Rusové si chtějí postavit v Karlových Varech sochu cara

07.10.2011 16:50

Rusové v Karlových Varech by si rádi postavili sochu cara Petra Velikého. Chtějí tak učinit k 300. výročí od první návštěvy Imperátora Velké Rusi. Vedení města se staví ale důrazně proti.

Rusové si chtějí postavit v Karlových Varech sochu cara

Společnost Timowa Group požádala o umístění sochy Petra Velikého do centra lázeňského města. Na výrobu a montáž chce získat peníze z výtěžku plesu, kterým příští rok v září vyvrcholí oslavy výročí 300 let od první návštěvy Imperátora Velké Rusi.

Vedení města se ale postavilo proti výstavbě sochy. Z mnoha důvodů to podle nich není vhodné.

Náměstěk primátora Jiří Klsák prohlásil, že pokud za jeho působení bude stát v centru Karlových Varů socha ruského cara, musel by odstoupit z funkce, jelikož by měl z ostudy kabát. "Už takhle máme punc ''ruského města", uvedl Jiří Klsák pro iDnes.cz.

Socha jako věčná připomínka Petra Velikého

Generální ředitel společnosti Timowa Group Igor Oberemko by podle svých slov chtěl, aby socha připomínala lázeňským hostům, že Petr Veliký přijel do Karlových Varů jako obyčejný člověk, nikoliv jako imperátor nebo car.

Další varianty pro umístění navrhoval Igor Oberemko například u konce Mlýnské kolonády nebo na Staré Louce. Klsák však nevidí žádný důvod, proč by zde měla být socha postavena.  Vhodné místo k umístění by podle něho bylo snad v některém z parků.


Čtěte také:

 

reklama

autor: kri

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…