Kalousek nejlepším ministrem financí. SMS pro novináře: Chacha

24.09.2011 11:24

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) dnes večer převezme ocenění prestižního mezinárodního časopisu Emerging Markets. Titul „nejlepší ministr financí pro oblast rozvíjejících se evropských ekonomik“ za rok 2011 mu bude udělen již podruhé. Slavnostní ceremoniál se koná při příležitosti zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank členských států Světové banky a Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu.

Kalousek nejlepším ministrem financí. SMS pro novináře: Chacha

Kalousek, který se v tomto týdnu proslavil především fackovací aférou cenu obdrží již podruhé. Poprvé ji získal ještě jako člen KDU-ČSL, tentokrát ji převezme v dresu TOP 09.

„Je to další signál o tom, jak pozitivně je vnímána snaha české vlády a Ministerstva financí o konsolidaci veřejných rozpočtů," prohlásil ministr financí Kalousek. 

Asi zatajil deficit

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nad Kalouskovým oceněním kroutí hlavou. „Asi se mu nějak podařilo zatajit, že má na kontě největší deficit v dějinách země. Snad aspoň během předávání ceny ve Washingtonu nikoho nezfackuje. Ve skutečnosti je tahle cena hlavně odměnou finančních trhů pro největší privatizátory penzí, zdravotnictví a veřejných služeb. A v tom se ministr Kalousek opravdu osvědčuje," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Sobotka, sám bývalý ministr financí.


Oblast, z jejíž správců státní pokladny vzešel vítěz, zahrnuje 31 států střední a východní Evropy, včetně Balkánu, Turecka a států bývalého Sovětského svazu:


"Chacha," sdělil redakci svůj názor na ocenění ministra Kalouska stručně místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach.

Expremiér Jiří Paroubek považuje Kalouskovo ocenění za velmi sporné rozhodnutí. „Za dobu, co se stal ministrem financí, počínaje lednem 2007 až dosud se státní dluh zvýšil o cirka 650 miliard korun. Když je Kalousek nejlepším ministrem, chtěl bych vidět toho nejhoršího," řekl pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

Poslanec koaliční ODS Michal Doktor se na věc dívá jinak. „Je to dobré ocenění pro koalici," napsal v sms zprávě bez dalšího komentáře.

Další představitelé ODS Kalouskovo ocenění nekomentovali. Cenu dostal ministr financí den poté, co si s premiérem a předsedou strany Petrem Nečasem vyměnil sérii invektiv o roli kmotrů v ODS a svém zdravotním a psychickém stavu.

Časopis Emerging Market publikuje zprávy a analýzy o světové ekonomice se zaměřením na rozvíjející se trhy. Patří do skupiny Euromoney Institutional Investor, která se řadí k největším mediálním skupinám, které se zabývají ekonomikou.

Napsali jsme:

Není to jeho zásluha

„Ze zemí, ze kterých se vybírá, je Česká republika dlouhodobě nejméně zadlužená. To teď Miroslav Kalousek symbolizuje, ale není to v žádném případě jeho zásluha, jde o dlouhodobou věc. Stagnační důsledky jeho politiky, ani pohlavkování občanů zřejmě komise nehodnotila," sdělil redakci poslanec KSČM Jiří Dolejš, ekonom, který za sebou má praxi v Prognostickém ústavu akademie věd.

Více k ministru Kalouskovi ZDE


Oficiální sdělení: 

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes večer převezme ocenění prestižního mezinárodního časopisu Emerging Markets. Titul „nejlepší ministr financí pro oblast rozvíjejících se evropských ekonomik" za rok 2011 mu bude udělen již podruhé. Slavnostní ceremoniál se koná při příležitosti zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank členských států Světové banky a Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu.

„Je to další signál o tom, jak pozitivně je vnímána snaha české vlády a Ministerstva financí o konsolidaci veřejných rozpočtů," uvedl Miroslav Kalousek.

Ten se stane prvním ministrem financí, který obdrží ocenění Emerging Markets dvakrát. Nominace a volba vítěze se zakládá na hlasování několika desítek finančních analytiků, bankéřů a investorů ze soukromého i veřejného sektoru. Posuzován je především přínos předních tvůrců hospodářské politiky, v tomto případě přínos pro řízení fiskální politiky státu.

Oblast Emerging Europe zahrnuje 31 států střední a východní Evropy, včetně Turecka a států bývalého Sovětského svazu i jeho asijské části.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …