Romské samice mají dvě dělohy, píše server. A je zle

04.10.2011 14:15

REVUE „Romské samice mají, stejně jako ramlice, dvě dělohy a mohou tak paralelně vynosit dva vrhy mláďat v průběhu 5 měsíců (na rozdíl od lidí, kde celý cyklus trvá 9 měsíců)", můžeme se dočíst na serveru Necyklopedie.wikia.com. Sdružení Romea ostře protestuje proti účasti tohoto serveru ve finále letošní soutěže Křišťálová lupa. Viní server z rasismu a porušování příslušných zákonů.

Romské samice mají dvě dělohy, píše server. A je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romské dívky tančí

„Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob" a „Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod", to jsou podle sdružení ROMEA trestné činy, kterých se dopouští server Necyklopedie.wikia.com.

Parodují Wikipedii a šíří rasismus

Sdružení Romea na svých stránkách Romea.cz protestuje proti tomu, že Necyklopedie se účastní finále ankety „Křišťálová Lupa 2011 - Cena českého Internetu". Anketa oceňuje nejoblíbenější a nejzajímavější projekty a služby českého Internetu za rok 2011. Šestý ročník této internetové ankety pořádá server o českém internetu Lupa.cz

Tato parodie na mezinárodní encyklopedii Wikipedia.com, můžeme číst v prohlášení na Romea.cz, „obsahuje celou řadu xenofobních a rasistických definic některých hesel, čímž může přispívat k vytváření či prohloubení již existujícího nesnášenlivého klimatu ve společnosti.

„Za obzvlášť nebezpečné považujeme oceňování takového serveru v době, kdy českou společností rezonují protiromské nálady a obecná frustrace z ekonomicko-sociálního směřování země, jež těmto náladám napomáhá," uvádí Romea na svém webu.

Romové: Možná hledáte prase obecne...

Jako příklad, který si ParlamentníListy.cz ověřily, Romea jmenuje heslo Romové. Po jeho zadání k vyhledání se ne Necyklopedii objeví dotaz: „Možná hledáte: Prase obecné, Michael Kocáb, Džamila Stehlíková, či Jiří Čunek". Stránka potom dále mimo jiné uvádí: „Na první pohled vypadají Romové skoro jako lidé, ale především u romských samic je velký rozdíl ve vnitřní anatomii".

Související: Řápková: Romové se sami označují za pachatele, když si stěžují

Jinde se v popisu romského etnika může dočíst: „Obzvlášť oblíbený sport je u Romů cyklistika. Jsou v ní skutečně dobří. Tuto skutečnost deklaruje známé maďarské přísloví: "Nekdesz Róma vytlemosz, kedez frnde byciklosz, neb enem deie bysz", což by se dalo volně přeložit jako "Nikdy se nesměj Romovi jedoucímu na kole, protože nikdy nevíš, jestli ten bicykl není tvůj". Je znám také romský triatlon - na koupaliště pěšky, z koupaliště na kole.

Napsali jsme: Profesor Keller: Pro Francouze je Čech jako Rom. Mají nás za zloděje 

Co Rom, to prospektor

Server Romy popisuje jako vynikající prospektory: „Romové se velmi dobře vyznají též v horninách, zejména pak v kovech. Již malé děti dokážou bezpečně rozeznat železo od mědi či stříbro od mosazi třeba i poslepu a to hmatem či chutí. Vědí totiž, že v budoucnu jim tato schopnost pomůže rozjet podnikání, které bezpečně uživí je i jejich rodinu. Romové se tak profilují jako výteční sběrači kovů".

Obdobně s drsnou nadsázkou je pod heslem homosexualita na serveru řešena tato sexuální orientace. „Homosexuálové jsou svojí podstatou vampíři. Pro své rozmnožení potřebuje teplouch morongo načerpat až sedmkrát jemnohmotnou baryonovou energii známou jako psí-prána, kterou produkují těla mladých samců v oblasti muladhara čakry (p*dele)," můžeme se dočíst v úvodu.

Řeší to právníci. Moji hranici vkusu to překročilo

„O problému víme a některá hesla jsou skutečně minimálně na hraně," řekl ParlamentnímListům.cz Ján Simkanič, výkonný ředitel společnosti Internet Info, která provozuje vyhlašovatele zmíněné ankety server Lupa.cz. „V současnosti si necháváme zpracovat právní stanovisko a možnosti, jak k této kauze přistoupit," dodal Simkanič, který nicméně připustil, že některé výroky na Necyklopedii jdou za hranici jeho osobního vkusu.

„Ono je to těžké, pakliže server vyřadíme, budeme obviněni z toho, že nerozumíme humoru, pokud projekt v anketě zůstane, je jasné, že se vystavíme kritice, že podporujeme rasismus," konstatoval Simkanič s tím, že právní rozbor bude v této věci stěžejní. „My o té situaci víme od včerejšího odpoledne a je jasné, že řešení není otázkou jen několika hodin," dodal Simkanič.

Svobodu slova nelze oklešťovat

Překvapivě shovívavě se k severu Necyklopedie postavila bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Nutno nicméně poznamenat, že o kontroverzním serveru neví a musela tak čerpat z citací, které jí poskytla redakce ParlamentníchListů.cz.

„Já nevím, o jaký jde server, ale obecně si myslím, že co se týče purismu, pokud zde nejsou vysloveně nacistická hesla, zde nevyzývá k násilí a nenávisti, pak internetové prostředí unese hodně," řekla Stehlíková Podle ní jde patrně o drsnou, ale přesto recesi.

Čtěte také: Kocáb: Stát pracuje pro bílé. Romové mají strach chodit do škol

„Najdete podobné popisy blondýn, policistů, politiků. Já to nechci žádným způsobem zlehčovat, aby to nevyznělo, že jsem ráda, že tu něco takového je, ale vždy takové věci nějakým způsobem odrážejí sociální realitu a sociální vztahy, a to nejde nějakým způsobem okleštit," myslí si obhájkyně lidských práv s odkazem na svobodu slova.

Nejsme rasisté, server má cenzuru

Jeden ze správců Necyklopedie vystupující pod nickem Moše Robert Zylbrsztajn v diskuzi pod článkem na Romea.cz odmítá, že by server šířil rasismus. „Žádný ze správců není rasista, jeden ze správců je dokonce dle sčítání lidu oficiálně romské národnosti," uvádí na obhajobu Necyklpedie.

„Pokud se někomu zdá, že Necyklopedie šíří rasistické postoje, nepochopil její podstatu a úlohu. Necyklopedie také postoje nešíří ona jim nastavuje nesmiřitelné zrcadlo," tvrdí Zylbrsztajn. Ten dokonce připustil, že zmíněný server je pravidelně „cenzurován".

„Do Necyklopedie může přispívat každý, a proto se v ní objevují i texty, které hranice vymezené správci Necyklopedie překračují. Takové texty jsou buď upraveny nebo zlikvidovány. Avšak jak počet článků narůstá, je stále obtížnější vše uhlídat a udržet v rozumných mezích," uvádí správce s tím, že v "popelnici" končí 50 % všeho, co přispěvatelé do Necyklopedie napíší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…