Vláda chce prodloužit povinnou školní docházku na deset let

21.09.2011 14:04

Povinná školní docházka by se měla prodloužit na deset let. Studenti by povinně museli absolvovat alespoň dva roky na střední škole, ze které by si odnesli minimáně výuční list. Naopak výuka na základní škole by se o rok zkrátila. Vláda tento návrh projedná ve středu v rámci boje se sociálním vyloučením.

Vláda chce prodloužit povinnou školní docházku na deset let

"Žák by tak měl povinnost vystudovat dva roky na střední škole s minimálním zakončením výučním listem. Při současném zrušení devátých ročníků základních škol by tak byla povinná školní docházka desetiletá," vysvětlují Aktuálně.cz členové z vládní Agentury pro sociální začleňování.

S návrhem souhlasí i ministerstvo školství. "Ministerstvo se nestaví proti. S takto upravenou povinnou školní docházkou již existuje zkušenost v mnoha zemích světa. Rozhodně by toto opatření mohlo přispět k vyšší kvalifikovanosti populace," uvedl Aktuálně.cz mluvčí úřadu Hynek Jordán. Upravená školní docházka by tak mohla platit od roku 2015.

Do školy v pěti letech

Školní docházka by ale mohla mít i jinou podobu. Ministr školství Josef Dobeš chce, aby poslední rok mateřské školy byl povinný a fungoval jako příprava na další studium. Jeho návrh podporuje i Šárka Vlková z projektu Společně do školy, jenž se zabývá vzděláváním romských dětí.

„Je to krok správným směrem. Vhodnější než povinné dva roky na střední škole by ale bylo prodloužení o předškolní rok, který by děti připravoval na úspěšný vstup na základní školu," tvrdí Vlková.

Čtěte více:

Nečas plánuje dávky za školní docházku. A také policisty do problémových míst 

Budeme vázat výplatu sociálních dávek na školní docházku 

Dobeš sází na školy: Na nevychované romské děti autoritu učitele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…