Na sociální služby má jít příští rok 6,1 miliardy korun, slibuje Drábek

13.10.2011 12:26

Na sociální služby by příští rok mělo jít 6,1 miliardy korun. Na jednání tripartity to dnes řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Považuje to prý za úspěch. O způsobu rozdělení prostředků se jedná, sdělil ČTK zdroj z jednání tripartity. Poskytovatelé sociálních služeb přitom podle podkladových materiálů pro jednání požadují 10,26 miliardy korun.

Na sociální služby má jít příští rok 6,1 miliardy korun, slibuje Drábek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Už v srpnu o této záležitosti jednalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se sociální komisí Rady Asociace krajů. Zástupci komise tehdy zdůraznili, že částka ve výši 6,1 miliardy korun je nedostačující. Začátkem října pak přišlo na MPSV stanovisko komise, že kraje odmítají principy dotačního řízení a konstrukci směrného čísla a požádají ředitele krajských úřadů o vydání pokynu pro jejich zaměstnance, aby se podíleli na dotačním řízení v omezeném rozsahu.

Protestují odbory i zaměstnavatelé

MPSV konstatovalo, že se tím ohrozí fungování úrovně krajských úřadů jako výkonu státní správy v přenesené působnosti v rámci realizace dotačního řízení pro rok 2012 a významným způsobem může být destabilizována stávající síť poskytovatelů sociálních služeb.

S navrženou částkou nesouhlasily ani odbory. Dagmar Žitníková ze zdravotnických odborů na jednání expertní komise tripartity řekla, že odbory budou na jednání požadovat částku ve výši 8,5 miliardy korun. Tato částka má podle ní umožnit zařízením sociálních služeb vypořádat se se zvýšením DPH a navýšit platy zaměstnanců. Zaměstnavatelé navrhovali navýšení částky o 400 milionů na 6,5 miliardy.

Tripartita má dnes jednat vedle situace v sociálních službách i o takzvaných předdůchodech, tedy předčasných důchodech pro lidi s namáhavými profesemi, výši úhrad ve zdravotnictví pro příští rok a novele horního zákona.

Související:

Pozitivní Drábek. Jen nebere, ale i dává. Firmy, udělejte školky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…