací názorů.

Státní správu obvinila z mafiánských pratik a nevyloučila, že by lidem mohla s tímto vývojem dojít trpělivost. Za pravdu jí následně dali i ParlamentnímiListy.cz oslovení sociologové. Uznali, že varování před radikalismem bylo už tehdy na místě.

Čtěte také:

„V podpalubí roste nespokojenost, ale na palubě Titaniku se tančí. Lidi jsou naštvaní, že politici neřeší věci, které by měli, a místo toho provozují hrátky, kdo co na koho ví. To jsou praktiky mafie, ne státní správy," uvedla při té příležitosti Dvořáková.

„Zabývám se revolucemi a vím, že nejsme v Tunisku a Egyptě. Ale nestačím se divit, kolik fašizujících proudů se dostává do různých pozic," naznačila to, že lidé si mohou uvědomit, že volební proces není to, co může problémy společnosti vyřešit.

Čtěte také:

„Stačí se podívat třeba na internetové chaty a diskuse, jaký charakter měly těsně po volbách a jak se ty názory nyní radikalizují," upozornila na jaře profesorka Dvořáková.

Její slova tehdy potvrdil nepřímo i sociolog Jan Hartl, ředitel agentury pro výzkum veřejného mínění. Podle něj je sice zavedeným vzorcem politologů to, že když vidí rostoucí napětí ve společnosti, tak varují vždy před radikalizací a extremismem.

Čtěte také:

„Ale varování před ním je určitě na místě. Hlavně když ve společnosti nepřevládá klidný racionální typ komunikace. Názor kolegyně Dvořákové bych proto viděl jako memento," uzavřel v březnu svůj názor Hartl.

I premiér Nečas si je rizika extremismu vědomý a varuje

U příležitosti vzpomínky na události 21. srpna roku 1968 pronesl Petr Nečas (ODS) zajímavá slova. Svědčí o tom, že si je rizik, jež mohou ve společnosti vybublat na povrch, vědomý. "Dnes už nehrozí invaze "spojeneckých" vojsk, ale invaze projevů radikalismu, nesnášenlivosti a extremismu, jak jsme svědky v řadě zemí. Tento extremismus různého zabarvení může kdykoli, dnes i v blízké budoucnosti, ohrožovat svobodu a demokracii," uvedl ve svém oficiálním projevu.

A varování zaznělo nedávno i z úst ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

"Od rostoucích problémů s Romy se odvíjí otázka extremismu v Česku. Zatím tady sice pravicový extremismus nerostl - je to ale možná otázka času," řekl ministr zahraničí. A v následujíích větách potvrdil i slova ParlamentnímiListy.cz osloveného odborníka na extremismus Mareše.

Čtěte také:

"Pouze proto, že se tu ještě neobjevil charismatický vůdce, který by se toho chopil, tu radikalismus neroste. Sládek byl spíše směšná figura. Přesto kdysi měl docela slušný úspěch, než se přišlo na to, co je to zač. Kdyby se tu nějaký doktor Haider objevil, požehnej nám Pánbůh," řekl před několika dny Schwarzenberg. Připustil zároveň také, že se v Česku přesto jistá extrémnější skupina tvoří - včetně lidí jako je podle něj prý Jana Bobošíková nebo Petr Hájek.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…