Děs v ODS: Prezident Špidla, proboha. Styděl bych se, že jsem Čech

18.10.2011 13:59

ČSSD hledá svého kandidáta na Hrad. Poté, co odmítl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, je podle zdrojů z Lidového domu novým černým koněm Vladimír Špidla. Bývalý eurokomisař však v nevýraznosti předstihuje i předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku. Poslanec ODS za Jindřichův Hradec Michal Doktor se hrozí. Špidlu považuje za leninistu a tvrdí, že pokud by se měl expremiér stát hlavou státu, styděl by se za to, že je Čech.

Děs v ODS: Prezident Špidla, proboha. Styděl bych se, že jsem Čech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Bývalý eurokomisař, expremiér, expředseda ČSSD Vladimír Špidla v současné době nemá žádnou oficiální funkci. Působí jako poradce předsedy Senátu Milana Štěcha.

„Za to dostává pouze symbolickou mzdu. Dohodli se s panem předsedou, že bude brát pouze minimální mzdu," řekla ParlamentnímListům.cz mluvčí Senátu Pavlína Heřmánková. Špidla však rozhodně nestrádá, protože jako eurokomisař bral více než půl milionu korun měsíčně a tři roky po skončení funkčního období bere polovinu této částky. S rentou z Bruselu se tedy rozloučí za rok, od 65 let mu pak „naběhne" penze 100 tisíc korun.

Baťůžkář a leninista

Poslance ODS ze „Špidlova" Jindřichova Hradce Michala Doktora informace vyděsila. „Připadá mi to jako něco žertovného, nedovedu si nic takového ani na minutu představit. Vždyť je to leninista, takového člověka přece nemůžeme poslat do světa. Pokud by se stal prezidentem, styděl bych se za to, že jsem občan této země," řekl nevěřícně pro ParlamentníListy.cz Michal Doktor a na dotaz, zda by Špidlova kandidatura byla výhodná pro ODS, se jen zasmál.

Čtěte také:
Příštím prezidentem by mohl být i Špidla. ČSSD se ještě nerozhodla
Špidla u Armády spásy: Tři tisíce, za to nejde žít
Špidla: Špatné čerpání peněz z EU nás omezí v dalším vyjednávání
Špidla: Pracovat do 70-ti? Možná, ale když to nepůjde?

Další poslanec ODS Boris Šťastný nechtěl případnou Špidlovu cestu na Hrad komentovat. „Bylo by předčasné k tomu něco říkat. Nechci se vyjadřovat ke kandidátům jiných stran dříve, než jsou jmenováni," prohlásil Šťastný.

Nenavrhuje jej Zeman?

Zajímavé jsou odpovědi od vysokých funkcionářů ČSSD, které se značně rozcházejí. První místopředseda strany Michal Hašek případnou Špidlovu kandidaturu nevyvrátil, ani přímo nepotvrdil.

Vše o Vladimíru Špidlovi ZDE

„Otázku prezidentské volby probíráme nyní interně v nejužším vedení ČSSD. Nebudu proto žádná jména komentovat. Obecně nevidím důvod někoho nyní favorizovat či zatracovat. Netajím se vizí zvolit po Václavu Klausovi levicové prezidenta České republiky," sdělil pro ParlamentníListy.cz Hašek.

Naprosto odlišná odpověď přišla od místopředsedkyně Marie Benešové. „V grémiu jsme se ještě o kandidátech na prezidenta nebavili, tak všechna jména vypouštěná na veřejnost považuji za spekulaci," sdělila Benešová.

„Já o tom nic nevím? Kdo Špidlu navrhuje? Není to snad Miloš Zeman," směje se místopředseda Zdeněk Škromach.

Sám Špidla se ke svému návratu do vysoké politiky vyjadřovat nechce. „Záleží na okolnostech a sociální demokracii," vyjádřil se již před časem.

SLEDUJEME téma přímá volba
My nejsme ÚV KSČ, hájil se Hašek u Moravce

Přímá volba prezidenta? Bič na politiky, říká komentátor
Petici za přímou volbu prezidenta podepsalo už 100 tisíc lidí
Rychetský prezidentem? Pro část sněmovny spíše "zlý soudce"

Politický otec Sobotky

Vladimír Špidla byl od července 2002 do června 2004 byl premiérem. V letech 2001 až 2004 byl předsedou ČSSD. Od roku 2004 do února 2010 byl eurokomisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti. Ve volbách 2010 kandidoval do Senátu, avšak neuspěl. .

Petr Dimun na webu Vaše věc publikoval článek Špidlizace ČSSD, kde upozorňuje na vztah Bohuslava Sobotky s Vladimírem Špidlou a nazývá Sobotku politickým synem Špidly. „Špidla to symbolizuje nejlépe: nekritizovat, šoupat nohama a čekat, až vám strana najde odpovídající funkci. Nikdo to nemůže kritizovat z pohledu úřednických kompetencí pro výkon eurokomisaře - Špidla jistě na funkci eurokomisaře měl. Špidla však nemůže dnes v žádném případě z nějakých vyšších principů kritizovat někoho, kdo se rozhodl přesně opačně: totiž v zájmu programu a slibu daného voličům nemlčet a odmítnout obdobné lákadlo budoucí funkce, výměnou za loajální šoupání nohama," píše Dimun.

Více:
Petr Dimun: Špidlizace ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…