Pane prezidente, Vy snad chcete diktaturu. Klausův projev pár hodin poté

28.09.2011 17:52

Prezident Václav Klaus je velký vlastenec a zastánce tradičních hodnot. Potvrdil to i při svém projevu na tradiční svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi, kde zkritizoval útok „nových pokrokářů“ na tradiční instituce, jako jsou národ, národní stát a tradiční rodina. Politici ODS a VV ho pochválili, u většiny ČSSD sklidil ostrou kritiku a u komunistů vlažné přijetí.

Pane prezidente, Vy snad chcete diktaturu. Klausův projev pár hodin poté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Řada tendencí, prosazujících se v dnešním světě a v různé míře i u nás, mne znepokojuje a domnívám se, že znepokojuje i mnohé z vás. Stále více se utvrzuji v přesvědčení, že k nim nesmíme mlčet a že se s nimi nesmíme smiřovat... Při pohledu kolem sebe vidíme, že „pokrokáři" všeho druhu vedou soustavný a stále nezakrytější útok na naše tradiční společenské hodnoty a ctnosti," řekl zde prezident.

Celý projev zde

Vlastenectví a rodina

„Vlastenectví je vydáváno za šovinismus. Demokratický stát za překonanou instituci, která má být obětována ve prospěch nadstátních uskupení, která nikdy nemohou získat demokratickou legitimitu. Přirozeně strukturovaná národní společenství se svými hlubokými tradicemi, duchovními a kulturními hodnotami, vycházejícími ze staletých zkušeností a z životů mnoha předchozích generací, jsou erodována politickým tlakem na přijetí multikulturalismu jako oficiálně naordinované ideologie. Vše přirozené, a proto dosud většinově spontánně přijímané, je vydáváno za překonané a málo zajímavé. Vše tradiční a konzervativní je vydáváno za zastaralé a nemoderní, je zesměšňováno a je vylučováno ze společenského dialogu," pokračoval prezident.

Čtěte také:

Prezident Klaus: Svatováclavská pouť je připomenutím křesťanského původu naší tisícileté státní existence

Podle něho je navíc tradiční rodina, která je základní jednotkou každého dalšího celku lidského uspořádání, odvěké prostředí pro vztah muže a ženy, pro výchovu nových generací, ale i pro samozřejmou mezigenerační pomoc a solidaritu vystavována stále ostřejším útokům módních postojů, které pro vybrané skupiny velmi nevybíravými způsoby vyžadují nejrůznější privilegia. „Faleš sociálního státu nezaslouženého blahobytu ničí vše tvůrčí a individuální a otupuje talenty, aktivitu a pracovitost, neboť ta se přestává vyplácet," řekl také Klaus.

Zbavit se švejkovské pochybnosti

Nejvíce souhlasných reakcí Klaus sklidil v ODS a Věcech veřejných, nejostřeji ho, až na výjimky, kritizovala ČSSD, v níž se ale projev líbil, především pokud jde o obranu národní hrdosti, například poslancům Jiřímu Koskubovi a Vítězslavu Jandákovi.

„Velmi často souhlasím s prezidentovými obecnými vyjádřeními a v tomto případě obzvlášť. Myslím, že přesně popisuje nebezpečí moderního ´liberalismu´, který ohrožuje tradiční hodnoty naší společnosti. A jsem rád, za jeho vyjádření právě na svátek svatého Václava," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Poslanec ODS Jaroslav Plachý ve své reakci zmínil i známého paleokonzervativního autora Pata Buchanana, ke kterému se hlásí například prezidentův vicekancléř Petr Hájek. Buchanan byl dlouholetým spolupracovníkem amerického prezidenta Ronalda Reagana.

"Absence vlastenectví, Moskva v Bruselu, jednosměrná politika multi kulti a krize tradiční rodiny vedou náš národ a s ním celý Západ k zániku, jak napsal Patrick Buchanan ve své knize Smrt Západu. Falešní proroci světlých zítřků a hledači třetích cest připravili Západ o polovinu nejmladší generace díky průměrné porodnosti 1,2 dítěte na ženu. Církev by měla náš národ probudit, jinak zahyne. Pan prezident má opět pravdu," varuje poslanec Plachý. 

Čtěte také: Národní stát není veteš, hlásá Klaus stejně jako TGM

Klausův projev ocenil i předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta. „Zcela souhlasím. Česko v globální společnosti přežije jen tehdy, pokud přestane mít o sobě švejkovské pochybnosti a bude si uvědomovat, že české království není jen svatý Václav a vítězní Přemyslovci, ale i Přemyslovci a lucemburští panovníci , především Otec vlasti Karel IV., který se těší státnické úctě, i když nedostatečné," reagoval Bárta.

„Myslím, že je to jeden z nejslabších projevů Václava Klause. Tak uváznout mimo základní potřeby občanů s odkazem na konzervativní hodnoty a odsoudit touhu lidí po pokroku a nazvat je pokrokáři jen proto, že vyznávají jiný žebříček hodnot, je v době takového sociálního marasmu více než nevhodné. Pan prezident zapomněl na to, že mnoho lidí uráží, že měřítkem hodnot není poctivá práce, ale žel majetek, který často nebyl nabyt legálně a že s tím státní moc nic nedělá. Tento stav není možné zakrývat poukazem na trvalé a jistě neměnné hodnoty vlastenectví a rodiny," reagoval zklamaně šéf komunistů Vojtěch Filip.

Vlastenci jako zpátečníci

Klausův projev velice ocenila šéfka Suverenity Jana Bobošíková. „S prezidentovými slovy bezvýhradně souhlasím. Mluvil mi z duše. V podstatě vystihl jádro programových hodnot Suverenity. Za tyto hodnoty stojí za to jít do střetu s těmi, kdo zapomněli, že se narodili muži a ženě, že rodina je máma a táta, děti a babička s dědou. S těmi, co zapomněli, že za vlast lidé umírali a že svobodný národní stát není samozřejmostí. S těmi, kteří přijmou ve volbách od občanů České republiky mandát a pak jednají v zájmu Bruselu a nadnárodních společností," řekla serveru ParlamentníListy.cz Bobošíková.

Psali jsme: Masaryk i Rašín, vzory vašich politiků. Drží se jich? Zkontrolujte

Osobně ve Staré Boleslavi byl přítomen ministr školství Josef Dobeš z VV. „Byl jsem jeden z mnoha, kteří nadšeně tleskali. Pan prezident pojmenoval přesně to, co cítím a vnímám na každém kroku, tedy že přirozené a tradiční postoje jsou ponižovány a zatracovány jako nemoderní a zpátečnické," sdělil redakci ministr.

Čtěte také: Josef Dobeš: Ke Klausovi chovám velkou úctu. Je to vlastenec

„Čím jsem starší, tím více s ním v tomto souhlasím. Tradiční hodnoty jako vlast a rodina musíme chránit. Ve špatných časech je to často to jediné, o co se může lidský jedinec opřít," řekl ParlamentnímListům.cz ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

S Evropskou unií na věčné časy

Proti Klausovi se ostře postavil místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD. „Václav Klaus dnes říká, že je nutná zásadní změna systému a připravuje konzervativní revoluci. Zřejmě vláda silné ruky a lá druhá republika. Klaus nás vede zpátky na okraj Evropy. Náš národní zájem je úplně jiný- prosadit se a uspět kulturně i ekonomicky v současné Evropě, která musí překonat problémy, jimž v současné době čelí," uvedl místopředseda sněmovny. (Termínem Druhá republika je označováno Česko-Slovensko trvající 29. září 1938 - 14. března 1939, pozn.red.)

„To není pokrokářství, ale realita, že my, Češi, Moravané a Slezané bohatneme i chudneme podle toho, jak se nám daří rozvíjet vztahy se sousedy a Evropou. Naše vlastenectví nemůže být ve sporu s otevřeností a zájmem o evropské věci, jak to dnes vidíme například u Tuskovy vlády v současném Polsku. Klausův provincialismus může vést k tomu, že nám ujede vlak. Už dnes v Evropě znamenáme méně, než bychom mohli a měli," dodal Zaorálek.

Čtěte také: Rvačka o Jana Husa. Byl to náš člověk, chlubí se komunisté

Nutno ještě dodat, že druhá republika byl autoritativní režim pomnichovského Česko-Slovenska v období před vznikem Protektorátu Čechy a Morava. Tento režim se snažil co nejlépe vycházet s Hitlerovým Německem. Naopak Klausovi postoje nejsou proněmecké. Ten naopak říká, že Německu se sice nepodařilo ovládnout Evropu ve dvou světových válkách, ale povedlo se mu to díky hegemonii v EU.

S Německem na věčné časy

Klausův projev se nelíbil ani ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, který hájí proněmecké postoje. „My si musíme uvědomit, že naším nejdůležitějším spojencem bylo, je a bude Německo. Za svůj první úkol bych proto považoval co nejlepší vztahy s Německem," uvedl před časem Schwarzenberg, který také podporuje, aby se Češi co nejvíce učili německy. Ten také označil Benešovy dekrety za nespravedlnost a spolupořádal návštěvu sudetských Němců v Praze. „S myšlenkami prezidenta nesouhlasím. Počínajíc tím, že postrádám definici ´pokrokářů všeho druh´," uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

více: Kníže přijme sudeťáka Posselta. Nečas ho vidět nechce

„Vždycky mě trošku mrzí, když s prezidentem Klausem musím souhlasit. Ale má pravdu," uvedl poslanec TOP 09 Daniel Korte. „K panu prezidentovi mám řadu výhrad, ale líbí se mi na něm jeho češství a vlastenectví a ten projev takový byl. A obrana klasické rodiny s tím souvisí. Ta je přece základem společnosti a státu," míní senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Praha, ne Brusel či Washington

Předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD uvedl, že prezidentův projev vnímal rozpačitě. „S něčím jsem souhlasil, s něčím ne. Souhlasil jsem s obranou tradiční rodiny, ale nelíbila se mi jeho kritika sociálního státu. Některé věci mi tam přišli protikladné. Například Klaus v minulosti nic nenamítal proti globalizaci, ale ta přece dopadá na národní státy. Aby se jí mohly ubránit, je potřeba, aby tyto procesy byly více pod kontrolou," uvedl druhý nejvyšší ústavní činitel.

K tématu: Češi, neplačte a hrdě slavte Václava, burcují politici

Štěchův stranický kolega ze sněmovny Jiří Koskuba ale v zahraničně-politických otázkách s prezidentem souhlasí.

„Jistě, svět zdánlivě zmenšuje a mění. Nicméně jsme Češi, Moravané a Slezané. To je fakt, historie, závazek našim předkům. A je naší povinností jejich odkazu dostát. Já vím, možná to zní až archaicky. Ale když se dnes lidé dokážou mlátit kvůli barvám jakéhosi sportovního klubu s pochybným vlastníkem, proč se posmívat těm, kterým něco říká znak se lvem? Ač i pro našeho současného Václava jsem jen pouhý opoziční poslanec, on je hlava mého státu. A v zahraničních otázkách stojím za ním. Spíše než za některými českými aristokraty. Ne vždy bránili a ubránili česká knížata či krále. Praha a Čechy mají minulost delší a větší než Brusel či Washington. To je fakt a jsem na to hrdý," uvedl vlastenec Koskuba.

"Jsem Čech a vlastenec a nestydím se za to a v tom s Klausem souhlasím. Vlastenectví není v rozporu se sociální demokracií," reagoval poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

Pád Říše římské

Europoslanec ODS Hynek Fajmon uvedl, že je právě na jednání ve Štrasburku, kde se odehrává to, co Klaus popisuje. Tedy nadvláda nadnárodní organizace bez demokratické legitimity. „Občané by se měli těmto tendencím více bránit u voličských uren a nezůstávat doma v táboře remcajících nevoličů," míní Fajmon.

„Jsem odkojena Jiráskem, takže i mně je líto, že je patriotismus někdy zesměšňován a že se ve školách a rodinách neklade větší důraz na českou historii a tradici. Je to jako se vším: multikulturalismu i vlastenectví musí být uměřeně," uvedla vicepremiérka vlády z VV Karolína Peake.

K tématu: Minulost a nejdrsnější citáty Václava Klause

Předsedovi sdružení Starostové a nezávislí Petru Gazdíkovi se prezidentův projev víceméně líbil. „V mnohém souhlasím. Tradiční hodnoty jsou základními pilíři evropských národů, které je drží pohromadě. Je fakt, že dnešní stav může připomínat Římskou říši v době jejího pádu-multikulturalismus, kultura konzumu, rozpad morálních hodnot a krizi sociálního státu. Podle mě ale neplatí, že národní státy musí stát v protikladu k Evropské unii. Je třeba nají vhodnou vyváženost pravomocí. Velice souhlasím s prezidentem, že základem společnosti je tradiční rodina. Její dnešní krize přináší osamělost, frustraci, spoléhání se na anonymní stát místo na láskyplnou pomoc svých nejbližších. Krize rodiny a demografický propad má pak samozřejmě velice negativní vliv na důchodový systém a celé hospodářství," varuje ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

Euronadutci: státy už nejsou nic

S prezidentem souhlasí i europoslanec ODS Ivo Strejček, který dokládá, že EU národní státy nehájí: „Dnes v europarlamentu vystoupil šéf Evropské komise Barroso s takzvanou Zprávou o stavu Unie, ve které za frenetického potlesku prohlásil, že ´Evropa je vše a státy již nejsou ničím´. Nadutost euroelit opovrhuje tradičními hodnotami liberální demokracie. Prezident správně upozorňuje na nejnebezpečnější tendence dneška."

„Souhlasím s panem prezidentem. Dnešní pojem občanské společnosti v sobě zahrnuje pro mnoho lidí nestandardní postupy ve společnosti, pošlapání tradic, národní hrdosti v neposlední řadě nedemokratickou pozitivní diskriminaci. Stalo se také hloupou módou, že vše ve společnosti musí být multi-kulti," řekl redakci nezařazený poslanec Jaroslav Škárka.

K tématu: Dělá problém Klausovi i Topolánkovi. Politická korektnost

Komunisté jsou ke Klausovi kritičtější. „Klaus učinil poznání, že společenský systém, který sám aktivně prosazoval v devadesátých letech postavený především na míře zisku jako základním měřítku všech společenských hodnot je pravou podstatou českého státu. Měl by se zamyslet nad tím, zda i on sám a politická strana, kterou spoluzakládal, nepřispěla ke znehodnocení pojmů demokracie a národních hodnot," uvedl poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Poslanec Miloslav Opálka by prý použil jiný slovník. „Chápu globalizaci jako objektivní proces, který mimo jiné bortí sloupy, na kterých se tvořila tradiční křesťanská rodina i národní státy. Jsem však přesvědčen, že modernizované tradiční hodnoty je třeba uhájit, neboť mohou čelit hrozbě odcizení a mohou kultivovat a humanizovat další vývoj," říká Opálka.

Rodina a solidarita

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek souhlasí s prezidentem v tom, že problémem je útok netradiční rodinu a vlastenectví. „Nadnárodní instituce jsou pro nás hrozbou jen v případě naší pasivity a nezájmu. Pokud budeme aktivní, důslední a sebevědomí, pak jsou tyto instituce šancí jak odolat tlaku z východu a z jihu. Doplnil bych pana prezidenta, že je veden útok na jednu ze základních křesťanských hodnot-solidaritu, a to mezigenerační, zdravých a nemocných, bohatých a chudých. Měřítkem úspěchu je zisk a výdělek, nikoli služba bližním," myslí si šéf lidovců.

Čtěte také: Bělobrádek (KDU-ČSL): Vlastenectví nebo nacionalismus?

„Naštěstí rodiny v této zemi měly tu čest zažít si současného pana prezidenta i jako premiéra a já jsem přesvědčen, že ony mohou hodnotit nejlépe jeho prorodinné skutky. Vzhledem k tomu, že TOP 09 je konzervativní strana, jejíž program je založen na evropských tradicích křesťansko-judaistické kultury, nelze nic než jen kvitovat tento názorový posun pana prezidenta k těmto hodnotám," uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Jiří Paroubek se domnívá, že národní zájem je možné nejlépe ochránit využitím výhod evropského integračního procesu:„Jednotný trh a zahraniční investice pohánějí zemi dopředu a povedou ke zvyšování životní úrovně lidé a kvality života. Václavská tradice vede především k realismu a odvaze čelit výzvám okolního světa. A tak by měla postupovat také současná česká politická elita".

Jára Cimrman

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová se nechce s prezidentem přít o význam jednotlivých pojmů. „Vlastenectví je jistě na místě. Je to hrdost na to, že patříme k národu s hlubokými tradicemi a osobnostmi jako sv. Václav. Každá demokratická společnost musí stát nejenom na vládě práva, ale i na hodnotách, v evropském prostoru to jsou hodnoty vycházející z křesťanství a je dobře, že pan prezident připomenul," uvedla Langšádlová.

Čtěte také: Průzkum: Česko je noční můra, ale Češi jsou vlastenci

„Dodal bych ještě citát z rozsáhlého díla Járy Cimrmana- ´a nejhorší jsou trpaslíci!´. Pro mě pan prezident četností a šíří svých vyjádření devalvuje i některé nesporné pravdy, které se někdy v jeho výrocích objeví. Občas mám obavy, aby se i on nestal ´sopkou, která svou aktivitou zahltila sama sebe´, jak by řekl zmíněný génius Cimrman," míní europoslanec KDU-ČSL Jan Březina.

Nepokorný Klaus

Do prezidenta se strefil i poslanec ČSSD František Bublan: „Souhlasím s tím, že bychom se měli držet tradičních hodnot a ctností. Křesťanskou ctností je například pokora, která je panu prezidentovi poněkud vzdálen."

Čtěte také: Prezident: OSN má státy reprezentovat, ne jim vládnout

Europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček míní, že útok na tradiční rodinu vedu spíše konzervativní politici svou antisociální politikou. „Rozpadají se sociální ve vazby a ze společnosti jsou vylučovány celé sociální skupiny. Nadnárodní instituce jsou mnohdy potřeba, ale souhlasím s tím, že mnohdy přesahují své pravomoci. Nelze řešit vše v Bruselu a štrasburku," doplnil pro ParlamentníListy.cz europoslanec.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…