Modrá radnice má nůž na krku. Sídlo téměř za miliardu. Topka je proti

27.09.2011 13:13

Jako červená nit se táhne zastupitelstvem Prahy 7 projekt nové radnice, a to už několik volebních období. Současné vedení radnice má nicméně nůž na krku a musí konat. Pronájem stávajících prostor končí v roce 2015.

Modrá radnice má nůž na krku. Sídlo téměř za miliardu. Topka je proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Výběrové řízení došlo až do finále a na stole starosty Marka Ječménka (ODS) leží už jen dvě nabídky v rozmezí 700 až 900 milionů korun. Opoziční TOP 09 zpochybňuje nejen způsob eliminace ostatních nabídek, ale i celé výběrové řízení. Podle zastupitelů TOPky i SZ tu byly levnější varianty, navíc na pozemcích patřících městu.

Skryté poplatky

Pracovní skupina zastupitelstva pověřená výběrem nejvhodnější nabídky totiž vyřadila z tendru další dvě nabídky, mimo jiné i budovu Elektrických drah na metru Vltavská. Dopravní podnik za ni požadoval cca 31 tisíc za metr, což je dvakrát méně, než nabízí uchazeči, kteří postoupili do finále.

"Nejsem spokojen s průběhem jednání pracovní skupiny. Nechápu, na jakých kritériích se rozhoduje. Cena, dostupnost obyvatel? Plánuji z pracovní skupiny demonstrativně vystoupit," sdělil pro ParlamentníListy.cz člen zastupitelstva Jan Ládin (TOP 09), vzděláním stavební inženýr se zaměřením na ekonomii.

Předseda koaliční ČSSD na Praze 7 a zároveň člen pracovní skupiny Daniel Štěpán redakci vysvětlil, proč se rozhodl vyřadit budovu Elektrických drah z tendru. "Ta cena byla sice nejnižší, mně osobně by se tu také sídlo nové radnice líbilo, ale jsou zde skryté poplatky. Musela by se udělat nová vzduchotechnika a topení, což by přišlo na dalších několik set milionů," hájil své rozhodnutí Štěpán.

Výběr mezi drahou a dražší variantou?

Po vyřazení tohoto projektu zůstaly na stole už jen dvě nabídky - Office Star Eight a.s (PPF a.s - datum vzniku 2007), která nabízí dostavbu budovy Argentinské hvězdy za 762 milionů a společnost Real 8, (datum vzniku 2007). Ta nabízí Merkurii bývalé sídlo Zahraničního obchodu za 845 milionů.

Do této fáze však údajně výběrové řízení vůbec nemuselo dojít. "Tady se vybírá mezi drahou a dražší variantou, přičemž Praha 7, respektive magistrát hlavního města vlastní pozemky, na kterých by se dala postavit uspokojivá radnice za méně než poloviční cenu. Dokonce máme návrh architekta, podle něhož by to vyšlo na 300 milionů," argumentuje ParlamentnímListům.cz Ládin.

Konkrétně se jedná o dva pozemky. "Je tu plocha 5200 metrů čtverečních, kterou sice vlastní magistrát, ale to se dá vyřešit pouhým svěřením majetku do péče MČP7. Pak je tu lokace vedle Holešovického nádraží s 8100 metry, dopravně dostupná. Navíc radnice má prý dokonce zpracovanou studii výstavby nové radnice konkrétně na toto místo, nejen že ji nepřihlásila do soutěže, ale schválila, že zde má stát protipovodňový dvůr," vysvětluje Ládin.

Přitom dvůr by zde podle opozičních zastupitelů vůbec stát nemusel. "Na uskladnění pytlů s pískem a protipovodňových bariér by se snad mohl použít méně lukrativní pozemek," říká pro ParlamentníListy.cz další opoziční zastupitel Filip Štrobich (TOP09). Koalice však výstavbu dvora staví jako otázku priorit. "Vzpomeňme na povodně v roce 2002, jež postihly Prahu 7. Vybavení musí být rychle dostupné," hájí ale lokaci Štěpán.

Jenže pod Libeňským mostem, který předěluje Prahu 7 a 8 existují parcely patřící hlavnímu městu, kde by se pohodlně daly skladovat protipovodňové bariéry. Chybí ale údajně vůle magistrátu, neboť i zde je ODS v koalici s ČSSD. Magistrát by svým usnesením mohl pohodlně zrušit usnesení MČP7 a přesunout tak plánovaný protipovodňový dvůr z Holešovic do Libně.


Návrh radnice podle studie MČP7

 



TESCO mezi secesí

Městská část P7 vlastní ještě další lukrativní pozemek nad Parkhotelem. Za minulého režimu zde dokonce radnice stávala. Nyní však vlastní předkupní právo na tento pozemek firma Wordship, která zde mezi krásnými secesními budovami z 19 století plánuje postavit mimo jiné i TESCO. "Pozemky stále patří MČP7, pokoušíme se jednat o zrušení předkupního práva, i kdyby to mělo něco stát na odstupném. Jsem přesvědčen, že by zde mohla stát nová radnice za méně jak půl miliardy," vysvětluje ParlamentnímListům.cz zastupitel Ondřej Mirovský (SZ). Finálové nabídky za 845, respektive 762 milionů podle Mirovského navíc nesou obrovskou zátěž na několik desetiletí dopředu. Jen na úrocích to hodí dalších 300 milionů a zaplatíme tedy ve finále přes miliardu," poodhalil další čertovo kopýtko předseda SZ na Praze 7.


 

Panoramatické foto pozemků patřící MČP7, kde by měl stát protipovodňový dvůr 

 


Čistota půl zdraví

Jednatel společnosti Real 8 s nejasnou majetkovou strukturou Jan Novotný figuruje jako jednatel, případně společník v dalších zhruba 60 společnostech s trefnými názvy jako Krátká/Dlouhá a.s., One way ticket a.s, Meisterstück a.s. a dalších.

Způsob, jakým společnost získala budovu Merkurie, okamžitě po převodu začal prověřovat Finanční a analytický útvar ministerstva financí, který velmi záhy předal celou věc protikorupční policii. "Pracoval jsem jako vedoucí informatiky na MF a můžu vám říct, že jména jako Novotný nebo Novák ve společnostech s nejasnou vlastnickou strukturou kolikrát ani neexistují. Je to něco jako na divokém západě Smith," dodává Ladin pro ParlamentníListy.cz.

TOP 09 plánuje společně se Stranou zelených svolání mimořádného zastupitelstva, kde se pokusí celý tendr zastavit, ale mají jen pramalou naději.

Pro doplnění, starosta Prahy 7 Marek Ječmének na telefonáty redakce a sms týkající se zmíněné problematiky nereagoval.


Čtěte také:  


Více zpráv z Prahy ČTĚTE ZDE


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …