Případné volby by s přehledem vyhrála ČSSD. Do sněmovny by se dostali lidovci

22.09.2011 14:22

Vítězem voleb do Poslanecké sněmovny by byli podle aktuálního volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) sociální demokraté. Svůj hlas by jim dalo 35 procent Čechů. Se ztrátou 13,5 procenta by za ČSSD skončila ODS. V dolní komoře by usedli také zástupci TOP 09, KSČM a asi i KDU-ČSL. Vládní Věci veřejné by se do sněmovny nejspíš nedostaly.

Případné volby by s přehledem vyhrála ČSSD. Do sněmovny by se dostali lidovci

Oproti poslednímu průzkumu CVVM z června letošního roku přeskočili komunisté na třetí příčce TOP 09. V červnu by KSČM volilo 15,5 procenta lidí, zatímco TOP 09 16 procent. Nyní už mají komunisté se 16,5 procenty na TOP 09 náskok tří procentních bodů.

KDU-ČSL by se vrátila. VV by nezískaly potřebný počet hlasů

Lidovci by z voleb odešli se ziskem pět procent hlasů, což je hranice potřebná ke vstupu do sněmovny. I oni si o půl procentního bodu pohoršili. Do dolní komory parlamentu by se naopak nedostaly Věci veřejné, které by volilo 3,5 procenta lidí, což je stejně jako v červnu. Ještě v březnu by přitom VV volilo 9,5 procenta lidí.

V porovnání s červnovým průzkumem si ČSSD polepšila o 1,5 procentního bodu, ODS si ovšem také polepšila o půl procentního bodu na celkových 21,5 procent. Všechny údaje se pohybují v rámci statistické chyby.

Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách. Nezahrnuje tedy například respondenty, kteří se voleb nechtějí zúčastnit.

Celý průzkum ZDE

K volbám by přišlo 55 procent voličů

CVVM zveřejnilo i stranické preference, které představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám, nelze je však zaměňovat s předpovědí reálného volebního chování. V rámci těchto preferencí rovněž vede ČSSD s 21,5 procenty hlasů. Občanské demokraty preferuje 12,5 procenta lidí, KSČM 10,5 procent, TOP 09 8,5 procent. Sympatie k lidovcům vyjádřilo tři procenta dotázaných a k VV 2,5 procenta.

Průzkum se uskutečnil v době od 5. do 12. září a na otázky v něm odpovídalo 984 Čechů starších 15 let. Pětapadesát procent dotázaných přitom uvedlo, že by se případných voleb nyní zúčastnilo. Deklarovaná volební účast je tedy o něco nižší než byla reálná účast v posledních volbách v květnu 2010. Tehdy volilo 62,6 procenta lidí.

 



Více k výzkumům:

CVVM, FACTUM INVENIO, SANEP, SC&C, STEM , Médea Research

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…