Poslanci, včetně části ČSSD, radí vládě odmítnout v OSN Palestinu

22.09.2011 14:19

Otevřený dopis, který upozorňuje na rizika spojená s možným jednostranným uznáním Palestiny jako řádného člena OSN, předala ve středu vládě skupina poslanců z různých politických stran. Žádají, aby ČR ve světové organizaci postavila proti žádosti. Právě v tyto dny palestinskou otázku OSN řeší. Ani česká diplomacie jednostranné palestinské kroky nevítá a přeje si dvoustranné rozhovory mezi Palestinci a Izraelem.

Poslanci, včetně části ČSSD, radí vládě odmítnout v OSN Palestinu

Dopis vládě podepsali nejen vládní poslanci, ale i někteří zákonodárci opoziční ČSSD, jejíž jiní významní zástupci ale přijetí Palestiny do OSN podporují.

Jednostranná aktivita Palestinců nepodpoří mír na Blízkém východě

"Jsem přesvědčená o tom, že jednostranné aktivity Palestinců na půdě OSN mír v blízkovýchodním regionu nepodpoří. Právě uklidnění situace na Blízkém východě by mělo být prioritou při rozhodování o žádosti Palestinců nejen pro ČR, ale i ostatní členské státy v OSN," myslí si například poslankyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová.

K výzvě, aby se česká delegace postavila proti jednostrannému kroku představitelů palestinské autonomie a aby se strany sporu urychleně vrátily k jednacímu stolu, se připojilo 83 poslanců a senátorů. Je mezi nimi například předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík, předseda klubu strany Věci veřejné Vít Bárta, nebo poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath.

ČSSD v otázce uznání Palestiny není jednotná

Podle dalšího signatáře z ČSSD, Robina Böhnishe, dopis neznamená jakékoliv zpochybnění práva palestinských Arabů na vlastní stát. "Respektujeme dřívější rezoluce OSN i historická rozhodnutí politických reprezentací bývalého Československa i České republiky. Cítíme ale potřebu upozornit vládu na konsekvence možného úspěchu jednostranné akce," poznamenal opoziční poslanec.

ČSSD tak v této věci není jednotná. Podle stínového ministra zahraničních věcí této strany Lubomíra Zaorálka by totiž měla Česká republika zaujmout vůči palestinské žádosti vstřícný postoj.

"Uvědomujeme si, že se jedná jen o jeden z řady kroků na dlouhé cestě stabilizace blízkovýchodního regionu. Palestina by měla na půdě OSN získat stejnou šanci jako před čtyřiašedesáti lety Izrael. Česká vláda by měla k návrhu na uznání palestinské státnosti zaujmout vstřícný postoj," uvedl před několika dny Zaorálek.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…