Důvěra v politiky klesá. Nejlépe je na tom Klaus a kníže

04.10.2011 14:21

Lidé řadí prezident Václava Klause mezi nejdůvěryhodnější politiky, i když mu důvěra od března klesla o 11 procentních bodů. Prezidentovi věří 51 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který byl v úterý zveřejněn na webu. V porovnání s předchozím průzkumem ale nenarostla důvěra v žádného politika.

Důvěra v politiky klesá. Nejlépe je na tom Klaus a kníže

Klausovi v březnu věřilo 62 procent Čechů. V září to bylo jen těsně přes polovinu obyvatel. Statisticky významný pokles byl zaznamenán i u dalších politiků. Ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) věří o devět procentních bodů méně lidí než v březnu. Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ztratil šest procentních bodů. Stejnou ztrátu zaznamenal i šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Důvěra klesla také předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS), ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) a ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

Lidé vkládají důvěru v Klause, Schwarzenberga a Rychetského

Mezi nejvyššími představiteli státu občané hodnotí jako nejdůvěryhodnější prezidenta Klause, ministra zahraničí Schwarzenberga (41 procent) a předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského (40 procent). Důvěrou více než třetiny dotázaných disponují předseda ČSSD Sobotka (36 procent) a šéfka sněmovny Němcová (34 procent), uvádí CVVM.

Na samém chvostu důvěryhodnosti se nachází ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV), kterému věří čtyři procenta obyvatel země. O tři procenta více důvěřuje ministru zemědělství Ivanu Fuksovi (ODS). O bod více má Fuksův stranický kolega a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Ombudsman Pavel Varvařovský, který ve funkci nahradil zemřelého Otakara Motejla, má důvěru občanů srovnatelnou s ministrem dopravy za VV Pavlem Dobešem (devět procent).

Průzkum veřejného mínění společnosti CVVM byl proveden ve dnech 5. až 12. září. Zúčastnilo se ho 984 občanů starších 15 let.

Související:
Češi mají Klause stále v oblibě. Věří ale i Nečasově vládě 
Případné volby by s přehledem vyhrála ČSSD. Do sněmovny by se dostali lidovci 
CVVM: Nejlépe lidé oznámkovali ombudsmana a prezidenta 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…