Kalousku, nech být stravenky a zvyš daně. Chtějí VV

07.10.2011 14:15

Nejmenší koaliční partner podle serveru Týden.cz Kalouskovi „dělá“ do daňové reformy. Věci veřejné totiž navrhují zachovat daňové zvýhodnění stravenek, nepřevádět dvě procenta na zdravotní pojištění placené dosud zaměstnavatelem na zaměstnance, či zdanit hazard dvacetiprocentní daní a navíc za každý videoterminál vybrat ročně až 24 tisíc korun. A to ještě není všechno. Daň z příjmu by se měla podle VV zvednout na výši 21 procent místo 19.

Kalousku, nech být stravenky a zvyš daně. Chtějí VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Daňovou reformu ministra financí, která počítá se zrušením superhrubé mzdy a zaváděním jednoho inkasního místa, Věci veřejné odmítají. Mají prý své vlastní návrhy. Jenže ty naopak odmítají dva zbylí koaliční partneři a naopak burcují kvůli tomu, že to VV s nimi neprojednaly. Upozorňuje na to Týden.cz.

Zásah véček do Kalouskových předloh vyplývá z jednání výborů, kde se daňová reforma projednává. Věci veřejné totiž proti předlohám podaly hned několik pozměňovacích návrhů. Výbory dokonce kvůli tomu svá jednání přerušily.

Dnes v Senátu:

"Pouze plníme roli, kterou jsme si vytyčili, a jako sociální pojistka v rámci koalice se snažíme odhalovat potenciální nedostatky navrhovaných zákonů. A v daňové reformě se nám jich sešlo tolik, že z toho vzniklo hned několik pozměňovacích návrhů," vysvětlil pak pro Týden.cz  postup své strany poslanec a předseda sociálního výboru Martin Vacek.

VV chtějí vyšší daň z příjmu

A proč chtějí Věci veřejné zdanění mzdy ne 19 ale 21 procenty? "Na dani z příjmu se vybere až o dvacet miliard méně než doposud, což si vzhledem ke schodku veřejných financí nemůžeme dovolit," vysvětlil prý člen rozpočtového výboru Michal Babák (VV).

„Véčkařským evergreenem zůstává boj za daňové zvýhodnění stravek. Jeho zrušení a zavedení ročního třítisícového daňového bonusu pro každého zaměstnance by podle propočtů VV udělalo díru do rozpočtu minimálně půl až jednu miliardu korun," napsal pak dále server.

U zdanění hazardu chtějí podle Týdne VV zavedení dvacetiprocentní daně od roku 2012 a teď přidaly ještě jednu novinku - povinný roční paušál 20 až 24 tisíc korun za jeden videoterminál.

Rozpočtová komise musí zasednout

A co na to vše říká ministr financí Miroslav Kalousek? Jednoduše vše od VV odmítl. „Beru je v úctě na vědomí, nicméně všechny zákony daňové reformy jsou už dávno koaličně projednány a na jednání vlády stvrzeny i hlasy čtyři ministrů za VV," řekl a připomněl známý fakt, že VV po dvou měsících zjistily, pro co vlastně hlasovaly, a jak už se stalo jejich zvykem, chtějí své rozhodnutí změnit.

„Jenomže projít mohou jenom ty návrhy, se kterými souhlasí všichni koaliční partneři," dodal Kalousek.

„Považuji to za velmi nekolegiální. Pozměňovací návrhy nebyly projednány nejen v rámci koalice, ale ani s koaličními zástupci výboru," řekla pak k návrhům "véček" členka sociálního výboru a vyjednavačka sociální reformy za ODS Lenka Kohoutová.

Jenže poslanec Michal Babák namítá, že skoro 13 týdnů se VV marně snaží o to, aby se pod Kalouskovým vedením konečně sešla rozpočtová komise. „A teprve po určitém mediálním tlaku nám bylo vyhověno a máme se sejít tento pátek," dodal Babák.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…