Přímá volba prezidenta? Bič na politiky, říká komentátor

08.10.2011 12:32

Komentátor Lukáš Jelínek řeší ve svém komentáři pro Český rozhlas 6 přímou volbu prezidenta. A přestože strany slibovaly, že příštího prezidenta zvolíme my všichni, zdá se, jako by všichni jen čekali, na koho budou moci svést neúspěch jejich dohody.

Přímá volba prezidenta? Bič na politiky, říká komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Kdo bude příštím prezidentem, skutečně není stěžejní otázkou těchto dní, ovšem shazovat toto téma zrovna dvakrát moudré není. Nebo snad stojíme o další ostudu při volbě a možnou ostudu i po zabydlení nové hlavy státu na Pražském hradě?” ptá se Jelínek. Politické strany si svými sliby na sebe podle něj ušily bič.

SLEDUJEME téma přímá volba

Velkým problémem jsou hlavně pravomoci a mantinely, které určují prezidentovy možnosti. To je momentálně ten největší spor mezi stranami, v jejichž rukou osud volby je. “Soudím však, že podmiňovat jimi dohodu koalice a opozice nad podrobnostmi přímé volby, by bylo zbytečné,” myslí si autor.

Zdá se, jakoby velké strany pouze zkoumaly, jak vlepit Černého Petra, tedy vinu za zmaření přímé volby, do rukou konkurence,” tvrdí a připomíná, že momentálně by přímá volba byla jistě nevýhodnější pro vládní koalici, protože vláda je obecně nepopulární, volba nepřímá by byla velmi vyrovnaná.

To, aby někdo skutečně vyhrál bez trapného přetahování jako v roce 2008, bude chtít velké ústupky všech stran. Pokud by se tento manévr povedl a na Hrad usedla žena či muž tmelící, nikoli rozdělující společnost, mohli bychom bouchnout hned několik lahví šampaňského najednou,” píše Jelínek.

Psali jsme:
Přímá volba prezidenta může uspět. Pro je i ČSSD
Poslanci začnou probírat přímou volbu prezidenta

Kandidát na prezidenta nemusí být členem ODS, uvažuje Tluchoř

Sobotka: Zeman na Hrad, to ne. Vyškrtnul se sám

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…