Senátní výbor dnes projedná zákony sociální a zdravotní reformy

29.09.2011 7:10

Senátní sociální a zdravotní výbor bude dnes projednávat zákony zdravotnické a sociální reformy, které schválila hlasy koaličních poslanců sněmovna. Senát by se reformními normami měl zabývat na své příštím schůzi. Jeho výbor mu doporučí, zda je má přijmout, či ne.

Senátní výbor dnes projedná zákony sociální a zdravotní reformy

V horní komoře má většinu levice. Očekává se tedy, že navrhované zákony nepodpoří a vrátí je se změnami poslancům. Kvůli reformám se dnes sejde i tripartita.  

Zdravotnická reforma obsahuje zákon o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o záchrankách. Její součástí je také novela o zdravotním pojištění. Počítá se mimo jiné s tím, že by lidé za den pobytu v nemocnici měli místo 60 platit 100 korun. Ze zdravotního pojištění by se už neměly hradit léky do 50 korun.

Podle navrhované sociální reformy by všechny dávky, příspěvky a podpory měl od příštího roku vyplácet jen úřad práce. Vydávaly by se na takzvanou sociální kartu, s níž by se dalo vybírat z příslušných bankomatů i platit. Změnit by se měly příspěvky pro postižené. Nezaměstnaní by se po dvou měsících bez práce měli zapojit do veřejně prospěšných služeb, jinak by mohli ztratit podporu. Rodiče by si nově mohli pružně volit délku rodičovské i výši příspěvku, celkem by mohli vyčerpat 220.000 korun.

Související:

Rozehřátí odboráři: Vládní reformy na lidi teprve dopadnou. Pak to začne

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …