Paroubkovci v ČSNS přešli do útoku. Mávají tajnou nahrávkou

10.10.2011 13:38

Z korupční nabídky zachycené na skryté nahrávce obviňují příznivci bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka ve straně ČSNS 2005 v sobotu vyloučeného předsedu Karla Janka. Podle nahrávky s ní přišli šéf ústecké ČSSD Arno Fišera a další sociální demokrat Roman Houska, přítel ústecké hejtmanky Jany Vaňhové.

Paroubkovci v ČSNS přešli do útoku. Mávají tajnou nahrávkou
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Paroubek

Nové vedení ČSNS 2005, které se v sobotu zbavilo dosavadního předsedy Karla Janka, zveřejnilo důvody pro vyloučení Janka ze strany. Bývalý šéf totiž dostal korupční nabídku od předsedy ústecké ČSSD Arno Fišery a dalšího sociálního demokrata Romana Housky, přítele ústecké hejtmanky Jany Vaňhové.

Prohlášení ČSNS 2005 ZDE

Místopředseda ČSNS 2005 Přemysl Votava odkázal na tajné nahrávky, které pořídil jeden z členů ČSNS 2005 Martin Vrtiška. „Podle svědectví tohoto našeho člena, které má mít podepřeno i nahrávkami, přislíbili tito dva představitelé ČSSD v Ústeckém kraji zajištění sponzorů pro ČSNS 2005 v případě, že se pan Janko bude vyjadřovat proti spolupráci s Jiřím Paroubkem," prohlásil Votava.

Jankovo počínání zakládá podezření z korupčního jednání 

Ve Vrtiškově čestném prohlášení se píše, že Janko navštívil Fišeru i Housku za účelem získání informací k dehonestaci Paroubka. Bývalý předseda prý také opakovaně prohlásil, že za tento svůj postoj získal uvedený finanční příslib. Protože Jankovo chování zakládá podezření z korupčního jednání, rozhodl se Vrtiška učinit čestné prohlášení, které může doložit pořízenou nahrávkou z jednání s expředsedou Jankem.

Do kauzy byl zatažen i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, na něhož se dopisem obrátil ústřední tajemník ČSNS 2005 Jaroslav Andres. „V zájmu očištění české politiky od praktik politické mafie se na Vás obracím, abyste tato podezření, která se týkají členů Vaší strany prošetřil a přijal k tomu příslušná opatření," vyzval Andres šéfa ČSSD, aby si na Fišeru a Housku posvítil. 

Jankovo zaříznutí bylo naplánováno od září

Karel Janko ale v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že již 9. září bylo rozhodnuto jej zaříznout a odepsat a nasadit na něj odposlechy. Žádné důkazy k tomu však nemá. „Kdo to chtěl? Ptejte se Paroubka, Votavy, Andrese. Ti se snažili mne zdiskreditovat," řekl pro ČT24.

Janko jednání se členy ústecké ČSSD potvrdil, obvinění svých bývalých kolegů z finanční motivace však rezolutně odmítl.  „Neřekl jsem, že jsem dostal nabídku, řekl jsem, že mohu mít sponzory, ale nikdy jsem neřekl koho," prohlásil Janko.

Paroubek přišel s nesourodým materiálem

"Mě vůbec nešlo o peníze. Do vedení strany začali různými metodami pronikat vyloučení členové ústecké sociální demokracie, proto jsem se tyto informace snažil ověřit přímo od předsedy ústecké ČSSD," prohlásil dále pro ČT24 Karel Janko. „A proto jsme se rozhodli ty informace získat přímo od předsedy," vysvětlil pak to, proč vlastně došlo ke schůzce.

Podle něj prý Paroubka v partaji nechce většina jejich členů. Vrcholné vedení strany má ovšem odlišný názor. "Jsou tady vyšší zájmy. Již se cítí v parlamentu, již se cítí na poslaneckých lavicích, již doufají, že dostanou nějakou finanční dotaci," vysvětloval možné důvody svého odvolání.

Zatím prý neví, jak celou situaci bude řešit a nechá si to projít hlavou. Také řekl, že s Jiřím Paroubkem jednala ČSNS 2005 již od letních měsíců, ale nikdy se nic nedořešilo. Paroubek chtěl podle něj změnu programu a také změnu názvy strany, ale to nechtěl Janko akceptovat. „To, co Paroubek předkládal jako změnu programu, nebyl ale program, byl to nesourodý materiál," dodal Janko.

Houska podává trestní oznámení 

Proti tvrzení Andrese se ozval i jeden z mužů, zmiňovaných na údajné nahrávce, člen ČSSD a přítel ústecké hejtmanky Vaňhové Roman Houska. "Jsem rozhořčen z toho, co si Paroubek dovoluje se svou mafiánskou skupinou jako je Benda, Andres a spol. Na Paroubka s Dimunem podávám trestní oznámení. Z výpisu telefonních hovorů mohu dokázat, že jsem pana Karla Janka nekontaktoval, ale že naopak on kontaktoval mě," řekl ParlamentnímListům.cz Houska.

Janko ústecké sociální demokraty údajně kontaktoval proto, že byl zděšen, "jakým mafiánským způsobem mu chce Jiří Paroubek převzít stranu." Podle Housky je lídr ČSNS 2005 férový politik, kterému se údajné praktiky JP, popisované Houskou, nemohou líbit. Vznik nahrávky, kterou má mít k dispozici člen národních socialistů Vrtiška, vysvětluje Houska tak, že lidé pracující pro člena vedení strany Jaroslava Andrese Janka za peníze tajně nahrávali, přičemž "důmyslnými otázkami" dostali lídra ČSNS 2005 k odpovědi, ve které tvrdí cosi o nabídce lídra ústecké ČSSD Fišery na sponzoring národních socialistů v případě, že bude bojovat proti Paroubkově vstupu. "Nic takového tam samozřejmě nepadlo," tvrdí Houska.

K věci:

Špína kolem Paroubka: Falešné maily a nenávist z ČSSD 

Paroubek to schytává: Utíkáš. Ani odejít z ČSSD neumíš slušně 

Končí oranžová éra. Tímhle se Jiří Paroubek zapsal do našich hlav 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…