Chcete informace o platech? Zaplaťte nám, vzkazují ministerstva

12.10.2011 11:10

Informace o platech vysokých státních úředníků se novinářům daří získávat jen těžko a to navzdory tomu, že jejich případné zveřejnění nařizuje zákon i soudy. Některá ministerstva, jako např. resort vnitra či resort pro místní rozvoj za poskytnutí informací požadují peníze.

Chcete informace o platech? Zaplaťte nám, vzkazují ministerstva

Platy nejvyšších státních úředníků se daří odhalovat jen velmi obtížně a to navzdory tomu, že jejich odtajnění nařizuje jak zákon, tak soudy. Některá ministerstva požadují za poskytnutí informací úplatu. Informuje o tom server Hospodářských novin.

Policisté protestovali v ulicích. Jejich šéf bral statisíce

Jedním z resortů, který nakonec svou zákonnou povinnost splnil a informace o platech vysokých státních činitelů zveřejnil, bylo vnitro. A z dostupných informací vyplývá, že zatímco policisté na konci roku 2009 vyráželi do ulic protestovat proti snížení platů, jejich tehdejší šéf Oldřich Martinů dostal k platu ještě přes 800 tisíc korun na odměnách. Infornuje o tom server Hospodářských novin (HN)

„Pro tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů byl ale tento rok jedním z nejštědřejších: k téměř milionovému platu si připsal ještě dalších 830 tisíc na mimořádných odměnách. Podobně ředitel českých hasičů Miroslav Štěpán. Dostal odměny 700 tisíc plus bezmála milionový plat," píše server HN.

Za zmínku stojí, že ministerstvo vnitra poskytlo informace až po té, co obdrželo platbu ve výši 1210 kč. Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením ministra Karla Jankovského (VV) požaduje za informace dokonce osm tisíc.

Související:

Platy by se měly zveřejňovat jen u některých úředníků, tvrdí vnitro

I úředník má právo na soukromí, říká šéf ÚOOÚ o platech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …