Primátor Svoboda: Dopravní podnik chce peníze a dělá nátlak

20.10.2011 19:37

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) tvrdí, že se pražský dopravního podnik (DPP) při žádostech o peníze chová nestandardně a vyvíjí na hlavní město nátlak. V tiskové zprávě primátor uvedl, že žádost podniku o šestimiliardovou směnku posoudí až na základě odborné analýzy, která by měla být hotová 1. listopadu.

Primátor Svoboda: Dopravní podnik chce peníze a dělá nátlak

Dopravní podnik hlavního města Prahy ve středu informoval, že mu hrozí pokuty až 140 milionů korun od dodavatelů, kteří podniku dodávají nové autobusy a tramvaje. Žádný z dodavatelů ale zatím žádné nároky vůči dopravnímu podniku neuplatnil. "O této situaci jsem informován a musím konstatovat, že žádná taková hrozba nehrozí," řekl Svoboda.

Dozorčí rada podniku ale požádala o svolání mimořádné valné hromady, na které by měli zástupci města rozhodnout o tom, jak bude podnik závazky týkající se nákupu nových vozů do budoucna platit. "Na mimořádné valné hromadě bude vskutku o čem hovořit, například o dlouhodobě ze strany města požadovaných efektivních úsporách," poznamenal primátor.

DPP si chce půjčit 6 miliard

Smlouvy na dodávku nových autobusů a tramvají byly uzavřeny za minulého vedení města. Za autobusy by měl podnik během několika let zaplatit zhruba 4,5 miliardy korun, za tramvaje podle dřívějších informací asi 17 miliard.

DPP si chce na investice včetně nákupu nových vozů půjčit šest miliard korun. Podnik preferuje možnost, že by peníze získal formou směnky, za kterou by se zaručilo hlavní město.

Praha by mohla půjčku doplácet, nelíbí se Svobodovi

Pražský primátor dnes uvedl, že je požadavkem dopravního podniku překvapen. Pokud by totiž dopravního podnik neměl na splácení směnky peníze, musela by podle primátora Praha celý závazek přejmout. "DPP by měl stejně jako město postupovat s logikou řádného hospodáře. Tedy v době, kdy neočekáváme pozitivní hospodářský vývoj, racionalizovat své investiční požadavky a předkládat reálné plány," tvrdí Svoboda.

Valná hromada DPP, kterou tvoří rada hlavního města, se mimořádně sejde 22. listopadu.


Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…