Obyvatelům Brna zbyly oči pro pláč. Podvodník je obral o desetitisíce

19.10.2011 14:32

Vypadalo to jako opravdová výzva k zaplacení pokuty. A tak paní Nováčková zaplatila. Vůbec netušila, že posílá svých 1800 korun na účet podvodníka. „To víte, nebyla jsem si tak úplně jistá, zda jsem snad někde špatně před už dlouhou dobou nezaparkovala. Vždyť se o narůstání dluhů za takové hlouposti píše a mluví každou chvíli. Člověk zapomene, úředníci si pak pěkně potichoučku počkají a najednou musí za původně bezvýznamnou maličkost zaplatit jeden i deseti tisíce. Ještě jsem si říkala, že to nemám ani tak moc drahé v době, kdy si občas stát počíná jako největší lichvář a poplatky z poplatků šplhají až do astronomické výše," míní jedna z již mnoha okradených, kterou si vytipoval zatím neznámý podvodník z Brna.

Obyvatelům Brna zbyly oči pro pláč. Podvodník je obral o desetitisíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 Podvodník, který zneužívá docela obyčejného strachu, který mají lidé před úřady a zvláště pak před takovými institucemi, které jsou ze zákona určeny k vybírání pokut.

Raději zaplatí hned. A to je chyba

Raději zaplatím i s drobnou nejistotou, než zjišťovat složitě za co a kdy to bylo. To by mohly být další problémy a také časová prodleva a s ní i nové penále. Tak tohle zná jistě každý, kdo se někdy dopustil třeba banálního dopravního přestupku, či odložil složenku na zaplacení pokuty v hromadné dopravě na později. Strachu z úřadů a především pak obav před možnými penále se v Brně snaží zneužít podvodník či podvodníci, kteří posílají i se složenkou oficiálně vypadající „upozornění na nedoplatek". Poškozených je už celá řada a škody jdou do desítek tisíc.

Brno: Narovnejte daňové sedlo

Razítko nechybí. Přesto jsou upozornění falešná

„Falešná upozornění se týkají údajně nezaplacené pokuty uložené odborem dopravně správních činností magistrátu města Brna. Zasílané výzvy jsou na hlavičkovém papíru magistrátu, odboru rozpočtu a financování, doklad je opatřen i razítkem. K výzvám je přiložena poštovní poukázka. Vzhledem i obsahem odpovídají pravým výzvám vydávaných odborem rozpočtu a financování Magistrátu města Br, je na nich však uvedeno číslo účtu, které nemá s městem Brnem nic společného," uvedl k podvodům mluvčí magistrátu Pavel Žára. A jak dodává, prvé poukázky, které skutečně rozesílá magistrát, mají jako číslo účtu vždy uvedeno 172523/5400.

Více zpráv z Brna ZDE

Číslo účtu i variabilní symboly k jednotlivým typům plateb jsou zveřejněny na webových stránkách města mezi povinně zveřejňovanými informacemi. Magistrát také upozorňuje, že i jména a telefonní čísla, která se uvádějí na falešných výzvách jsou smyšlené. Pro ověření správnosti údajů lze využít také webové stránky www.brno.cz. Podvedení jsou velmi často lidé, kteří vůbec žádnou pokutu platit nemusí. Přesto však ze strachu raději hotovost odešlou, aby se vyhnuli možným průtahům za přestupek, který si již, jak se domnívají, nepamatují," dosvědčuje Pavel Žára.

Více zpráv z Jihomoravského kraje ZDE

Věc už řeší policie

„Policie přijala trestní oznámení na neznámého pachatel v závěru minulého týdne a od té doby se případem intenzivně zabývá. Už jsme rovněž provedli určité kroky, které by měly zamezit tomu, aby nedocházelo k dalším škodám. Poškozených však bude nejméně několik desítek," uvedla k podvodům policistka Andrea Straková.

Více čtěte:

TOPka se ostře obula do magistrátu v Brně

Romský sjezd v Brně. Nikdo z pozvaných ministrů nedorazil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…