Bátora: Chudáček, starej Schwarzenberg. Ano, to si myslím pořád

19.10.2011 12:12

ROZHOVOR Bývalý vicekancléř ministra školství a předseda konzervativní vlastenecké Akce D.O.S.T. v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že mu Karel Schwarzenberg nestojí za vyjádření a na Miroslava Kalouska za nařčení z neonacismu zatím žalobu nezvažuje. A i když mu během mediální kampaně nebylo vždy úplně dobře, nerozhodl by se ve svém konání jinak.

Bátora: Chudáček, starej Schwarzenberg. Ano, to si myslím pořád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

Jaké jsou nyní vaše plány budoucna?

Především dožít se vysokého věku. Rád bych totiž byl svědkem toho, až nám jednou i paleomarxisti a neomarxisti všech odstínů budou muset dát za pravdu. Zase aspoň na chvilku.

Už si hledáte novou práci?

Nepříliš intenzívně. Spíš čekám, že někdo zavolá. Zatím vždycky někdo zavolal, když vešlo ve známost, že v tom kterém zaměstnání končím. A tentokrát to teda vešlo ve známost hodně širokou.

SLEDUJEME téma: Ladislav Bátora  

A jaké aktivity nyní chystá Akce D.O.S.T. po jistém omezení činnosti kvůli vašemu angažmá na ministerstvu školství ?

Aktuálně chystáme především V. sněm signatářů Manifestu D.O.S.T., který se bude konat v sobotu 5.listopadu, opět v Emauzích, ale tentokrát až od dvou hodin odpoledne.

Také se spekuluje se o tom, že kolem Akce D.O.S.T. by mohla vzniknout nová autenticky pravicová strana. Uvažujete o tom?

No, samozřejmě, že se tu a tam neubráním pomyšlení na takovouhle časově i organizačně náročnou alternativu. Kdyby bylo nejhůř... Ale když už, tak raději autenticky konzervativní než autenticky pravicovou. Poslední roky už mi nějak to dělení na levici a pravici neštymuje.

Chtěl byste třeba i v tomto smyslu, aby se po skončení svého prezidentského funkčního období angažoval ve stranické politice Václav Klaus?

Ano. A nemusí to být ve stranické, jak říkáte. Hlavně aby to bylo v politice.

Čtěte také:

Klaus: Malá česká hilsneriáda aneb další případ diktatury politické korektnosti

Cítíte se nyní po skončení svého zaměstnání na ministerstvu školství svobodnější? I co se týče vyjadřování vašich politických postojů?

No, hlavně teď budu muset plnit slib, kterým jsem dva měsíce novináře odbýval: „Až budu moci, tak rozhovor určitě uděláme." A že těch slibů bylo.

Čtěte také:

Ladislav Bátora: Díky "bátoriádě" jsem se hodně dozvěděl o českém národě

Když už nyní nemáte bobříka mlčení, co si myslíte o předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi?

Inu... Myslím si o něm pořád to samé. Ale nestojí mi za to, abych to o něm říkal nahlas. Už to nemá valný smysl. (Poté, co Karel Schwarzenberg nepřímo označil Bátoru za osinu v zadku, se o něm tehdejší ministerský úředník vyjádřil jako o "chudáčkovi starém" - pozn.red.)

Psali jsme: Bátora podal trestní oznámení. Kvůli Schwarzenbergovi

Kterého politika považujte za největšího škůdce zájmů České republiky?

Takového, který dokáže zrazovat zájmy naší země. Ať z blbosti, nebo v žoldu. A takových se vždycky našlo.

A koho konkrétně?

Rozumný čtenář si jistě dosadí za neznámou vhodné kandidáty sám.

Čtěte také: Bátora: Havel je zosobněním pokrytectví a licoměrnosti

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vás označil za neonacistu. Zvažujete kvůli tomu trestní
oznámení či občanskou žalobu?


Zatím nezvažuji. Pořád čekám, že ten nesmysl dříve nebo později rád odvolá.

Více: Josef Dobeš: Kalousek je provokatér. Bátora a nácek? Drzost

Myslíte si, že v době bátoriády na vás média útočila aktivisticky dobrovolně či mohly být někteří novináři zaplaceni kvůli hájení něčích zájmů?

Nevím. Ale někdy z toho zaníceného nasazení čišela kombinace obojího. Jeden aby pomalu záviděl - dělat něco s chutí a ještě za takovou špinavou práci brát peníze. A když absentuje rozum nebo charakter, tak to jde jistě jako po másle.

Psali jsme: Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora

Kdy jste se během neustále kampaně cítil nejhůře?

Asi při tom druhém napadení mého facebooku a druhém vykradení mé emailové schránky, to jsem všeho měl už opravdu plné zuby. Ale byly také chvilky, kdy jsem se od srdce zasmál. Třeba když význačný český amatérský antropolog a ministr Miroslav Kalousek skálopevně halekal, že kdo užije slovo rasa, ten je rasista. Hned mě tenkrát napadla replika: „Kdo užije slovo ´kalousek´, ten je Kalousek". Ale musel jsem mlčet. A třeba to bylo dobře, možná by tu repliku nikdo nepochopil.

Více: Bátorovi napadli a vykradli e-mail. Získali jsme jeho citlivá data

Co byste doporučil těm, kteří budou v budoucnosti čelit podobné mediální kampani. Je nějaký způsob sebeobrany, aby se z toho člověk nezbláznil? Existuje nějaký protilék proti mediálnímu jedu?

Hodně a s chutí kouřit, rozhodně v průběhu kampaně nepít alkohol, vážit každé slovo i gesto a nikdy nedat na veřejnosti najevo, že už jste bezmála na kolenou. A celou dobu myslet především na to, že brzo bude ještě hůř.

A platilo u vás známe nietzschovské: „co mě nezabije, to mě posílí"?

To né, to už bych za ty roky musel být druhý Ilja Muromec. Já si vždycky spíš říkám: "Byla to slabota - zase mě to nezabilo..."

Psali jsme: Halík by za války podporoval Hitlera, řekl klausovec Bátora

Jaké jste si vzal ponaučení z bátoriády a vašeho působení na MŠMT?

No... Vzal, to víte, že vzal. Pozdě, ale přece. Ale nebylo by asi taktické a taktní to zveřejňovat v českých médiích. Chytrým napovím - vlastencem jsem zůstal. Navzdory všem těm nesmyslům, které o mě Češi natrousili v článcích a zejména v diskusích pod nimi. Vlastencem ano...


A kdybyste věděl, jaký bude mít Vaše angažmá na ministerstvu školství ohlas a jak vše nakonec dopadne, šel byste do toho znovu? Nelitujete toho?

Samozřejmě, že šel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…