Vědecké kapacity: Pryč s Bátorou. Nesnáší inteligenci jako nacisté

09.10.2011 22:42

Jen krátkou dobu si ministr školství Josef Dobeš mohl myslet, že utichl rozruch s jeho kontroverzním úředníkem Ladislavem Bátorou. Koaliční TOP 09 sice postačil symbolický přesun z personálního šéfa na zástupce vedoucího kanceláře ministra, ale nyní přišel atak od vědeckých kapacit. Ti v otevřeném dopise Dobeše požádali o takové kroky, aby už Bátora nemohl být do budoucna jakkoli spojován s ministerstvm školství.

Vědecké kapacity: Pryč s Bátorou. Nesnáší inteligenci jako nacisté
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ladislav Bátora hledí na demonstrující

Zatímco politici jsou pro své zájmy ochotni zavřít oči nad ledasčím, pro jiné skupiny společnosti to zdaleka neplatí. Důkazem je kauza Ladislava Bátory, jehož odchod z významné pozice na ministerstvu školství tak vehementně prosazovala TOP 09. Koaliční straně pak postačila formální rošáda úředníka z pozice personálního šéfa na zástupce vedoucího kanceláře ministra.

Když už ale mediální humbuk po více než měsíci utichl, ozvali se vysokoškolští pedagogové a vědci. Podle nich je čas na tichý, ale důrazný hlas, který by připomněl, že personální rošádou se nic nevyřešilo. V otevřeném dopise ministru Josefu Dobešovi proto píší, že Bátorovo setrvání na ministerstvu školství snižuje jeho důvěryhodnost k nule.

SLEDUJEME téma: Ladislav Bátora  

Kandidát za xenofobní Národní stranu nemá na ministerstvu co dělat

„Člověk, který kandidoval za xenofobní Národní stranu, aktivně se účastnil rasistických demonstrací a antisemitských přednášek, nemá na instituci zodpovědné za vzdělávání mladých lidí co dělat," píší členové Učené společnosti ČR ministrovi a vyzývají ho, aby konečně upřednostnil dobré mravy a zdravý rozum před případnými politickými obchody.

Celý text akademiků ZDE

„Záleží-li Vám na dobrém jménu ministerstva a koneckonců i na Vaší pověsti, zajistěte prosím, aby pan Ladislav Bátora nebyl nadále jakkoli spojován s MŠMT," vyzývají Dobeše signatáři otevřeného dopisu, mezi nimiž je jeden současný a dva bývalí předsedové Akademie věd ČR (Jiří Drahoš, Helena Illnerová a Václav Pačes), jeden soudce Ústavního soudu ( Pavel Holländer) a přes sedmdesát předních vědců této země (Jiří Grygar, Pavel Hobza, Eva Syková a další).

Psali jsme:
Klaus: Kauza Bátora je malá hilsneriáda
Bátora podal trestní oznámení. Kvůli Schwarzenbergovi
Bátora jako Hitler? Havel je zneklidněn současnou politikou

Vědeckým kapacitám se nelíbilo, že by intelektuálové měli jít do hajzlu

„To nebyla otázka nějakého rychlého rozhodnutí, ale velmi podrobně jsme to opakovaně diskutovali. Dva kolegové snesli nejrůznější mediální vystoupení a videa a na jejich základě si myslíme, že by pan Bátora na ministerstvu školství být neměl," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Václav Pačes, bývalý předseda Akademie věd, proč také přidal pod výzvu svůj podpis.

„Stačí si vzpomenout na ten jeho transparent požadující pryč s intelektuály, to jsme si říkali, že to je ve stylu Goebbelse, který prohlašoval, že když vidí intelektuála, tak tahá pistoli," připomněl profesor Pačes situaci z června 2009, kdy se Bátora zúčastnil na Hradě demonstrace na podporu Václava Klause a během ní držel ceduli s nápisem „Intelektuálové, jděte už do hajzlu".

Dále čtěte:
Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora

Nad výzvou autorit a význačných vědců by se měl Dobeš řádně zamyslet

Signatáři proto ministra upozorňují, že se mýlí, pokud se mu zdá, že problém vyřešil personální rošádou. „To byl jen oční výtěr," glosuje pro ParlamentníListy.cz bývalý předseda Akademie věd ČR Bátorův přesun z jedné významné pozice v rámci ministerstva na druhou, kterým chtěl Dobeš kritikům „vytřít zrak". Prošlo mu to ale jen u politiků.

„Jak pan ministr zareaguje, si netroufám odhadnout. Ale my jsme se shodli, že bychom k takovým věcem neměli mlčet. Ti, kdo jsou pod výzvou podepsáni, jsou všechno autority, význační vědci, to by měl ministr vzít v úvahu. Měl by reagovat minimálně dopisem, jímž by nám buď vyhověl, nebo by nám napsal, že nám nemůže vyhovět proto, že za prvé, za druhé, za třetí ...," předpokládá profesor Pačes, že pokud ministr výzvě nevyhoví, měl by pro to mít skutečně hodně pádné důvody.

Letní kravál kvůli fašounovi

Ministr Dobeš opakuje, že u Bátory neexistuje jediný výrok, za který by jej mohl odvolat, který by jej usvědčoval z toho, že je „starej fašista nebo neonacista". „Ukažte mi takový výrok, pak bych se s ním rozloučil," řekl několikrát ministr školství.  Jako o starém fašounovi o Bátorovi hovořil ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v létě. Ministři této strany dokonce nepřišli na jednání vlády.

„Zajímavé na tom je, že výsledek je velmi neúměrný tomu kraválu, který kolem toho oba pánové (Schwarzenberg a Kalousek) udělali. Oni se tvářili, že pokud ten člověk neodejde až někam do Patagonie, tak rozbijí vládní koalici, a pak se spokojili s tím, že byl pan Bátora sice odstraněn z místa personálního ředitele ministerstva školství, ale byl postaven na ještě lepší místo," komentoval letní vládní roztržku pro ParlamentníListy.cz politolog Bohumil Doležal.

POLITOLOGOVÉ
Bombastický kravál o "fašouna" Bátoru skončil shnilým kompromisem

Ladislav Bátora se totiž z postu personálního šéfa ministerstva přesunul na místo zástupce vedoucího kabinetu ministra.

K věci:
Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi
Dobeš: Ukažte mi neonacistický výrok Bátory a rozloučím se s ním 
Bátoro, my ti pokoj nedáme. TOPka syčí, Zelení jdou do ulic 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…