Propad sledovanosti Událostí musíme řešit, tvrdí nový šéf zpravodajství ČT

06.10.2011 11:26

Po čtyřech letech se vrací do České televize Zdeněk Šámal, jehož si jako výkonného ředitele zpravodajství vybral nový šéf veřejnoprávního média Petr Dvořák. Za jeden z nejdůležitějších úkolů, které bude muset řešit, uvádí v rozhovoru pro iDNES.cz propad sledovanosti Událostí, které přestaly být alternativou komerčního vysílání.

Propad sledovanosti Událostí musíme řešit, tvrdí nový šéf zpravodajství ČT
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Ve svém kandidátském projektu kritizoval nově zvolený generální ředitel České televize Petr Dvořák propad sledovanosti Událostí, hlavního zpravodajského pořadu dne v České televizi. Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že se na ně dívá v součtu ČT1 a ČT24 v průměru tři čtvrtě milionu diváků.

Zprávy TV Prima, které se s Událostmi téměř překrývají, sleduje v průměru kolem milionu diváků a Televizní noviny na TV Nova si obvykle nenechá ujít téměř dva a půl milionu diváků. „Propad sledovanosti je skutečně problém, který budeme muset řešit. Bolavé místo vidím především v tom, že Události přestaly být alternativou komerčního vysílání," přiznává nový ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal v rozhovoru pro iDNES.cz.

Události jsou promarňováním šance

Vadí mu, že jsou Události jen třetím do řady co do nabídky, ale bohužel i třetím co do zájmu diváků. „Přitom má zpravodajství ČT jako jedno z médií v této zemi jednu obrovskou výhodu, a tou je garantované financování. Při této výhodě, kterou kromě Českého rozhlasu nikdo jiný nemá, je to promarňování šance," upozorňuje Šámal.

I když se chce nejprve detailněji seznámit se strukturou programu ČT24, už nyní má pocit, hraničící s jistotou, že tam je příliš mnoho moderátorů a že tam jsou pořady, které tam nemají co dělat. „Je to jeden z faktorů, který ubírá sílu Událostem. Je potřeba se podrobně podívat na to, jak vzniká agenda Událostí, do jaké míry je samostatná a do jaké míry je například závislá na tom, co napíše Česká tisková kancelář," plánuje nový ředitel zpravodajství.

Nepůjde jen o dílčí kosmetické změny

V žádném případě nehodlá provádět jen dílčí kosmetické změny. „Musí jít o komplexní proměnu relace, jejího programového zařazení, toho, jaké je zadání, jaká je definice pořadu - a tyto věci nemohou samy o sobě vytvářet jen lidé ze zpravodajství, i když na nich bude ležet nejvíc práce a nejvíc odpovědnosti," tvrdí Šámal.

I když hovoří o nutnosti dokončit restrukturalizaci, nemusí to znamenat propouštění. „Neznám teď opravdu konkrétní počty zaměstnanců. Propouštění ale není to, s čím tam přicházím. Jdu tam s tím, že v ČT bude každý dělat to, co je potřeba. A ne to, co je přáním jednotlivce. A to zdůrazňuji. To samozřejmě pro někoho může být problém," myslí si nový ředitel zpravodajství ČT.

K věci:

Milí diváci, šéf Dvořák nastupuje. Toto už dnes udělá ve vaší ČT 

Spekulace potvrzeny: Šámal povede zpravodajství České televize 

Rekordní sledovanost zpravodajství ČT. Když bude exšéf Novy ředitelem 

Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…