Díky nám Dobeš ušetří, tvrdí Jančura. Chcete jen lukrativní tratě, oponují ČD

04.10.2011 21:11

Hostem pořadu Hyde Park na ČT24 byl náměstek generálního ředitele Českých drah Antonín Blažek, později i majitel vlaků RegioJet Radim Jančura. A jak se dalo očekávat, konkurenti si zrovna nerozuměli.

Díky nám Dobeš ušetří, tvrdí Jančura. Chcete jen lukrativní tratě, oponují ČD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlaky Českých drah

"Myslím si, že i my zlepšujeme kvalitu, a to nejen kvůli konkurenci. Ale podmínky máme těžší," uvedl hned na začátku na obhajobu ČD Blažek. "Férové je soutěžit o některé úseky či tratě, ale nezdá se mi systémové, aby někdo přišel, vybral si jednu trať a shodou okolností tu nejlepší," dodal. Jančura ale později argumentoval tím, že lukrativní jsou naopak ty kratší tratě, protože ČD jsou na těch nefrekventovanějších ve ztrátě.

Nemorální nejsme, zní z ČD

Blažek také popřel, že by například stewardky a jiné další služby jakkoli souvisely s RegioJetem jako s novou konkurencí. České dráhy se podle něj budou nyní zaměřovat na revitalizaci vozů. Pravděpodobné zdražení jízdného bude kolem pěti procent, tratě Praha-Ostrava se prý ovšem týkat nemusí.

Více: Jančurovy vlaky dopadnou podle šéfa ČD zle. Jen velké dluhy

Uzavření desetileté smlouvy s kraji podle Blažka nemorální není. "Kraje chtěli síťovou obsluhu propojenou i s jinými kraji, myslím, že není nic nemorálního, že jsme takovou šanci dostali my," myslí si. "Ty regionální smlouvy byly na evropské poměry podepsány diskriminačně," oponoval Jančura.

Majitel žlutých vlaků zároveň uvedl, že mají vlaky vyprodané na 80 až 90 procent. ČD ale podle něj zavedly tzv. predátorské ceny, protože snížily ceny o třicet procent ve chvíli, kdy nastoupila konkurence. "Příští rok by RegioJet chtěl převzít trasu mezi Prahou a Brnem bez dotací," řekl Jančura. Podle něj by po předání všech vlaků InterCity a EuroCity ministr dopravy Pavel Dobeš ušetřil 350 milionů korun.

Související:

 

reklama

autor: joh

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…