Svoboda: Hrdlička mne chce nominací na prezidenta vystrnadit z magistrátu

22.10.2011 19:43

Je to výraz úcty nebo jen šikovný trik, jak se zbavit nepohodlného primátora? Vlivný pražský hráč Tomáš Hrdlička navrhl na pátečním regionálním sněmu ODS současného primátora metropole Bohuslava Svobodu na prezidentský post, jak ParlamentníListy.cz jako první informovaly. Svoboda následně Hrdličkův návrh označil za „popíchnutí od těch, kteří se ho chtějí zbavit“. Podnikatel svou nominaci záhy stáhl na základě žádosti premiéra.

Svoboda: Hrdlička mne chce nominací na prezidenta vystrnadit z magistrátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Hrdličkův návrh se v rámci ODS nesetkal s pochopením. "Návrh Tomáše Hrdličky jsem nepodporoval a celé to pokládám za podivnou snahu vytáhnout primátora Svobodu na místo, kam já určitě budu podporovat někoho, kdo je v ODS déle než jeden rok a kdo pro naši stranu skutečně něco udělal. Naším kandidátem na prezidenta by měla být výrazná osobnost, která stabilně, dlouhodobě a věrohodně hlásá liberálně-konzervativní ideje a má tento postoj v krvi. Toto o Bohuslavu Svobodovi bohužel nemohu říci," řekl v pátek Parlamentním listům předseda pražské buňky ODS Boris Šťastný.

Spolupracuje Svoboda s kmotry?

Hrdlička také navrhl, že by ODS mohla svého kandidáta do přímé volby nominovat na primárek, podobně jako to chodí v USA či Francii. Svoboda by podle Hrdličky byl vhodným kandidátem Prahy. Nenadálá Hrdličkova podpora pražského primátora přitom podrývá Svobodova prohlášení, že by nikdy nespolupracoval s „kmotry." Na prezidentský post ho však měl dotlačit právě proslulý kmotr Hrdlička.

Primátor však Hrdličkovu iniciativu vnímá jen jako chytrý trik, jak jej odstavit na vedlejší kolej. "Ohromně mě to potěšilo, protože to ukazuje, že svoji práci dělám dobře, začínám někomu v Praze překážet a potřeboval by mě vystrčit někam, kde bych už nezlobil," reagoval na svou nominaci primátor Svoboda. Dodal, že se snaží udělat z Prahy příjemné místo pro život a nezajímá jej sběr důležitých funkcí.

Premiér: Prezidentskou volbu neřešíme

O prezidentský post již v rámci ODS projevil otevřený zájem místopředseda senátu Přemyslav Sobotka, možnou kandidaturu nevylučuje ani předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Podle premiéra Nečase je však pro vážné debaty o příští prezidentovi příliš brzy. "My se prezidentskou kandidaturou nezabýváme, protože to považujeme v tomto časovém období za naprosto umělý a zástupný politický problém," uvedl podle ČTK premiér.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…