Co přináší Klausův časopis? Halíka a havlisty trefí šlak

30.09.2011 10:03

V zářijovém newsletteru Klausova think-tanku Centrum pro ekonomiku a politiku je velký prostor věnován tradicionalisticky konzervativním autorům kolem Akce D.O.S.T. Přispěli sem například ředitel Institutu sv. Josefa Michal Semín, místopředseda Akce D.O.S.T. Petr Bahník, katolický historik Radomír Malý či ředitel Hnutí Pro život Radim Ucháč.

Co přináší Klausův časopis? Halíka a havlisty trefí šlak

V úvodním článku sice prezident republiky Václav Klaus připomíná 130 let od narození významného liberálního ekonoma a jednu předních osobností rakouské ekonomické školy Ludwiga von Misese, většinu periodika však zabírají příspěvky výše zmíněných konzervativních autorů, kterým je blízký katolický konzervatismus.

K tématu:

Projev 28. září a Halík

Ostatně úlohu Církve Klaus při obhajobě tradičních hodnot velmi pozitivně zhodnotil i ve svém projevu při svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Sbližování Církve s Klausem velmi tvrdě zkritizoval modernistický kněz Tomáš Halík.

Čtěte také:

Klaus: „Pokrokáři" všeho druhu vedou stále nezakrytější útok na naše tradiční hodnoty a ctnosti

Možná i tato slova Klause o modernismu rozzlobila Tomáše Halíka: „Nehoruji pro účast církve v každodenních politických půtkách, ale přimlouvám se za jasné a zřetelné ANO-ANO, NE-NE ve veřejných střetech o hodnoty a občanské ctnosti, které jsou ohrožovány falešnými proroky takzvaného pokroku a modernismu. Říkat to nahlas je nezbytné. Vím, že tak mnozí činí. Vím, že je Benedikt XVI. za mnohé své tolik potřebné konzervativní postoje terčem nevybíravých útoků. Doba, kterou žijeme, však má tolik nebezpečných rysů, že nechat ve veřejném prostoru dominovat jen oportunistické modernisty se nakonec vymstí všem. Jsme v době, kdy je nutno riskovat i nepochopení, kdy je nutno vystavit se daleko více než dříve nepříjemným střetům, jakkoli se zdá, že v nich má druhá strana momentálně převahu, zejména mediální," řekl Klaus 28. září.

K tématu: Halík: Biskupové, pozor na Klause. Ochočí si vás

Halík zneužívá kněžského postavení

Petr Bahník v newsletteru, který však vyšel ještě před Halíkovým útokem, ostře zkritizoval politickou angažovanost modernistického kněze Tomáše Halíka. Toho označil za zuřivého antiklausovce a uvedl o něm, že hodnotí osoby s neuvěřitelnou bohorovností. „Zdůvodňovat svá tvrzení nemá potřebu. Stačí, že to říká on," píše Bahník, který se vymezuje i proti tomu, že Halík obviňuje hnutí z toho, že inklinuje k šovinismu a fašismu.

Čtěte také: Klausovský katolík udeřil: Halík je kacíř

„Propagátoři vstupu ČR do unie okřikovali odpůrce tvrzením, že chceme-li ovlivňovat podobu EU, musím do ní nejdříve vstoupit. Brzy po vstupu je ale začali okřikovat zase, tentokrát s tím, že když v EU jednou jsme, tak máme držet basu," uvedl na Halíkovu adresu Bahník. Ten naznačil, že Hitlerova Nová Evropa byla také budována na principech odbourání národního státu a „evropanství". Bahník také uvedl, že Halík zneužívá svého kněžského postavení, když ve svých kázáních útočí proti svým politickým oponentům.

Čtěte také:

  • Petr Bahník: Už dost nadávání přes média pane Halíku
  • Arcibiskupství: Halíkova slova nejsou oficiální stanovisko církve
  • Halík by si s Hitlerem rozuměl v budování Evropy

    Před časem šéf Akce D.O.S.T. Ladislav Bátora reagoval na to, že ho Halík nařkl z blízkosti k fašismu a nacismu.

    „Před pár lety jsem se v článku ´Přes Lisabon do Nové Evropy´ připojil k obavám, které vynikajícím způsobem shrnuli například Christopher Booker a Richard North v knize ´Skryté dějiny evropské integrace´ a John Laughland v knize ´Znečištěný pramen´. I já spatřuji v úporném a často zákulisním úsilí o federalizaci Evropy velké nebezpečí pro svobodu, občanská práva a demokracii vůbec, i já pozoruji ty kořeny a motivace shodné s Hitlerovým plánem na vytvoření panevropské Třetí říše. A tak jsem se stal v očích Tomáše Halíka ´protievropským fanatikem´," řekl ParlamentnímListům.cz Bátora. 

    Čtěte více: Halík by za války podporoval Hitlera, řekl klausovec Bátora

    „Tu  Halíkem zmíněnou ´nahnědlost´ jsem už vůbec nepochopil - buď jsem český národovec, nebo neonacista, musíte si, pane Halíku, vybrat! Ovšem v mých očích se páter Halík dnes přiřadil po bok takovým mravním a mentálním gigantům, jakými byli například Emanuel Moravec, Karel Lažnovský či Emanuel Vajtauer, kteří v dobách německé okupace oslavovali a vychvalovali Novou Evropu Adolfa Hitlera," dodal Bátora.

    Bátora není nácek

    Michal Semín, který je i mluvčím Akce D.O.S.T., se zase v Klausově newsletteru vyjádřil k fenoménu diktatury politické korektnosti, která omezuje občanské svobody. Jako příklad zmínil nedávnou homosexuální Prague Pride a že kvůli její kritice označil poslanec ODS Boris Šťastný Ladislava Bátoru za kryptofašistu. Semín varoval, že politická korektnost může vést až k totalitarismu.

    Čtěte také:

    Bývalý vedoucí katedry dějin na Teologické fakultě Jihočeské univerzity Radomír Malý vyvrací nařčení ze strany ministra financí Miroslava Kalouska, že Ladislav Bátora je neonacista.

    „O nacismu vím poněkud více než ministr Miroslav Kalousek. Nejen jako historik...ale též jako syn protinacistického odbojáře vězněného v koncentračním táboře. Proto jsem na účelové politické žonglování tímto pojmem obzvláště citlivý. Být Ladislavem Bátorou, tak podám okamžitě na ministra Kalouska trestní oznámení, neboť je snadno doložitelné, že pan Bátora ´náckem´, čili nacistou nikdy nebyl a není," napsal na úvod.

    VORP a Hnutí Pro život

    Potom historickými a odbornými argumenty vyvrací, že by český konzervativní národovec mohl být nacistou. Naznačuje, že nacismu se spíše blíží Kalousek tím, jak se chová ke svým názorovým odpůrcům.

    V Newsletteru vyšel například i článek šéfa Hnutí Pro život Radima Ucháče, které hájí život nenarozených dětí, v němž oceňuje prorodinnou politiku ruského státu a příspěvek zde má manželka premiérova poradce Romana Jocha Jana Jochová, která je členkou předsednictva Výboru na obranu rodičovských práv. Tato organizace protestovala například proti sexuální příručce Radima Uzla.

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

    Porodnost

    Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…