Praha chce v lednu otevřít zdravotní centrum na prevenci

02.10.2011 11:25

Centra budou spolupracovat se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Státní zdravotním ústavem, pražskou hygienickou stanicí a jednotlivými zdravotnickými a poradenskými pracovišti. Pomůže nový projekt občanům?

Praha chce v lednu otevřít zdravotní centrum na prevenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kojenec

Praha chce, aby se lidé více starali o své zdraví. Příští rok proto otevře zdravotní informační centrum, které bude lidem poskytovat některá preventivní vyšetření. Pracovníci centra zároveň budou lidem radit, kde získat potřebnou zdravotní péči nebo kde hledat pomoc při odvykání kouření či léčbě obezity. První takové centrum by mělo začít fungovat v lednu v budově magistrátu v Jungmannově ulici. ČTK to řekl náměstek primátora Ivan Kabický (ODS).

Poskytnou základní vyšetření

"Cílem těchto center je umožnit lidem základními screeningovými metodami zjistit jejich problémy, zdravotní stav a doporučit jim, kam se obrátit," uvedl Kabický. Sloužit by měla nejen Pražanům a obyvatelům hlavního města, ale i návštěvníků a cizincům. Další pobočky chce magistrát zřídit přímo ve stanicích metra. Předpokládá, že pracoviště tak budou pro lidi snadno přístupná.

Podle Kabického by pracovníci center měli zájemcům poskytovat základní vyšetření, která nevyžadují přítomnost lékaře, jako je měření krevního tlaku, cukru a cholesterolu v krvi, EKG nebo vyšetření pigmentových kožních skvrn. Pracoviště bude vybaveno také defibrilátorem a pracovníci budou schopni poskytnout lidem první pomoc.

Žijte zdravě. Vyhnete se zdravotnickým poplatkům

Pracovníci poradny budou lidem rovněž nabízet informace o zdravém životním stylu, o správné výživě, prevenci a léčbě nadváhy, odvykání kouření a závislosti na alkoholu a drogách. Pozornost budou věnovat také zásadám bezpečného sexu či prevenci úrazů a otrav u dětí. V centrech budou promítány filmy se zdravotní tematikou, v pravidelných intervalech budou do poraden docházet také odborníci.

Do poraden ale budou moci přijít i lidé, kteří hledají lékaře, lékárnu či lékařskou pohotovost. Centra budou mít k dispozici seznam všech pražských zdravotnických zařízení včetně kontaktů a ordinačních hodin. Pracovníci budou vyškoleni v platné zdravotnické legislativě.

Centra budou spolupracovat se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Státní zdravotním ústavem, pražskou hygienickou stanicí a jednotlivými zdravotnickými a poradenskými pracovišti.

Foto: Hans Štembera

Související:

Klaus podepsal prví fázi reformy českého zdravotnictví

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…