Bohuslav Svoboda byl kandidátem ODS na prezidenta. Jen chvilku

21.10.2011 22:01

Na pátečním regionálním sněmu pražské ODS navrhl podle informací ParlamentníchListů.cz člen regionální rady Tomáš Hrdlička z oblastního sdružení Praha 10, že primátor a první místopředseda pražské ODS Bohuslav Svoboda by se měl stát člověkem, kterého bude pražská ODS prosazovat jako možného kandidáta celostátní ODS na prezidenta republiky. Následně však údajně na žádost premiéra Petra Nečase žádost stáhl.

Bohuslav Svoboda byl kandidátem ODS na prezidenta. Jen chvilku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

"Návrh Tomáše Hrdličky jsem nepodporoval a celé to pokládám za podivnou snahu vytáhnout primátora Svobodu na místo, kam já určitě budu podporovat někoho, kdo je v ODS déle než jeden rok a kdo pro naši stranu skutečně něco udělal. Naším kandidátem na prezidenta by měla být výrazná osobnost, která stabilně, dlouhodobě a věrohodně hlásá liberálně-konzervativní ideje a má tento postoj v krvi. Toto o Bohuslavu Svobodovi bohužel nemohu říci," řekl ParlamentnímListům.cz předseda pražské ODS Boris Šťastný.

Hrdlička a Svoboda

Tomáš Hrdlička měl také na sněmu prosazovat do usnesení, aby výkonná rada uskutečnila kroky, které umožní primární volby v ODS pro přímou volbu prezidenta. Kandidát by pak byl zvolen na nominační konferenci. Tomáš Hrdlička pak také řekl, že by právě primátor Svoboda byl vhodným kandidátem Prahy. Svoboda se l tomu na plénu nevyjádřil. Později však Hrdlička vystoupil znovu a řekl prý, že na žádost Petra Nečase tento návrh z hlasování stahuje.

Čtěte také: Šťastný poprvé tvrdě vystoupil proti primátoru Svobodovi

Na celé záležitosti je velmi zajímavé, že Bohuslav Svoboda vždy říkal, že není pod vlivem kmotrů. Hrdlička však mnohými médii za kmotra bývá považován. Podle některých informací měl prosadit Svobodu na primátora právě on. 

Prodloužení funkčního období

Regionální sněm pražské ODS svým usnesením podpořil také prodloužení funkčního období vedení celostátní ODS, jak si ho přeje Petr Nečas a jak ho podpořili i šéfové regionálních sdružení ODS i výkonná rada, a doporučil ho podpořit pražským delegátům na kongresu.

Delegátům pražské ODS na kongresu ODS doporučila hlasovat pro prodloužení mandátu vedení ODS až do období po krajských volbách.

Psali jsme: Svoboda vyzve Šťastného. Bude kandidovat na šéfa pražské ODS

Pozor na tluchořovskou pátou kolonu v ODS

Předseda pražské ODS Boris Šťastný podle informací redakce ve svém projevu zdůraznil, že pražská ODS má snad historicky vůbec nejlepší vztahy s premiérem a předsedou ODS, což nebývalo vždy úplně zvykem.

Čtěte také:

Hlavně klid, pánové. Pražská ODS se děsí střetu mezi Svobodou a Šťastným

Také podotkl, že letošní kongres sice není volební, ale přesto je velmi důležitý. Pražská ODS tam podle Šťastného musí prokázat, že stojí za svým předsedou a že stojí za současným koaličním projektem. Šťastný upozornil, že Nečas potřebuje podporu občanských demokratů kvůli útokům ze strany TOP 09 i její páté kolony v ODS více než kdy jindy, čímž patrně narážel na skupinu kolem Petra Tluchoře.  Rovněž ve svém projevu podpořil prodloužení mandátu vedení ODS s Petrem Nečasem v čele, což delegáti podpořili.

Čtěte také:

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …