Sobotka proti Nečasovi: Stát nemá peníze, a tak odírá kraje. Nesmysl

13.10.2011 10:29

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se při návštěvě Českých Budějovic důrazně pustil do vlády. Kritizoval ji za to, že nedostatek peněz ve státní kase řeší tak, že "odírá" kraje o peníze. Za pravdu mu dal jak jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), který jej přivítal na jihu Čech, tak další Jihočech, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Sobotka proti Nečasovi:  Stát nemá peníze, a tak odírá kraje. Nesmysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Vláda přestala komunikovat s kýmkoliv a nedostatek peněz řeší i tím, že je bere krajům. Zároveň ale na kraje přenáší stále větší povinnosti, což je samozřejmě paradoxní situace," uvedl v Českých Budějovicích Bohuslav Sobotka.

Představitelé sociální demokracie přijeli na jih Čech, aby se podělili s veřejností o svůj nový program.

Čtěte také:
 Sobotka chce vzkřísit limity peněz na předvolební kampaně

Vláda se uzavřela. A nekomunikuje

"Prosazujeme čtyři okruhy reforem, které se týkají daní, důchodů, zdravotnictví a boje proti korupci. Vláda se uzavřela před svým okolím, nekomunikuje ani s veřejností, ani s odbory a opozicí. My se snažíme svůj program představit lidem a z jejich případných připomínek budeme vycházet na programové konferenci 10. listopadu," podotkl předseda socialistů Sobotka.

Nečas prý bere krajům

Hlavní chybu vidí v tom, že vláda shání peníze tím způsobem, že je bere krajům. Ty pak musí šetřit i na investicích, které měly naplánovány dlouho dopředu.

Více o Jihočeském kraji ZDE

"Stát přitom přenáší na kraje čím dál tím více práce a tím samozřejmě taky nákladů. Zároveň však při novém přerozdělování daní krajům sníží příjmy. Tím více je třeba ocenit vyvážené hospodaření Jihočeského kraje a hlavně hospodaření ve zdravotnictví," doplnil Sobotka.

Hejtman Jiří Zimola vidí právě chování vlády (státu) jako velmi neuspokojivé. "Řešíme stále více problémů a to nejen ve zdravotnictví. Stát nám bere peníze nejen tam, ale i k dopravní obslužnosti, na stavbu silnic a prostředky na provoz Integrovaného záchranného systému. Škrty hasičům a policii mohou jejich práci vážně ohrozit a tím ohrozit kraje a samozřejmě občany," varoval hejtman Zimola, který je i stínovým ministrem životního prostředí ve stínové vládě ČSSD.

Štěch: Vláda postupuje nesmyslně

Do vlády Petra Nečase (ODS) si pořádně rýpl i jeden z nejvyšších představitelů státu, předseda Senátu ČR a Jihočech Milan Štěch.

"S tím, co tu řekli kolegové, naprosto souhlasím a jako stejně nesmyslný postup vidím i to, jak prezentuje vládní koalice změny DPH. Zatímco se mluví o tom, že by desetiprocentní daň mohla zůstat u tisku a novin a u potřeb pro handicapované lidi, o zachování snížené daně z přidané hodnoty u potravin a léků nechce vládní koalice ani slyšet. Takový názor my rozhodně nemůžeme podpořit," dodal Štěch.

Více čtěte:

Štěch: Mnohem nebezpečnější než abelizace je Kalouskovizace

ČSSD a kůrovec: Sobotka jede za aktivisty, Zimola se zlobí

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…