Bárta není zlý, jen potřebuje brzdit, vyšlápla si Peake na "superguru"

08.10.2011 22:15

Vicepremiérka vlády a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake hodnotí v rozhovoru s MF Dnes kauzy její strany a jaký to má vliv na voliče. Vysvětluje, že Bárta se někdy chová k lidem špatně. Ti se pak urazí, naštvou a cítí se nedoceněni. Zopakovala, že o Kočí měla pochybnosti delší dobu, potvrdila, že bude svědčit ve prospěch Bárty ve vyšetřování obálek s penězi.

Bárta není zlý, jen potřebuje brzdit, vyšlápla si Peake na "superguru"

Peake tvrdí, že všechny kauzy známé z médií - půl milionu v obálce od Víta Bárty, peníze v pytlích, které nosil poslanec Babák straně - se buď řeší nebo budou vyřešeny. Upozorňuje také, že pro vydání Škárky i Bárty ke stíhání hlasovali poslanci VV.

Slyšela jsem Kočí říkat, že to bude mediálně vypadat jako úplatek

Karolína Peake je svědkyní v Bártův prospěch v jeho sporu s Kristýnou Kočí. Údajně totiž slyšela Kočí říkat: „Obrátím půjčku v úplatek."

„Nebyla jsem svědkem toho předání peněz, ale byla jsem svědkem rozhovoru s Kristýnou Kočí, kde ona řekla, že mediálně to bude jako úplatek vypadat," vysvětluje Peake MfD. Podrobnosti si ale nechává až na výslech policie.

Téma: Peníze za mlčení ve VV

„Nějaká zkušenost s těmi dvěma lidmi za poslední roky mi napovídá, kdo by tak spíše pravdu mohl mít, a kdo ne. A u Kristýny Kočí jsem viděla, že je to sice osoba velmi pracovitá, ale o jejích osobnostních kvalitách jsem měla dost silné pochyby," myslí si Peake.

Bárta potřebuje lidi, kteří ho budou brzdit. Sám ale takové lidi často odhání

Bártu prý zná delší dobu. Označila ho za pracovitého, inteligentního člověka, který ovšem potřebuje kolem sebe lidi, co ho budou brzdit, prosévat jeho nápady a nedovolí mu realizovat všechno. Bárta se podle Peake ale často chová takovým způsobem, že zmíněné lidi odhání od sebe.

Peake doufá, že Bártova tajná strategie z podzimu roku 2008 j pouze napoleonský výkřik své doby. „Pokud někdy takovou strategii měl, pak je to opravdu hrozné. A je to taky doklad toho, že netušil, jak v politice budeme fungovat," řekla v rozhovoru pro MfD.

Guru a superguru byl interní vtípek ve straně

Redaktor připomněl takzvanou Koncepční radu, která v lednu 2009 pod Bártovým vedením projednávala návrh etického kodexu VV. Psalo se v něm třeba o potřebě navyšovat ceny veřejných zakázek maximálně o deset procent nad tržní cenu.

Peake vyloučila, že by se s takovým dokumentem setkala. K oslovením guru a superguru říká: „Prosím vás! To byly vtípky na adresu jednotlivců ve straně. Nic jiného. Domnívám se, že tohle vypustil Jaroslav Škárka."

Huml, Kočí a Škárka se cítí uraženi a nedoceněni

To, že stranu opustili poslanci Huml, Kočí a Škárka vysvětluje vicepremiérka tím, jak Bárta jedná s lidmi. „Má často velmi špatný způsob jednání s lidmi kolem sebe a může se velmi snadno stát, že lidé, kteří mu dlouho pomáhali, byli součástí týmu, tak se urazí, naštvou, cítí se nedoceněni... A obrátí se proti němu. Víc než proti véčkům je ten tlak směřován proti Vítkovi Bártovi," objasňuje Peake.

Peake chápe, že Věci veřejné zklamaly lidi, a proto ztrácejí volební preference. Doufá, že si to její strana během tří let odpracuje.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…