V Česku se daří švarc systému. Stát ho chce omezit

18.10.2011 14:22

V České republice vzrůstá počet vydaných živnostenských oprávnění na podnikání. Nejspíš je za tím snaha vyhýbat se daním. Chtějí to zastavit jak zástupci firem, tak stát i odbory. Na jednání tripartity minulý týden byl proto ustanoven tým, který se bude zabývat daňovými úniky a jejich omezováním. Informují o tom úterní Lidové noviny.

V Česku se daří švarc systému. Stát ho chce omezit

Pokud bude čím dál více firem obcházet odvodovou povinnost za zaměstnance, budou diskriminováni ti, co poctivě platí. Myslí si to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Švarc systém se rozrůstá. Zdravotní a sociální pojištění tím pádem strádá

Nárůst počtu osob samostatně výdělečně činných je následkem takzvaného švarc systému. Firmy v takovém případě najímají lidi jako samostatné podnikatele a ne jako zaměstnance, takže za ně nemusí platit zdravotní a sociální pojištění. Podle údajů ministerstva práce vzrostl počet vydaných živnostenských oprávnění pro fyzické osoby za tři čtvrtletí letos o více než 81 500.

„Kvůli růstu počtu takzvaných OSVČ se v roce 2012 vybere na zdravotním a sociálním pojištění o 10,4 miliardy korun méně," vysvětluje Juračka LN. Podle něj jsou mezi OSVČ třeba kuchaři a číšníci v hospodách nebo pokojské v hotelech.

Jaroslav Zavadil, šéf největší odborové organizace v zemi, také podporuje boj proti švarc systému. Ten prý deformuje trh práce.

Od nového roku budou přísnější tresty za najímání lidí s živnosťákem na normální pracovní místa

Na začátku příštího roku má také vejít v platnost novela zákona o zaměstnanosti, která výrazně zpřísní sankce za najímání nezávislých živnostníků na pozice, ve kterých by mohli pracovat lidé na zaměstnanecký poměr.

Zaměstnanci „na živnostenský list bude tím pádem hrozit pokuta až 100 tisíc korun a jeho zaměstnavateli sankce od 250 tisíc korun až do 10 milionů. V současnosti jsou pokuty malé.

„Zpřísnění sankcí za zneužívání systému je základní nástroj," řekl LN ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Dodal, že švarc systém není hlavní příčinou nižšího výběru daní v poslední době.

Měly by se snížit výdajové paušály, co pomáhají snižovat daňový základ

„Když porovnáváme předpokládané a skutečně vybrané daně, hlavní příčinou nižšího výběru nejsou OSVČ, ale to, že firmy i podnikatelé uplatňují ztráty z minulých období. Mohou tak učinit po dobu tří let," popsal Kalousek.

Výběr daní by se podle ministra financí zvýšil pomocí snížení výdajových paušálů, kterými si živnostníci mohou snižovat daňový základ.

„V koalici o snížení výdajových paušálů diskutujeme. Nemám ale zatím většinu pro rozumné východisko," tvrdí Kalousek.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …