Češi nejvíc souhlasí s názory ČSSD, ukázal průzkum

10.10.2011 16:55

Češi nejčastěji souhlasí se sociálnědemokratickými politickými názory. Celkem 30 procent dotázaných uvedlo, že s tímto názorem souhlasí nejvíc, případně na druhém místě.

Češi nejvíc souhlasí s názory ČSSD, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Na dalších místech se umístily liberální a konzervativní názory, se kterými souhlasí zhruba 20 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu agentury CVVM, který se uskutečnil v první polovině září na vzorku 984 lidí starších 15 let.

Lidovci spolu s komunisty

Lidé odpovídali na otázku: "S jakým obecným politickým názorem nejvíce souhlasíte? A s jakým z dalších obecně politických názoru se dále ztotožňujete?" 

K sociálnědemokratickému názoru se v první volbě přiklonilo 22 procent lidí, jako druhou volbu ho uvedlo osm procent dotázaných. Na druhém a třetím místě skončily názory liberální (14 procent první volba, osm procent druhá) a konzervativní (12 procent a sedm procent). Poměrně častým zejména ve druhé volbě byl názor ekologický, který v první volbě uvedlo šest procent dotázaných, ve druhé pak 11 procent.

Desetina lidí se shodně hlásí k názoru křesťanskodemokratickému, komunistickému (v obou případech šest procent první volba, čtyři druhá) a socialistickému (pět procent první i druhá volba). Jiné názory se v průzkumu vyskytovaly pouze sporadicky.

Průzkum zjišťoval i postoje lidí k některým otázkám, které souvisí s politickou orientací. Například 60 procent lidí si myslí, že stát má zaručit, aby práci dostal každý, kdo chce pracovat. Bezmála 20 procent lidí naopak zastává názor, že si má každý práci obstarat sám. Rovněž 60 procent lidí si myslí, že o sociální zabezpečení se má postarat stát. Naopak přes 40 procent dotázaných soudí, že to, co společnost vyprodukuje, by se nemělo dál znovu přerozdělovat a každý má mít tolik, kolik vydělá. Podle CVVM lze říct, že v sociální oblasti lidé chtějí, aby se o ně postaral stát v nouzi, představa rovnostářství v platech se jim však nelíbí.

Související:

ODS si nechala udělat průzkum: V krajských volbách drtivě prohraje

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…