Havel obdržel od Saakašviliho nejvyšší gruzínské vyznamenání

10.10.2011 13:55

Bývalý prezident Václav Havel dnes obdržel nejvyšší gruzínské státní vyznamenání Řád svatého Jiří. V Praze mu ho předal gruzínský prezident Michail Saakašvili, který se účastní mezinárodní konference Forum 2000 konané pod Havlovým patronátem. Saakašvili ocenil především Havlův přínos k demokratizaci postkomunistických zemí.

Havel obdržel od Saakašviliho nejvyšší gruzínské vyznamenání

Havel při převzetí vyznamenání na gruzínském velvyslanectví v Praze podpořil evropské směřování Gruzie a její teritoriální požadavky. Český exprezident doufá, že se Gruzie bez krveprolití brzy vrátí do svých historických hranic. Někdejší sovětská republika by podle něj měla mít otevřený přístup do evropských institucí a možnost rozhodnout bez nátlaku o svém bezpečnostním zakotvení.

Havel se Gruzie zastal

Gruzie ztratila po ozbrojeném konfliktu s Ruskem v roce 2008 své provincie Jižní Osetii a Abcházii. Obě vyhlásily s podporou Moskvy nezávislost. Týdenní konflikt na Kavkazu začal před třemi lety útokem gruzínských jednotek na Jižní Osetii, který ruská vojska odrazila a provincii fakticky obsadila. Krátce poté vyhlásila Jižní Osetie a rovněž nedaleká Abcházie na Tbilisi nezávislost, kterou ovšem kromě Ruska a několika států nikdo neuznal. V Ženevě minulý týden bez větších šancí na úspěch začalo další kolo rozhovorů o gruzínských provinciích.

Havel v roce 2009 společně s některými dalšími bývalými státníky vyzval lídry EU, aby pojmenovali aktivní strategii, která pomůže vyřešit situaci v Gruzii a povede k tomu, aby Gruzie pokojně získala zpět své území, obnovila si teritoriální celistvost a ruské jednotky by se stáhly z gruzínského území. Putinovské Rusko už dříve označil za sofistikovanější typ autoritativního režimu.

Více čtěte:

Havlova konference zahájena, venku se protestovalo

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…