Divadlo Husa na provázku zahrálo na počest Havla

17.10.2011 6:20

Brněnské divadlo Husa na provázku v neděli zahrálo na počest bývalého prezidenta Václava Havla představení jeho hříčky Prase. Četl se i dopis brněnským zastupitelům proti finančním škrtům v kultuře. Havel jej podpořil. Na místě nebyl, diváky pouze pozdravil prostřednictvím telefonu. Večer k Havlovým 75. narozeninám obsahoval i výstavu fotografií nebo projekci jeho filmu Odcházení. Informuje ČTK.

Divadlo Husa na provázku zahrálo na počest Havla

Havel měl narozeniny 5. října. Hlavní oslavu mu přátelé a obdivovatelé uspořádali už 1. října v Centru současného umění Dox v Praze. S Husou na provázku má Havel dlouhodobě dobré vztahy. Divadlo vždy patřilo k častým Havlovým zastávkám při návštěvách Brna. Nastudovalo i hříčku Prase, která má podle exprezidenta někdy větší úspěch než některé jeho vážně míněné hry.

Herci přerušili představení kvůli čtení otevřeného dopisu

Divadelníci představení v jeho druhé polovině přerušili a na jevišti četli otevřený dopis adresovaný brněnským zastupitelům proti pětinovému snížení příspěvků na kulturu. Stříhali také provázek, aby naznačili kam případné škrty brněnskou kulturu a samotné divadlo mohou dovést.

Dopis zastupitelům už podepsalo kolem 250 lidí, další měli možnost se přidat přímo v divadle. Mezi prvními signatáři byl i Havel. V neděli uvedl, že politické strany kulturu vnímají často jako nadstavbu nebo přílepek. "Věřím, že tento motiv se nevloudí do uvažování brněnské radnice," řekl divákům Havel. Mezi dalšími signatáři petice, kterou v neděli divadelníci zveřejnili, jsou kromě Havla například spisovatel Ludvík Vaculík, dramatik Milan Uhde, herec Boleslav Polívka, moderátor Jan Kraus, duchovní Tomáš Halík nebo dokumentaristky Olga Sommerová a Helena Třeštíková.

Vedení města dělá rozpočtová opatření bez zevrubné analýzy výdajů

"Vedení města v tomto případě sahá k pro ně nejsnazšímu rozpočtovému opatření, aniž by předtím zevrubně analyzovalo, zda a kudy peníze z městského rozpočtu odtékají neproduktivně," píše se v dopise zastupitelům. Vedení města podle divadelníků neprovádí promyšlenou politiku, ale rozhodlo se provést direktivní opatření, které "nepochybně sníží kvalitu života obyvatel Brna a pro mnohé společensky prospěšné organizace může mít likvidační charakter".

Husa na provázku chce v reakci pokračovat v diskusních fórech na téma mravnost i nemravnost v Čechách i v práci na mimořádném vydání časopisu RozRazil. "Umělecko-publicistickou formou budeme analyzovat stav naší společnosti i to, jakým způsobem vedení města hospodařilo a hospodaří, jaké jsou toky peněz, co to Brnu přináší a co následkem toho občané našeho města mohou ztratit," uvedli divadelníci v dopise.

Nesouhlas vyjadřovali i herci Národního divadla Brno

Plánované škrty už kritizovali i další brněnští umělci. Zaměstnanci Národního divadla Brno vyjádřili svůj nesouhlas s politikou vedení města na zatím posledním zasedání zastupitelstva. Vadí jim, že ředitel Daniel Dvořák "bez varování a jakékoli vnitrodivadelní diskuse" propustil 51 lidí a bojí se také dočasného zrušení Janáčkovy opery. To kritizovala také Jednota hudebního divadla, která sdružuje v ČR hudební umělce. "Podporujeme restrukturalizační tendence v českém operním divadle, na základě dostupných informací však pochybujeme o odborných i sociálních aspektech navrženého řešení," uvedl v prohlášení předseda jednoty Josef Herman.

Primátorova náměstkyně Jana Bohuňovská (ODS) nedávno v rozhovoru s ČTK nevyloučila, že škrty v městském rozpočtu nakonec nebudou tak drastické. Vše podle ní záleží na výhledu budoucích daňových výnosů. Město požádalo všechny příspěvkové organizací o zpracování finančního plánu na příští rok a výhledu na další dva roky.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…