Fuksa u Tachecí: Můj vztah s Bendlem? Nejhorší v historii

12.10.2011 12:03

Premiér Petr Nečas Ivana Fuksu z pozice ministra zemědělství odvolal prý proto, že se jednáním vlády převážně "promlčel". Sám Fuksa to vidí jinak a v rozhovoru s Barborou Tachecí pro Mladou frontu Dnes (MfD) řekl, že byl vlastně nejbojovnějším ministrem zemědělství. O svém následovníkovi v postu ministra, tedy Petru Bendlovi, pak řekl, že s ním má špatné vztahy i když spolu byli 15 let vlastně spojenci.

Fuksa u Tachecí: Můj vztah s Bendlem? Nejhorší v historii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Fuksa

Odvolaný ministr zemědělství Ivan Fuksa tvrdí, že má dobrou pozici v EU. Ve své koalici proti evropskému ministru zemědělství byl lídrem Itálie, Slovenska, Maďarska, Rumunska a Německa.

„V té diskusi se k nám postupně přidávali další. Výsledek je ten, že místo aby se nám snížily dotace do zemědělství o 45 procent, jak chtěl evropský komisař, leží na stole návrh, který nám celkový balík peněz do českého zemědělství sníží o pouhých 0,25 procent" uvedl Fuksa v rozhovoru pro MfD u Barbory Tachecí.

Sledujeme rozhovory Barbory Tachecí ZDE

O svém politickém angažmá doma ale nepochybuje. „Zatímco pan premiér si myslí, že jsem mlčel, byl jsem nejhlasitějším a nejbojovnějším ministrem zemědělství v historii, protože jsem byl první ministrem, který se stal dokonce lídrem koalic proti evropskému komisaři, evropskému ministru zemědělství," řekl dále exministr.

Jeho odvolání přišlo poměrně nečekaně. To, že nastalo krátce před volebním sjezdem středočeské ODS, naznačuje vnitrostranický boj mezi občanskými demokraty, kde soupeřem Petra Bendla ve volbě šéfa středočeské ODS je Petr Tluchoř, Nečasův kritik a odpůrce vlády s Věcmi veřejnými.

Středočeši zaujali negativní stanovisko

„Stojím za nositeli názorů. V tuto chvíli máme tři diskusní témata: zda zmenšíme manažerskou síť ODS, zda upravíme stanovy  a zda prodloužíme stávajícímu vedení mandát zhruba o půl roku. Stredočeši ke všemu zaujali negativní stanovisko, ve dvou bodech to všechny krajské organizace respektovaly a podpořily," zmínil pak Fuksa na otázku, proč stojí v Tluchořově křídle.

Jaký je ale jeho vztah s Petrem Bendlem, tedy šéfem středočeské ODS? „Nejhorší v historii. Byli jsme spolu asi 15 let naprostí spojenci, hodně jsme si pomáhali. Já jsem se tak najednou ocitl málem na hranici politické smrti. Mrzelo mě, že když se teď sešlo grémium ODS, tak Petr jako předseda byl nezvěstný, nikomu nebral telefon. V době, kdy jsem byl politicky popravován, tak on jako šéf středočeské ODS nebyl k dispozici a už vyjednával pozici pro sebe," zhodnotil Fuksa svého následovníka.

Přesto je přesvědčen o tom, že situace v ODS se mění průběžně. Včetně top managementu krajských organizací

Bárta je hybatelem?

Fuksa ale i přes své odvolání premiéra Petra Nečase hodnotí  jako dobrého premiéra Za premiérův nedostatek pak označil to, že je příliš měkký při vyjednávání se šéfem VV Vítem Bártou.

Související: Odvolaný Fuksa: Premiér potírá svobodnou diskusi

„Postavení Víta Bárty je velmi dominantní a to i ve vztahu k premiérovi. Kdykoliv Vít Bárta oznámil, že něco chce, náš pan premiér vystoupil, že to tak nebude a za dva měsíce to tak bylo," vytkl Nečasovi exministr.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…