Obrana dá 700 milionů na kompenzace za zdanění příspěvku na bydlení

22.09.2011 16:04

Ministerstvo obrany vyčlení v příštím roce 700 milionů korun, aby mohlo vyplatit kompenzace vojákům, kterým bude zdaněn příspěvek na bydlení. ČTK to ve čtvrtek oznámil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Opatření je pouze dočasné, platit bude jen v roce 2012. Od následujícího roku se odměňování vojáků bude řídit novými pravidly. Stávající systém, především kvůli daňovým úpravám, již není udržitelný a ani dostatečně motivační, uvedl Pejšek.

Obrana dá 700 milionů na kompenzace za zdanění příspěvku na bydlení

"Velmi dobře si uvědomuji, že to není ideální řešení. Zároveň ale vím, že pokud bych dopustil snížení příjmů vojáků, zachoval bych se nezodpovědně nejenom vůči nim a ozbrojeným silám jako celku," sdělil ČTK ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Armáda podle něj na trhu práce ztrácí konkurenceschopnost.

"Pokud by tento trend pokračoval, nemusela by být schopna získávat a ani udržet odborníky, které potřebuje," myslí si Vondra.

Zdanění příspěvku na bydlení zmírní finanční kompenzace

Aby neztratilo zájemce o službu, zavede ministerstvo obrany výplaty finančních kompenzací, které mají zmírnit dopad zdanění příspěvku na bydlení. Vojáci s platem do 23.000 korun obdrží měsíčně dalších 3200 korun navíc. Příslušníci armády s platem do 26.000 korun dostanou 3000 korun. Ti, kdo pobírají do 30.000 korun, obdrží 2800 korun navíc. Vojáci s příjmem vyšším než 30.000 korun dostanou dalších 2500 korun finanční kompenzace navíc.

Ministerští úředníci zároveň připraví nový systém odměňování, který začne platit od ledna 2013. Zásady nového systému představuje Bílá kniha o obraně. Jde například o propojení hodnosti, funkce a platu, bez kterého nebude možné uvést do života připravovaný kariérní řád, uvedl Pejšek.

Výše přídavku na bydlení v současnosti činí 10.200 korun pro vojáky umístěné v Praze a 10.100 korun pro příslušníky ostatních posádek. Vzhledem k tomu, že voják z povolání si místo služby nevolí, ale vykonává službu tam, kde to odpovídá potřebám ozbrojených sil, je přídavek určen k hrazení nákladů na bydlení v místě služby a nákladů na dojíždění do tohoto místa. Doposud nezdaňovaný přídavek bude od příštího roku podléhat dani z příjmu fyzických osob a bude se z něho odvádět zdravotní a sociální pojištění.

Přídavek na bydlení bude podléhat dani z příjmu fyzických osob

Obrana bude mít v příštím roce rozpočet ve výši 43,6 miliardy korun. Letos má obrana k dispozici zhruba o 300 milionů více. Ministerstvo už v létě zdůrazňovalo, že vojákům nechce krátit platy, jinak ale hodlá šetřit ve všech dalších oblastech.

Nejvyšší výdajovou částkou v rozpočtu ministerstva obrany jsou výdaje na "zajištění obrany České republiky ozbrojenými silami", které v roce 2012 budou 24,6 miliardy korun. V letošním rozpočtu jsou výdaje na "zabezpečení činnosti armády" ve výši 22,3 miliardy.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…