Nečas: Vláda má tah na branku, ale některé reformy nás ještě čekají

25.09.2011 12:48

Premiér Petr Nečas (ODS) přišel do pořadu Otázky Václava Moravce. Podle předsedy vlády je hotovo až 40 procent reformních zákonů. Celkově vládní koalice schválila 134 zákonů, což Nečas označil za úspěšné. Připustil, že je nutné zlepšit komunikaci s lidmi. K vysvětlovací kampani ale dojde až po schválení reforem.

Nečas: Vláda má tah na branku, ale některé reformy nás ještě čekají

Nečas připomněl, že vláda schválila 134 zákonů. Ani jeden nebyl zamítnut ani nebyl vrácen k přepracování. Vláda prý má tah na branku, ale některé věci ještě musí být schváleny.

„Troufl bych si říct, že pokud dokončíme úspěšně započatou podzimní sezónu, bude hotovo 40 procent reformního úsilí. Někdy se hledají kompromisy a nepopírám, že se někde pleteme," řekl Nečas v Otázkách.

Otázka stravenek je fetiš, na který se poutá zbytečná pozornost

Nečas označil diskusi o zrušení stravenek za fetiš, na který se poutá zbytečná pozornost. „Závodní stravování zasahuje devadesát procent zaměstnanců. Spíš je výjimkou to, když zaměstnanci stravenky nedostávají," myslí si premiér.

„Jsou zde ale dva postoje. Kolegové TOP 09 nechtějí měnit nic, kolegové z Věcí veřejných by to celé předělali. My jsme moudrý člen vlády, který je ochotný změnit jen dílčí části zákona," vysvětlil Nečas.

Bez ohledu na stravenky zákon zjednoduší daňový systém a vytvoří předpoklady pro jednotné inkasní místo, upozornil Nečas na ČT24.

Vláda funguje jako ruský terénní vůz Niva

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) přirovnal vládu k ruskému terénnímu vozu Lada Niva, který sice z venku vypadá nepoužitelně, ale přesto vás všude doveze.

Více: Kníže: Vláda je jako Lada Niva. Vypadá nevábně, ale leccos se jí daří

Nečas s označením souhlasil. „Musí se zlepšit komunikace a vysvětlování reforem. Ale můžete je vysvětlovat tehdy, když je máte hotové. Pokud jsou ve výrobním procesu, pak je možné, že se tam něco změní," vysvětlil Nečas.

Kampaň, která lidem vysvětlí dopady reforem, začne poté, co zákony vyjdou ve sbírce zákonů.

Moderátor Václav Moravec upozornil, že se lidé mohou na kampaň načekat vzhledem k tomu, že v současnosti je hotovo teprve 40 procent vládních reforem.

„Velký balíček 15 zákonů ze začátku září nám vrátí Senát. To hodláme přehlasovat v říjnu," předpokládá Nečas. Veta prezidenta se premiér neobává, protože Klaus údajně chápe potřebu hlubokých reforem. Konečné přijetí reforem by mělo proběhnout v listopadu nebo v prosinci.

Čeká nás rok ostrých škrtů

„Ostrý škrt znamená úpravy na výdajové straně, které jsou založeny na reformních krocích. Rok 2012 bych nazval Rokem ostrých škrtů. V některých případech se dostáváme na dřeň, kdy musíme domyslet, aby nedošlo k omezení veřejných služeb," obává se Nečas.

Nečas poukázal na Světovou banku a OECD, které odhadují tempo růstu České republiky více, než na co je dělaný schválený rozpočet. Realita se ale může změnit, a tak je podle premiéra nutné připravit se na všechno.  

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…