VZP chybí miliardy. Bude propouštět

26.09.2011 21:02

Všeobecná zdravotní pojišťovna přispěje do zdravotnictví o 10 miliard korun méně. Škrty tedy budou muset být větší, než se původně plánovalo. Sníží se platy vedoucích pracovníků, pojišťovna propustí pětinu zaměstnanců a problémy budou čekat i nemocnice.

VZP chybí miliardy. Bude propouštět

VZP plánuje masivní propouštění. Do dvanácti měsíců přijde o práci dvacet procent zaměstnanců. „Cílem je, aby na jednoho zaměstnance připadlo nejméně 1700 pojištěnců, čímž se VZP přiblíží v tomto parametru zaměstnaneckým pojišťovnám," citoval server Aktuálně.cz z dopisu, který napsal ředitel Pavel Horák svým podřízeným. Pojišťovna tím chce ušetřit 430 milionů korun.

Oddělení v nemocnicích se budou slučovat i rušit

Škrty dopadnou i na nemocnice. Jednou z možností jak ušetřit, je zrušit oddělení v nemocnicích, kde pacienti neobsadí alespoň padesát procent lůžek. Mluví se i o celkovém snižování počtu lůžek.

„Domníváme se, že tu hrozí omezení zdravotní péče. Jedním z důvodů je i to, že stále více lékařů odchází do zahraničí," uvedl pro mluvčí lékařské komory a člen správní rady VZP Michal Sojka.

Jak ušetřit 8 miliard za jeden rok

Ministerstvo si hodně slibuje od elektronických aukcí, seškrtání počtu akutních lůžek nebo od nového sytému DRG. Na úsporách se podílí i zvýšení poplatků v nemocnicích. Díky reformnímu balíku by se mohlo ve zdravotnictví příští rok ušetřit až 8 miliard korun.

„Bude také záležet, jak se nemocnice budou chovat a jak se začnou pojišťovny v příštím roce ohánět," řekl Aktuálně.cz poradce ministra zdravotnictví Pavel Vepřek.

Čtěte více:
VZP se nás snaží oškubat, tvrdí zlínská nemocnice i senátorka Gajdůšková 
Projekt VZP za miliardu využívá 6 lékařů. Slovy šest 
Poslanci žalují šéfa VZP. Prý špatně hospodaří

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…