Lidé nevěří institucím ani státu. Přispívá k tomu zpráva BIS, píše komentátor

03.10.2011 12:08

Český stát je prolezlý korupcí, byznys je propojený s politikou, policie a soudy se zločinem. Několik případů se podle komentátora MF Dnes Karla Steigerwalda objevilo v poslední době. Třeba jak ministr zahraničí slyšel, že ČEZ platí všechny politické strany kromě té jeho. Ministr spravedlnosti zase podává trestní oznámen a kárné žaloby na krajské soudce. BIS ve své zprávě píše, že soudci jsou propojeni se zločinem a zkorumpovaní. Lidé proto oficiálním institucím nevěří.

Lidé nevěří institucím ani státu. Přispívá k tomu zpráva BIS, píše komentátor

Mohou ale věřit v tzv. válku institucí. Každý zde střílí po každém. Političtí, soudní a policejní střelci jsou sami bez poskvrny, ale všichni ostatní jsou ti špatní.

K čemu je celé vnitro, když nezjistí věci, o kterých se šeptá mezi poslanci

Steigerwald se podivuje nad případem exministra vnitra Františkem Bublanem, který během svého funkčního období věděl o tom, že ČEZ platí politické strany, ale nijak do toho nezasáhl. K čemu je pak celé vnitro, orgány činné v trestním řízení, rozvědky a tajné přístroje na odposlouchávání, když nezjistí věcí, o kterých ví obyčejný poslanec?

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) slíbil, že zatočí se soudci. Otázkou je, zda bude úspěšný. V případě plzeňských práv, kde měl Pospíšil rozkrýt shnilost fakulty a odstranit ji, se velké točení nekonalo. Pospíšil byl navíc nedávno vyloučen z vědecké rady.

Nemáme věrohodné orgány, které by stíhaly, soudily nebo trestaly

Komentátorovi MF Dnes vadí, že neexistuje úřad schopný všechny aféry, fámy a domněnky přesvědčivě identifikovat jako pravdivé, nebo je vyvrátit jako lži. „Neexistují politici, kteří by říkali jen to, co mají doložené, a kteří by tedy měli doložené všechno. Neexistují policejní orgány, které by věrohodně stíhaly, zatýkaly a předávaly soudům ničemy všech politických barev. Neexistují soudy, které by věrohodně trestaly," píše Steigerwald.

Indicií a podezřelých událostí je příliš mnoho, věrohodných rozsudků příliš málo.

„Znáte to, pasáček pořád řve, že jde vlk, nemá však důkazy ani je nehledá, jen zesiluje řev, protože věří, že řev má větší sílu než důkaz. To pak skutečně přijde vlk, sní pasáčka i čumící vesničany. To je české právní prostředí v kostce," popisuje Steigerwald v MF Dnes.

Pasáček řve, že jde vlk, ale důkazy nehledá

Poukazuje teď na snažení ministra Pospíšila v případě soudců. Teď chce sekat hlavy, ale na konci může dopadnout ještě hůř než oni. Příkladem jsou plzeňská práva.

Související:
Přesně rok funguje Nečasova vláda. Bublá v ní zášť a nenávist
John: Věci veřejné společnost ČEZ nesponzoruje 
Pospíšil si chce posvítit na soudce, který lhal 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…