Šéf VZP připustil chybu. Je švýcarská firma důvěryhodná?

07.10.2011 10:56

Ředitel VZP Pavel Horák připouští, že v případě převodu části akcií neznámé švýcarské firmy měl informovat dřív. Přesto trvá na tom, že celá transakce je bezpečná. Existuje však i možnost, že projekt elektronických zdravotních knížek IZIP bude zcela zastaven. Sama VZP má totiž problémy.

Šéf VZP připustil chybu. Je švýcarská firma důvěryhodná?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Ředitel VZP Pavel Horák připustil, že udělal chybu, když o koupi akcií neznámé švýcarské firmy informoval teprve nedávno. Trvá ovšem na tom, že jde o bezpečnou transakci, mimo jiné proto, že zatím není nic definitivní a VZP švýcarskou společnost se sídlem v Curychu ještě prověřuje. Zprávu přinesl server Aktuálně.cz.

Vše o projektu IZIP čtěte ZDE

"I když byly kupní smlouvy podepsány, jsou akcie v advokátní úschovně do doby, než si VZP prověří vše, co pokládá za důležité," píše šéf pojišťovny členům správní a dozorčí rady. Dopis má deník Aktuálně.cz k dispozici. Pokud akcie nebudou od devadesáti dnů vyzvednuty z úschovny, obchod bude automaticky anulován. VZP se snaží mimo jiné zjistit, zde nejde jen o fiktivní společnost.

Poslanec ČSSD Jaroslav Krákora k tomu dodává, že je aktuálním vývojem překvapen, ale zatím se nedomnívá, že situace nazrála k odchodu ředitele. Poslanec Věcí veřejných Radim Vysloužil je ale přesně opačného názoru.

Je to nahnuté

Existuje i možnost, že projekt elektronických zdravotních knížek bude zastaven jako neefektivní, přestože na jeho realizaci obdržela VZP nemalé sumy, sama se potácí ve finančních problémech. Do konce roku plánuje propustit osm set zaměstnanců.

"V rámci pilotního projektu je třeba doložit, že projekt IZIP je schopen generovat úspory a zvýšit efekt kvality poskytované péče. Pokud by projekt kvality neprokázal, je třeba jej přehodnotit, případně zcela zastavit," uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Psali jsme:
Rozhlas: VZP investovala miliardu do projektu IZIP. Pacienti ale ostrouhali
Mořský koník, VZP a IZIP: Rath kvůli tomu exhiboval před kamerou
VZP nemocnicím: Když snížíte počet lůžek, dostanete stejně peněz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …