Malíř a emigrant Kodet: Komunisti nám zničili zemi. Můžou za všechno

15.10.2011 17:49

JINÝMA OČIMA Malíř Kristian Kodet, bratr slavného herce Jiřího Kodeta, je známý světoběžník. Mnoho let prožil v emigraci v Rakousku, Švýcarsku a těsně před revolucí v USA. Těšil se, že v Česku vše změní k lepšímu, ale jak sám říká, současnou situací je znechucen.

Malíř a emigrant Kodet: Komunisti nám zničili zemi. Můžou za všechno

“Strašně mi vadí, jak se politici chovají, jak mnozí z nich lidem lžou. A že špatné hospodaření konkrétních a odpovědných vysoce postavených politiků bude mít skutečně špatný dopad na ty nejpotřebnější. Nejde o flákače a lemply, kterým se nechce pracovat a jen pobírají sociální dávky, ale o nemocné lidi, o lidi, kteří skutečně ztratili práci a vzhledem ke svému věku ji jen těžko hledají, nebo o rodiny s dětmi,“ svěřil se pro ParlamentniListy.cz se svými pocity Kristian Kodet, který se netajil tím, že je a vždy bude pravicovým voličem.

To, co se ale v ČR v poslední době děje, ho prý silně znechutilo. Jako jeden z mála má možnost srovnávat, mezi naší demokracií a třeba demokracií za oceánem.

“Nikde to není jen růžové nebo jen černé, ale ta Amerika je úžasná v těch možnostech. Tam pokud skutečně lidé dobře pracují, dostanou za to zaplaceno a dobře zaplaceno. A když tam  skutečně někdo potřebuje pomoc, dostane ji. Na druhou stranu jsou tam z většiny lidi tak vychovaní, že by si netroufli zneužívat nějaké dávky,“ říká jeden z nejprodávanějších českých malířů současnosti, který už v prosinci odlétá na Floridu, kde ve svém domě u moře, v blízkosti rodinné kamarádky Olgy Matuškové stráví s manželkou a dcerou až do jara.

K tématu Malíř Kodet: Medaile pro Knížáka? Jako Nobelovka pro strýčka Jedličku

“Není to nějaký útěk, ale skutečně se jedeme vždy ohřát. Tady jsem, abych se těšil tam, tam se zase pak těším na domov. Skutečný domov je pro mne ale tady, v Čechách. Jsem nejšťastnější na světě, když vidím milované jižní Čechy, rybníky, louky, lesy. Když člověk v okně vyvětrá peřiny a večer do nich uléhá. A oni  voní venkovem, to je úžasný pocit,“ zamýšlí se Kritian Kodet, který má stále dvojí občanství – české i americké.

Česká politika a společnost JINÝMA OČIMA 
Disident Uhl: V kriminále jsem se stal Romem a anticiganismus nesnesu
Mladý křesťanský demokrat: Islám je násilné a zlé náboženství
Předpověděl pád komunismu i krizi eura. Teď očekává politický chaos
Sedlák Pávek to vidí zle: Zbyde po nás velký hovno

Sám říká, že situace, která v Česku nastala po Sametové revoluci, se jaksi vymkla z rukou.

“Šanci měli dostat ti schopní, zkušení, šikovní, ale rozhodně ne zloději a tuneláři a vyčůránci, kteří nedělají nic, ale pořád bohatnou a mnohdy na úkor jiných a této země. Já jsem si například vždycky na všechno musel vydělat a začínal jsem opravdu z ničeho. Snad jen jméno mi možná pomohlo. Ale to nestačí, protože hlavně ve světě musí člověk ukázat, že něco umí, musí se to někomu líbit. Nikdy by mne ale nenapadlo dělat něco na úkor druhých. Když někdo peníze má a chce si koupit můj obraz, jsem za to rád, ale rozhodně by mne nikdy nenapadlo nějak podvádět, šmelit. A tak je to i v té Americe, kde jsou lidé hrdí na svoji zemi, na svoje občanství. A to nám tady tak trochu chybí,“ říká malíř.

Související Politická kultura je špatná. U poslanců tragická, míní Češi

Sám radí všem, kteří tu možnost mají, aby se do USA vydali a skutečně porovnali i kvalitu služeb, zboží a především lidskou mentalitu.

“Tam ráno přijdete do obchodu pro šest housek. Jsou na vás milí, úslužní, usměvaví a popřejí vám hezký den, i když si třeba ani nakonec nic nekoupíte. Pořád jsou milí. Tady přijdete v půl osmé do obchůdku, nemají tam už ani těch šest housek, prodavačka je otrávená, sotva odpoví na pozdrav, a když jako se třeba na něco zeptáte, nebo se vám nelíbí, proč tak časně ráno nemá těch housek víc, nebo třeba noviny, tak vám odsekne – no tak sem nemusíte chodit, no,“ říká ze svých zkušeností znalec umění a dobrého vína, jak ho jeho přátelé i lidi z branže nazývají.

Říká, že ač celý život pracoval, jeho český důchod je na té nejspodnější hranici. Důvodem byl jeho život v emigraci. Prozradil, že kdyby nemaloval a nedařilo se mu prodávat obrazy, které mimo jiné visí třeba v Bílém domě v USA, v mnoha světových galeriích, muzeích, bankách či u mnoha známých osobností, asi by šel pod most.

“Skutečně je mi líto těch lidí, kteří mají šest sedm osm tisíc důchodu a musí z toho vyžít. Opravdu upřímně před nimi smekám a vážím si jich, protože jsou to mnohdy lidé, kteří třeba tvrdě makali a dneska to mají opravdu z ruky do úst. Dalo by se říct, že tak, jak se kdo snažil, tak to má, ale není to pravda. Všichni nemůžou být herci, zpěváci, malíři, manažeři, milionáři. Každý dělá to, co umí, k čemu má vlohy, na co má povahu, nadání. Někdo musí péct ty housky, hasit, zachraňovat, těžit uhlí, uklízet, zásobovat prodávat. A tyto profese jsou velmi špatně placené. Nemusíme chodit až do Ameriky, stačí se podívat za čáru, do Rakouska, víte. Tam má uklízečka za měsíc, co tady za týden, a to je základní mzda,“ podivuje se Kodet.

Čtěte také:
Klaus krade a dělá z toho normu, řekl podnikatel v Hyde Parku

Sám říká, že na vině mnohého je 40 let socialismu, který tu zničil, co mohl. “Mnozí si myslí, že kdyby komunismus pokračoval, měli by se pořád “dobře“. Ale to je omyl. Vždyť ten režim sám byl před zhroucením. Otázkou jen bylo, kdy to nastane. Právě ten socialismus způsobil v lidech to, jak se dnes chovají, že se snaží urvat jen pro sebe a na ostatní nekoukají. Že se tu ničily památky, zámky, kostely, kláštery. Nikdo se o nic nestaral. Jako pozitivní vidím, že ať už Praha, můj milovaný Tábor, nebo třeba Písek či Krumlov jsou dnes nádhernými městy, s opravenými fasádami, květinami v oknech. Že když někdo chce jet za hranice a má ty možnost, jede tam. Nemusí se doprošovat strany a vlády, v tom je to úžasné. Ale má to i své negace, to je jasné, jako koneckonců každá doba,“ uznává slavný výtvarník, který má za sebou řadu úspěšných výstav.

Na politice a politicích mu vadí, že neříkají lidem pravdu a že jednou řeknou to a podruhé něco jiného. “Je neuvěřitelné je poslouchat, jak mnohdy žvaní nesmysly. Místo, aby řešili skutečně to, co tuto zemi pálí, dohadují se tam o blbostech. A my je za to platíme. Vadí mi, že někdo zašantročí mnoho stovek milionů či miliard a je stále ve své funkci, nebo když nedokáže vysvětlit, proč ta nebo tamta zakázka byla předražená stonásobně, tak tam pořád je. To nedokážu pochopit a tím jsem opravdu znechucen,“ říká Kodet.

Mezi jeho známé a přátele patří i někteří politikové či diplomaté. Například není tajemstvím, že má dobré vztahy s prezidentem Klausem. “Pana prezidenta si velmi vážím, protože to je nesmírně vzdělaný člověk, který má i nadhled. Nemusím s ním vždy zcela ve všem souhlasit, ale na základních věcech se shodneme a velmi si vážím, že se nebojí říct svůj názor. Navíc je to skutečně dobrý reprezentant naší země. A že říká věci jinak, že má svůj názor, to je správné, vždy žijeme v demokratické zemi. Vyjádřit názor, i když se jiným nelíbí, ale budu ho respektovat, o tom to je,“ vysvětluje Kodet.

Psali jsme:
Internet nezapomíná: John bez pistole s Bartošovou v mini

Se svým životem je Kristian Kodet poměrně spokojený a říká, že kdyby se znovu narodil, neměnil by. K životu mu prý stačí být na jeho milované jihočeské bývalé faře, malovat, zajít s manželkou a psem na procházku do lesa a aby všichni, včetně jeho dcer a vnoučat a lidí okolo, byli zdraví. “Zdraví přeju všem lidem, protože když člověk nemá zdraví, nemá nic. TO není klišé, to je fakt,“ podotýká.

“Ale co mě šíleně rozčiluje, je to co se pořád dokola píše. Nic proti Ivetě Bartošové nemám, koneckonců bývala velmi dobrá zpěvačka, ale poslední dobou je děsivé každý den v novinách vidět, jak ona je před zhroucením, že se zhroutila, že támhle s tím a s tím už zase ne. A co udělala Arturovi, co řekl Artur jí. Myslím si, že je to trapné a lidi to vážně už nezajímá. To jsou ale opravdu jen až ty druhořadé starosti této země,“ dodává s nadsázkou a úsměvem Kodet.

Kam dál:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…