Zemědělci očekávají od Bendla aktivní jednání s EU

06.10.2011 12:25

Zemědělské svazy očekávají od nastupujícího ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), že bude pokračovat v práci Ivana Fuksy (ODS), jehož vedení úřadu většina farmářů chválila. Nový šéf agrárního sektoru by podle nich měl hlavně aktivně jednat s Evropskou unií o budoucnosti společné zemědělské politiky. Naopak ekologové a dřevozpracovatelé, kteří Fuksu kritizovali, čekají zlepšení lesnické politiky MZe.

Zemědělci očekávají od Bendla aktivní jednání s EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

Prezident Václav Klaus jmenuje Bendla ministrem zemědělství dnes odpoledne. "Ačkoliv měl Zemědělský svaz ČR výhrady k některým krokům v práci pana exministra Ivana Fuksy, vnímáme v současné době jeho odvolání jako nešťastný krok," sdělil dnes ČTK tajemník Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Snad bude Bendl stejný jako Fuksa

Aktuální prioritou ministerstva musí být podle svazu, podobně jako podle dalších agrárních organizací, obhajoba českých pozic při jednání o budoucnosti společné zemědělské politiky EU. Ta v Bruselu v posledních měsících finišují. Diplomatickou činnost MZe pod Fuksovým vedením přitom zemědělci chválí. "Doufáme, že nový ministr zemědělství přispěje nejenom k zachování, ale i k rozvoji zemědělství v ČR a především se aktivně připojí k ochraně našich národních zájmů v EU," dodal Pýcha.

"Budeme trvat na tom, aby nový ministr zemědělství pokračoval ve směřování dosavadní zemědělské politiky," uvedl předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Lubomír Burkoň. Také on Fuksovo odvolání v době, kdy finišují jednání v Bruselu, označil za nevhodné.

"Jmenování nového ministra vnáší naději, že se problémy budou řešit jinak, než je řešil ministr Fuksa," řekl ČTK Jaromír Bláha z ekologické organizace Hnutí Duha, která Fuksu dlouhodobě kritizovala za tendry na těžbu ve státních lesích. Také pro ekology je však Bendl velkou neznámou. "Pana ministra budeme hodnotit na základě konkrétních činů. Těžko říkat předpoklady, když se ve věci lesů dosud nevyjadřoval," uvedl Bláha. Dodal, že s Bendlem by mohla být vyřešena také problematika lesnického náměstka, jehož místo zůstává již více než čtvrt roku neobsazeno.

Prezident Fuksu z postu ministra zemědělství v úterý odvolal na návrh premiéra Petra Nečase. Nečas uvedl, že s ministrem byl dlouhodobě nespokojen mimo jiné kvůli správě lesů či postoji k velkému tendru na likvidaci starých ekologických škod. Fuksa však za svým odvoláním vidí vnitrostranické neshody v ODS a snahu ovlivnit politickou atmosféru před regionálním sněmem ODS ve středních Čechách.

Související:

Fuksa útočí na premiéra: Vždy vyhoví Bártovi, dříve či později

Potvrzeno. Bendl bude ministrem. Už ve čtvrtek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…