Kalousek: Který ministr je úspěšnější než já? ODS: To jsou ale plky

03.10.2011 10:06

Který ministr se může cítit úspěšnější než já, ptá se v rozhovoru pro časopis Týden Miroslav Kalousek. Za jeho úlety z poslední doby proto nemůže být série neúspěchů ani nervozita. Urážku europoslanců ODS vysvětluje ohromením nad drzostí těch, kteří za velké peníze nedělají nic. S premiérem Petrem Nečasem si už slova o kmotrech vysvětlil a že by urazil místopředsedkyni VV Karolínu Peake, to popírá.

Kalousek: Který ministr je úspěšnější než já? ODS: To jsou ale plky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Sebechválou nešetřil v rozhovoru pro časopis Týden ministr financí Miroslav Kalousek. Povede se mu udržet stanovený deficit rozpočtu na rok 2011, prosadil ve vládě rozpočet na příští rok, vyhrává jednu arbitráž za druhou a minulý týden dostal ve Washingtonu ocenění pro nejlepšího ministra financí zemí střední a východní Evropy. „Proboha, který ministr by se mohl cítit úspěšnější než já?" žasne Kalousek nad tím, že někdo může pochybovat o jeho úspěšnosti.

Popírá tak, že by za jeho úlety posledních dnů mohla stát nervozita z nějakých nezdarů. S premiérem už si výrok o tom, že je loutkou kmotrů, vyříkal. Podle něj Petr Nečas dělá vše pro to, aby tento problém eliminoval. Místo toho však místopředseda TOP 09 nyní prohlásil, že strany, které mají své historické vazby z dob opoziční smlouvy, jsou pod mnohem větším tlakem energetické lobby než zbylá část politického spektra.

V rozhovoru dal také opět menší šťouchanec ODS, když naznačil že tato strana je kvůli podpoře valorizace důchodů levicovější a že je ODS z TOP 09 nervózní. Politiky ODS už mediální přestřelky přestávají bavit.

Okopávání a plky

"Nechci stále reagovat na neustále okopávání kotníků ODS ze strany Miroslava Kalouska. Naše obě strany jsou odsouzeny ke spolupráci a nikoli k neustálému měření si bicepsů na jazyku. A čím dříve si to všichni uvědomí, tím lépe," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ODS Pavel Drobil.

"Z TOP 09 rozhodně strach nemám. Je to strana, která - jak její název napovídá - byla na vrcholu v roce 2009. A pokud jde o její údajnou větší pravicovost, tak si vzpomínám, že stejně se kdysi vymezovala ODA. Nakonec se utopila v neurčitém středu," řekl serveru ParlamentníListy.cz místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.  

"Odmítám komentovat komentáře. Tohle permanentní plkání mě vůbec nezajímá. Až se objeví něco chytřejšího, tak budu rád reagovat," uvedl první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

Pravicové zvyšování daní

Podobně reagoval i senátor Karel Šebek: "Nedokážu se vyjádřit k obsahově prázdným výrokům. Naší vizí budiž prosperující a spravedlivý stát. Diskutovat můžeme nad jednotlivými kroky a nemarnit čas planými plky."

"Vyjádření Miroslava Kalouska připomínají kohouta na hnojišti, který se chce ujistit, že tam nemá konkurenci. Bylo by lepší, kdyby si vzal na své strachem pocuchané nervy zdravotní dovolenou na Bahamách, skončil s ´pravicovým´ zvyšováním daňové zátěže a přestla po vzoru komunistů ´demokraticky centralizovat´ výkon státní správy do Prahy například zřízením centrálního úřadu práce. Pokud však trvá na to, aby jeho transformaci daní zaplatili důchodci, měl by to jako chlap říci nahlas," uvedl poslanec Jaroslav Plachý. 

Kalouskova ODA a Unie svobody

"ODS jako státotvorná pravicová síla vítá jakýkoli neextremistický subjekt napravo od středu, méně nadšená je z osob, které oč více o pravicovosti mluví, o to více pravicovou scénu rozkližují. A kdo má z toho strach? Nervozita ministra Kalouska v poslední dnech dává dost jednozačnou odpověď," míní místopředsedkyně Senátu Alena Palečková.

Poslanec Aleš Rádl, že míní, že neustálá Kalouskova snaha vymezovat se proti ODS sama o sobě dost vypovídá o tom, jak Kalousek vnímá svou současnou pozici. "Je to stále stejná hra, která poté, co TOP 09 zcela selhalo zaměření na elektorát lidovců, má alespoň části voličů ODS vnutit myšlenku, že TOP 09 je taková lepší pravicovější a hlavně prý morálně čistší než stará ODS. Něco podobného už v minulosti praktikovala i ODA nebo Unie svobody, takže to v celku není nijak originální koncepce," vysvětluje Rádl.  

Nesedejte Kalouskovi na lep 

"Nesedejte Kalouskovi na lep. Skandální kousky a útoky na cokoli a kohokoli vypouští jen klamavé terče, aby zakryl svá selhání na ministerstvu financí. Není týdne, aby nelepil nějakou díru," reagoval místopředseda rozpočtového výboru Michal Doktor.

Útoky Miroslava Kalouska se nelíbí ani poslankyni Lence Kohoutové. "Pan ministr Kalousek se ze středové pozice lidovce přesunul na pravici. Na rozdíl od něho my stále říkám totéž. Nejsme jeden rok v jedné a druhý rok v další straně. ODS se drží a držela vždy svého programu, stejně tak jako se držíme koaliční smlouvy, což se nedá vždy říct o TOP 09. Myslím, že by nás měl pan ministr nechat v klidu pracovat a nerozdmýchávat tu a tam nějaké šarvátky. To slušný koaliční partner nedělá. Výhrady bychom si neměli sdělovat přes média, ale na koaličních jednáních," říká poslankyně.

Poslankyně Zdeňka Horníková míní, že valorizace důchodů není o levicovosti či pravicovosti, ale o slušném chování státu k seniorům. "Kdo se koho bojí, zda ODS topky či topka ODS, není důležité, ani rozhodující. To jsou jen tlachy," míní poslankyně.  

To se jim to pindá, když za ekozakázku nenesou odpovědnost

Kalousek dále v rozhovoru říká, že v případě europoslanců ODS mu utekla slova o bezvýznamných idiotech v ohromení nad drzostí těch, kteří za velké peníze nedělají nic. U fackovací lekce si stojí za názorem, že ta byla i pro vlastní dobro onoho mladíka, protože on jako veřejný činitel po padesátce má jistou výchovnou úlohu. „Nemohu zakázat Karolíně Peake, aby o mně vyprávěla, že jsem jí posílal nějaké esemesky," popírá Kalousek, že by kdy vicepremiérku urazil.

Důvodem k nervozitě není pro ministra financí ani hrozící krach obří ekozakázky, spojené s jeho jménem. „Za svůj úspěch považuji už to, že jsem proti části vlády prosadil, abychom vůbec ekozakázku nechali proběhnout až do konce, protože někteří ji chtěli zrušit už dávno v jejím průběhu. Ono se to každému pindá, když za ekozakázku nemá odpovědnost, ale já tu odpovědnost mám, takže musím hodně zvážit, co vládě navrhnu," připomíná Kalousek.

Nečas má výjimečné sociální cítění

Lituje však, že nedokázal prosadit zvýšení sazby DPH a že neuspěl s odmítnutím valorizace důchodů. „Klečel jsem před svými koaličními partnery, ať v letech 2010 a 2011 nevalorizujeme důchody, protože je to 14 miliard každý rok - a ty nám právě teď chybí třeba ve výdajích do dopravní infrastruktury," stěžuje si Kalousek, že v obou případech narážel na sociálnější stanoviska svých partnerů.

V té souvislosti tvrdí o premiéru Petru Nečasovi, že má poměrně výjimečné sociální cítění, což ale v Topolánkově vládě vyplývalo z pozic, které zastávali - Nečas byl ministrem práce, Kalousek ministrem financí. „Někdy to bylo až paradoxní, že já jako zástupce strany nalevo od ODS jsem byl mnohem tvrdší než on jako zástupce té pravicové ODS," vzpomíná exlidovec a nynější místopředseda TOP 09.

Nikomu nejsem ukradený, považuje si Kalousek

Své přestřelky s ODS rozhodně nepřičítá tomu, že by preference rivala stagnovaly, zatímco přízeň TOP 09 podle průzkumů klesá. „Já jsem nervozitu z naší přítomnosti na pravici vždycky zaznamenával jen u našich kolegů z ODS, nevšiml jsem si, že bychom my někdy byli nervózní z toho, že existuje ODS," konstatuje Kalousek.

Neděsí ho ani to, že podle posledního průzkumu STEM působí negativně na 76 procent veřejnosti. „Je mnoho lidí, kteří mi naopak fandí. Já jsem jeden z politiků, kteří nemají šedou zónu: nejsem nikomu ukradený a toho si vážím. To je koneckonců i v Písmu svatém - nejsi studený ani horký, proto tě vyvrhnu ze svých úst. Dělám to, čemu věřím, a více než dvacet procent lidí v této zemi to pokládá za správné," myslí si Kalousek.

K věci:

Psychicky nevyrovnaný kmotr Kalousek. ODS zírá na ministrův rozhovor 

Každý den jeden útok, odbývá Kalousek VV. Dusno kolem rozpočtu 

Nereálné rozpočty a nulový růst. Kalousek to schytal od předchůdců 

Kalousek nařčen u Jílkové: Za peníze lidí pomáhá TOPce

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …