Pane Nečasi, lidé Vás prý mají zase trochu raději

29.09.2011 13:28

Žebříček popularity politiků je zřejmě poznamenán reformami, které se snaží koalice protlačit dolní i horní parlamentní komorou. Své pozice totiž opět posílili představitelé levicové opozice. V čele žebříčku se pak překvapivě ocitl Jiří Dienstbier z ČSSD, který byl v květnu ještě druhý. Vyměnil si pozici se svým stranickým šéfem Bohuslavem Sobotkou. Na třetí metu pak dosáhl hejtman a poslanec Michal Hašek. Představitel koalice je tak až na čtvrtém místě a navíc je to žena - Miroslava Němcová z ODS. První pětici pak uzavírá sociální demokrat Lubomír Zaorálek.

Pane Nečasi, lidé Vás prý mají zase trochu raději
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Zatímco například v květnu na pozici nejpopulárnějšího politika setrvával předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, nyní žebříčku oblíbenosti vévodí Jiří Dienstbier. Uvádí to agentura STEM. Mezi Dienstbierem a předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou je dokonce odstup čtyř procent. Za Sobotkou se jako třetí umístil 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Jiří Dienstbier, který byl do výzkumu zařazen poprvé jako nový místopředseda téže strany při posledním průzkumu, tedy v květnu, tak u lidí nebývale boduje.

S odstupem za touto trojicí se může pochlubit více než čtyřicetiprocentní popularitou (48 procent) ještě předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Za ní je pak v závěsu místopředseda PS PČR a ČSSD Lubomír Zaorálek (43 procent), předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (42 procent) a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Celý průzkum ZDE

Nečas si polepšil o pět procent

Premiér Petr Nečas se ocitl na desáté příčce a polepšil si oproti květnu o pět procentních bodů. Oblíbilo si jej a má jej rádo 36 procent lidí a vrací se mu tedy přízeň, kterou ztratil v květnovém průzkumu, kde získal 31 procent. V březnu mu přitom STEM naměřil procent 38. 

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta je na 24. příčce a dosáhl tak stejné příčky jako před třemi měsíci. Úplně stejného umístění se pak dostalo i ministrovi obrany Alexandru Vondrovi. Naopak Radek John si polepšil o dva procentní body.

Překvapením pak je, že bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř se do tabulky 28 nejpopulárnějších politiků nedostal. Naopak u umístění ministra vnitra Jana Kubiceho, kterému vyřklo pozitivní hodnocení 32 procent dotazovaných, STEM zaznamenává zlepšení oproti květnu o čtyři procentní body.

Výzkum popularity politiků se již tradičně zaměřuje na čelné představitele parlamentních politických stran a rovněž na všechny členy koaliční vlády premiéra Nečase. "Do baterie hodnocených osobností nejsou stejně jako v předchozích průzkumech STEM řazeni prezident Václav Klaus nebo představitelé Senátu PČR," uvádí k průzkumu STEM.

Jen to dotváří veřejné mínění

Politolog Zdeněk Zbořil ale takovéto hodnocení popularity politiků nepovažuje za nijak důležité, pomáhá to jen vytvářet veřejné mínění. „S objektivitou to ale nemá nic společného," podotkl Zbořil pro ParlamentníListy.cz.

„Lidé staví na tom, jak politici vystupují navenek. Proto ten žebříček spíše vypovídá o tom, že ti lidé nejsou spojeni s  každodenní politikou. Že jsou v pozadí a nejsou podrobeni kritickému pohledu. Paní Němcové stačí třeba jen to, že řídí dobře schůzi Poslanecké sněmovny a že je dobře vychovaná," zmínil dále Zbořil.

Podle něj se žebříček popularity politiků vždy rozpadá na dvě skupiny - na dobře vizuálně přijatelných a pak obsahově kriticky přijímaných. Do té druhé skupiny patří například vždy ministerský předseda. „Tito lidé se pak vždy takzvaně v žebříčku propadají, protože jsou kriticky přijímáni," dodal Zbořil.

Němcová: Nečas není pozér, což je pozitivum

Předsedkyně dolní parlamentní komory Miroslava Němcová pak reagovala na to, že mezi první pěticí je jen ona jako zástupce pravice.

„Ta vláda to má složité v tom, že dělá nepopulární kroky a že se kvůli tomu setkává i s částečným odmítáním ze strany veřejnosti, takže z tohoto pohledu ti vládní politici to mají určitě složitější. Ale až budou ty bolavé reformy za námi, tak si myslím, že se zase do toho žebříčku na ta ´svá´ místa dostaneme, neboť to jsou velmi schopní a kvalitní lidé," podotkla dále Němcová pro ParlamentníListy.cz.

K desátému místu premiéra Petra Nečase, který si oproti minulému žebříčku polepšil více než o tři procentní body, pak Němcová řekla: „Je to asi proto, že pan premiér je klidným člověkem, svou práci vykonává bez zbytečných excesů a že všechny ty personální složitosti, které byly ve vládě, tak nevyhrocuje, ale spíše se je snaží řešit. Takže to není takový ten pozér, který navenek dělá nějaké scény. Je to velmi pracovitý člověk a je to za ním vidět."

Dienstbier:Teď si nemůžu dovolit selhat

Sociální demokrat Jiří Dienstbier na své první místo napřed reagoval slovy, že jakákoliv důvěra člověka potěší, ale zároveň zavazuje. „Člověk si právě proto nemůže dovolit selhat," zmínil pro ParlamentníListy.cz. „Je to moje práce v sociální demokracii a ocenění práce sociální demokracie jako takové. Tam bude celá řada vlivů," uvedl dále s tím, že ovšem žebříček rozhodně není možné přeceňovat.

Sledujeme výzkumy MÉDEA RESEARCH, STEM, CVVM, FI a SANEP

„Myslím, že větší vypovídací hodnotu má to, že na prvních místech je celá řada sociálních demokratů a je to určitě vysvědčení současné vládní politiky, která je zcela asociální, rozbíjí sociální soudržnost, sociální stát a ničí i veřejné finance. Myslím si, že lidé právě na to reagují tím, že oceňují mnohem smysluplnější a pro stát přijatelnější program sociální demokracie,"dodal Dienstbier.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD je svým pátým místem potěšen, ale spíše než svou osobu v tomto případě vyzdvihuje práci sociální demokracie. „Pro nás je to dobrá zpráva, ale je to spíš podpora toho, co ČSSD dělá, ale na druhé straně v politice nemáte nikdy žádnou jistotu, že vám podobná popularita vydrží tři roky, tedy do dalších sněmovních voleb. Asi jsme ale přesvědčili lidi o tom, že máme jinou alternativu vůči současné politice a že dokážeme vést dialog s veřejností.

První umístění Jiřího Dienstbiera Zaorálek vnímá velmi pozitivně. Podle něj totiž má Dienstbier velký potenciál jako politická osobnost. „Jeho výhoda je určitě v tom, že vyhovuje požadavku veřejnosti na změnu politiky. On s tou minulou politikou totiž spojen není a má tu výhodu, že je nová figura v politice. Boduje hlavně tím, že se mu lépe daří ponořit do současné politiky. Je to i ukázka toho, že má vysokou míru věrohodnosti pro veřejnost. Lidé mu zřejmě věří to, co říká. Je to nesporně jeho vysoká deviza," dodal Zaorálek.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…