Vláda je pro vznik protikorupčního týmu žalobců, Véčka chtějí i soudy

19.10.2011 18:06

Vláda dnes vzala na vědomí návrh na vznik specializovaného týmu žalobců pro korupci a vyšetřování velkých hospodářských kauz. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) po zasedání novinářům řekla, že na návrhu bude dál pracovat koaliční skupina pro justici. Poznamenala současně, že stále uvažuje i o možnosti zavést zvláštní soudy. S tím ale návrh nepočítá, kauzy by specializovaný tým státních zástupců podle něj předával krajským soudům.

Vláda je pro vznik protikorupčního týmu žalobců, Véčka chtějí i soudy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Vytvoření patnáctičlenného speciálního útvaru státního zastupitelství pro závažnou hospodářskou kriminalitu a korupci by podle ministerstva spravedlnosti pomohlo odstranit místní vazby mezi podsvětím a žalobci. Státní zástupci by podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který návrh kabinetu předložil, zároveň měli možnost lépe spolupracovat s příslušnými policejními týmy.

Sledujeme téma Korupce 

Zvláštní útvar by měl spadat pod Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Podle analýzy ministerstva by se měl zabývat trestnými činy, "u kterých hrozí ze strany představitelů veřejné moci největší nebezpečí ovlivňování při jejich vyšetřování, nebo kterých se představitelé veřejné moci typicky dopouštějí". Obžaloby z těchto zločinů by pak státní zástupci podávali vždy ke krajským soudům.

Podle Pospíšila je návrh na vytvoření zvláštní skupiny žalobců součástí koncepce, která si klade za cíl celkově změnit zákon o státních zastupitelstvích. Vznik speciální skupiny žalobců propaguje nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Minulý týden uvedl, že by tento útvar neměl na starosti pouze dozorování korupčních případů.

Čtěte:

Čistý Kalousek má problém. Véčkař tvrdí, že bral peníze od loterií

Poprvé černé na bílém: Korupci nezvládneme. Vaše vláda

Sprostého Kalouska si všimli i za hranicemi, žaluje europoslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…