Nečas za patnáct měsíců Fuksovi nic nevytkl. A pak ho z vlády vyrazil

06.10.2011 16:07

Po odvolání z vlády se exministr zemědělství Ivan Fuksa svěřil v on-line rozhovoru pro iHNed.cz, že za patnáct měsíců ve funkci mu ani jednou premiér Petr Nečas nevytknul, že dělá to či ono špatně a měl by to změnit. Odmítá ale, že by jeho mediální vyjádření po vyhazovu z ministerského křesla byla uraženecká a neloajální.

Nečas za patnáct měsíců Fuksovi nic nevytkl. A pak ho z vlády vyrazil
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ivan Fuksa

Odvolaného ministra zemědělství Ivana Fuksu mrzí, že se o výhradách premiéra Petra Nečase vůči své práci dozvídá až teď, a to ještě přes média. „Mrzí mě, že za patnáct měsíců mého působení ve vládě mi premiér ani jednou nevytknul, že to či ono dělám špatně a měl bych to změnit. Je škoda, že to říká až teď," konstatuje Fuksa v on-line rozhovoru pro iHNed.cz.

Zároveň ale odmítá tvrzení jednoho z tazatelů, že podle některých svých vyjádření opravdu není loajální předsedovi vlády. „Za celou dobu jsem na vládě ani jednou nehlasoval proti premiérovi, ani proti němu či rozhodnutí vlády nevystupoval v médiích. To, že jsem měl rozdílné názory na vnitrostranické problémy a prezentoval je, to je, proboha, snad normální v demokratické společnosti a v demokratické straně," míní odvolaný šéf resortu zemědělství.

Bendl před dvěma měsíci hlasoval proti jeho odvolání

Jedinou záležitostí, při níž se premiérovi vzepřel, byla ta, která se týkala bývaého předsedy poslaneckého klubu ODS. „Premiér po mně požadoval, abych se veřejně distancoval od Petra Tluchoře, což jsem neučinil. I na to mám v demokratické straně a společnosti právo. Stejně tak, jako premiér má právo mě nebo jakéhokoliv ministra odvolat, třeba i bez udání důvodu," uznává Fuksa.

O svém nástupci v čele ministerstva říká, že ještě před dvěma měsíci hlasoval v regionální radě proti jeho odvolání a když o tom včera jednala znovu, byl celý den nedostupný. „Během toho dne Petr Bendl pravděpodobně nabídku přijal. Mrzí mě, že nenašel odvahu a dost slušnosti mi zavolat, že opět změnil názor, že mě jako ministra nadále nepodporuje a že si moje místo bere sám," poukazuje Fuksa na názorovou elasticitu středočeského exhejtmana.

Svému nástupci na ministerstvu Fuksa hlas při volbě předsedy nedá

Proto ani nepřekvapí, že při blížící se volbě předsedy středočeské ODS dá hlas Petru Tluchořovi místo dosavadnímu šéfovi Bendlovi. Na ministerstvu zemědělství už nechce zůstat, ani kdyby mu Bendl nabídl jakékoli místo, přestože si myslí, že při vedení resortu obstál, jak dokládají stanoviska zemědělců a potravinářů po jeho odvolání.

„Za největší úspěch považuji to, že stát začal v Lesích ČR vydělávat, že se daří v Bruselu úspěně vyjednávat podmínky pro Společnou zemědělskou politiku po roce 2013 a že jsme zpřísnili kroky pro ochranu zemědělské půdy a české krajiny proti erozím. Za celou dobu mého ministrování všichni zemědělci a potravináři seděli u jednacích stolů, nikdo nestávkoval," ohlíží se Fuksa za svým působením na ministerstvu.

K věci:

Zemědělec kroutí hlavou: Fuksa jde pryč a jednání v Bruselu běží 

Ministr Fuksa jde z vlády. Nahradit ho má prý Bendl 

Odvolaný a ukřivděný Fuksa. Stála za mnou i Británie 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…