Mladá žena má dluh, který způsobila její opatrovnice z dětského domova

19.10.2011 9:56

Dvaadvacetiletá žena z Brna musí zaplatit dluh, který vznikl v době, kdy žila jako sirotek v dětském domově. Opatrovnice za ni tehdy nezaplatila poplatek za odvoz odpadu a úřady po letech začaly peníze vymáhat. Žena, která žije z částečného invalidního důchodu, má nyní zaplatit 5000 korun, informuje středeční Právo. Jako dívka žijící v dětském domově byli přitom ona i její zákonný zástupce po celou dobu snadno dohledatelní.

Mladá žena má dluh, který způsobila její opatrovnice z dětského domova

Úředníci brněnského magistrátu listu řekli, že praxe vymáhání poplatků vychází ze zákona a nemohou s ní nic dělat. Zákon nerozlišuje, jestli za nedoplatek může člověk sám, nebo jeho rodiče či opatrovník.

Pokud se vám to nelíbí, obraťte se s návrhem na zákonodárce

"Pokud se domníváte, že právní úprava o poplatku by měla být změněna, doporučuji se obrátit se s případným návrhem na zákonodárce," řekl Právu šéf magistrátního odboru životního prostředí Martin Vaněček. Prominout dluh prý úřad nemůže, zapovídá to městská vyhláška.

Na sociální dopady současné právní úpravy upozorňoval zákonodárce už v roce 2008 veřejný ochránce práv. Neuspěl. Ve sněmovně nyní leží novela, která by praxi měla změnit, informuje Právo. Podle názoru ministerstva spravedlnosti je však dnešní zákon adekvátní. Zákonní zástupci mají dbát na to, aby poplatky za děti platili, řekla listu mluvčí Tereza Palečková.

Naopak Aleš Kavalír z organizace Člověk v tísni deníku řekl, že dnešní praxe je jeden z významných faktorů přispívajících k reprodukci nepříznivé sociální situace do další generace. Pro osmnáctileté to mnohdy znamená dluh do konce života, dodal.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…